Blogzine

Biztonságos és ingyenes fájlküldő alkalmazás indul

– A svájci-magyar biztonságos tárhely szolgáltatásra és megosztásra specializálódott Tresorit titkosított fájlküldő alkalmazást indít Tresorit Send néven. A Tresorit Send nagy fájlok küldésére ad lehetőséget egyszerűen és díjmentesen, akár 5 GB-ig, és biztonságos alternatívát kínál a kockázatos fájlmegosztó oldalak és e-mail csatolmányokkal szemben.

A Tresorit szeptemberben zárta 11,5 millió eurós második körös tőkebevonását, melynek segítségével a cég további globális terjeszkedésre készül. A Tresorit célja, hogy minél több vállalkozás és magánszemély számára tegye elérhetővé az adatok felhő alapú biztonságos tárolását és megosztását. Ennek elérése érdekben, egyedülálló fájlmegosztó szolgáltatást indít a Tresorit, amely regisztráció nélkül, bárki számára lehetővé teszi a nagyméretű fájlok biztonságos megosztását.

A nagy fájlok e-mail mellékletekben történő küldése nem csak körülményes, de biztonsági kockázatokkal – például adatszivárgással – is járhat. Amint azt a Ponemon Intézet is megállapítja, a személyes adatok megsértésének csaknem egyharmada emberi hibának tudható be. Ilyen például személyes adatokat tartalmazó email és csatolmány küldése rossz címzettnek. Ugyanakkor, a legtöbb fájlmegosztási szolgáltatás, mint például a WeTransfer, sem nyújt megfelelő biztonsági funkciókat a fájlok védelmére vagy csak rövid ideig teszi lehetővé a megosztott fájlok elérését a címzett számára. Ezzel ellentétben, a Tresorit Send csökkenti az adatszivárgás kockázatát és tökéletesen illeszkedik a vállalkozások munkafolyamatába a fájlokat 7 napig elérhetővé téve.

A Tresorit végpontok közötti titkosításra alapúló linkmegosztási technológiája révén a Tresorit Send garantálni tudja az üzleti fájlok bizalmasságának megőrzését a küldés folyamata alatt. A végponttól végpontig terjedő titkosítás azt jelenti, hogy a fájlok titkosítása már a felhasználó eszközén megtörténik, és teljesen titkosítva maradnak addig, amíg el nem érik a címzettet. A Tresorit nem tárolja a titkosítási kulcsokat, azok a megosztási linkben találhatóak. Ezért csak azok tudnak hozzáférni a megosztott tartalomhoz, akikhez a megosztási link eljut. A fájlok tartalma még a Tresorit munkatársai számára sem elérhető.

Mivel a biztonság kiemelkedően fontos a Tresorit számára, a megosztási linket jelszó védelemmel is el lehet látni. A küldő egy kattintással visszavonhatja a megosztott fájlhoz való hozzáférést, ha rossz címzettnek küldte a linket, ezáltal csökkentve az adatsértés kockázatát. A megosztott fájlok 7 napig vagy legfeljebb 10 letöltésig állnak rendelkezésre, ezután az automatizált önmegsemmisítésnek köszönhetően az összes feltöltött fájl végérvényesen törlődik.

„Felhasználóink tudják, hogy teljes nyugalommal használhatják belső csapatmunkára a biztonságos tárhelyünket, és szeretnék, ha az ügyfeleikkel, partnereikkel való kommunikációban sem kellene biztonsági kompromisszumot kötniük. A Tresorit Send lehetővé teszi bárkinek, hogy Tresorit előfizetés és regisztráció nélkül bizalmas adatokat tartalmazó dokumentumokat osszon meg biztonságosan. Ez különösen fontos például a jogi, pénzügyi és egészségügyi szektorban, ahol a munkavállalók gyakran küldenek bizalmas információt tartalmazó dokumentumokat ügyfeleiknek. Mindeközben a munkafolyamat is könnyebbé válik, mivel a vállalkozások értesítést kapnak, amikor partnereik vagy ügyfeleik megnyitják a megosztott fájlokat”- nyilatkozta Lám István, a Tresorit alapítója és ügyvezetője.

A Tresorit Send használata nem igényel regisztrációt vagy szoftver telepítését, a fájlok a böngészőből vagy a Chrome bővítményből egyszerűen küldhetők. A megosztás után a feladó értesítést kap arról, hogy mikor nyitották meg a küldött dokumentumot. Azoknak, akinek még kifinomultabb megoldásra van szükségünk, a Tresorit fájlszinkronizáló és -megosztó szolgáltatása további megosztási lehetőségeket kínál. A közelmúltban elindított „hozzáférési naplók” szolgáltatással a Tresorit lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy meghatározzák, hogy egy megosztott fájl meddig és hányszor tölthető le, továbbá információt nyújt a megosztott fájlok megnyitásához használt e-mail és IP-címről, illetve, hogy milyen platformon nyitották meg a fájlt.

Megosztás