Blogzine

A tőzsdei bevezetés, mint reális exit alternatíva

A május végén megrendezett Venture Capital Summit, a kockázati tőkét középpontba állító szakmai csúcskonferencia keretében felmerült a tőkepiaci bevezetés, mint az exit egyre népszerűbb, reális alternatívája. A témát Tóth József, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. tőkeprogramjának, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapnak a tranzakciós igazgatója mutatta be. Bejegyzésünkben ezt a kérdéskört vizsgáljuk meg részletesebben, illetve körbejárjuk, mire kell felkészülnie egy vállalatnak, ha ezt a kilépési formát választja.

Európai trendek a nyilvános kiszállásban

Az IPO (Initial Public Offering, azaz elsődleges részvénykibocsátás) az olyan pezsgő tőkepiacokon, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság vagy Németország, a vállalatok fejlődésében egy népszerű lépést jelent a likviditás felé, amelyet kifejezetten exit célokból is alkalmaznak. A jelenség hazánkban sokáig nem terjedt el, azonban az utóbbi években számos olyan program és platform indult útjára, amelyeknek köszönhetően a szabályozási és befektetési környezet is pozitív változásokat hozott.

Az Invest Europe adatai szerint 2018-ban 3750 európai cég hajtott végre exitet, összesen 32 milliárd euró értékben. Az exitek formáját tekintve az élen fej-fej mellett találjuk a szakmai befektetők (32 százalék) és a magántőke befektetők (31 százalék) bevonásával végrehajtott exiteket, míg a tőzsdei kibocsátáson keresztül megejtett kiszállás a maga 10 százalékos arányával a harmadik helyen áll. A kutatás kitért arra is, hogy a vállalkozások mely fázisban hajtották végre jellemzően az exitet, illetve, hogy azok mekkora összeget tettek ki. A 32 milliárd euró összértékű exitből 22,4 milliárd értékben a vállalkozások érett szakaszában, 5,8 milliárd euró a növekedési szakaszában, 2 milliárd euró pedig még a korai életszakaszban lett végrehajtva.

A PwC IPO jelentéséből az is kiderül, hogy Európában 313 IPO született 2018-ban, összesen 36,6 milliárd euró értékben. Ezeknek a 29 százaléka, mintegy 8,1 milliárd euró értékben, magánbefektetők által megtámogatott tőzsdei kibocsátások voltak.

Miért érdemes megfontolni a tőzsdei bevezetést?

további részletek itt:
https://www.blog.szta.hu/a-tozsdei-bevezetes-mint-realis-exit-alternativa/

Megosztás