Blogzine

160 millió dolláros befektetés a Woltnál a nemzetközi növekedés felgyorsítására

A Wolt 160 millió dolláros befektetést kapott, amelyet további terjeszkedésre, növekedésre és csapatának bővítésére használ majd azokban az országokban, ahol jelenleg is működik.
A Helsinki központú ételkiszállítással foglalkozó gasztrotech cég jelenleg 15 ország 50 városában van jelen.
A cél, hogy 2020 végére a Wolt csapatának létszáma elérje az 1000 főt
A mostani befektetéssel a Wolt eddigi finanszírozása eléri a 175 millió dollárt

A Wolt, a helsinki központú ételkiszállítással foglalkozó gasztrotech cég 160 millió dolláros tőkebevonást kapott a közelmúltban. A befektetés két körből áll, a nemrég lezárult, ICONIQ Capital általi 130 millió dolláros C körös, illetve egy 2018. januári, a 83North által vezetett 30 millió dolláros B körös bevonásból. A Highland Europe, az EQT Ventures és a Lifeline Ventures szintén a befektetők között voltak ezekben a körökben. A Wolt az új tőkét a növekedés és a terjeszkedés folytatásába invesztálja.

“Az online ételkiszállítás piaca az előrejelzések szerint globálisan a jelenlegi 35 milliárd dollárról 2030-ra 365 milliárd dollárra növekszik. Ez egy óriási lehetőség a Wolthoz hasonló cégek számára földrajzi helytől függetlenül. Míg azonban látszólag bárki rendkívül gyors növekedést tud produkálni ezen a piacon, hihetetlenül nehéz ezt úgy megteremteni, hogy közben hosszú távon is profitábilis vállalkozást építsen. A Wolt pontosan erre fókuszál: felépíteni a leghatékonyabban működő vállalkozást az ételkiszállítás területén” – mondta Miki Kuusi, a Wolt alapítója és ügyvezető igazgatója.
Egy évvel ezelőtt a Wolt 4 északi ország 10 városában volt jelen. Azóta a dinamikus terjeszkedésnek köszönhetően jelenleg az EMEA régió 15 országának 50 városában működik. A gasztrotech Wolt titka a saját technológián alapuló ételkiszállítás: a cég platformja a logisztikát valós időben optimalizálja, ami lehetővé teszi a Wolt számára, hogy az iparági átlagnál hatékonyabban szállítsa a rendeléseket.

“Rendkívül vonzó volt számunkra a Wolt lenyűgözően hatékony működési- és profitmodellje. Nagyon várjuk a közös munkát a Wolt csapatával, amely gyors növekedést és terjeszkedést biztosít világszinten az ételkiszállítási iparágban, miközben hosszú távra erős és fenntartható működési modellt épít” – nyilatkozta Greg Stanger az ICONIQ Capital üzlettársa.
A Wolt-ot 2014-ben Helsinkiben alapították, jelenleg 15 országban több, mint 450 dolgozója van. A cég 80 fős fejlesztői csapata dolgozik folyamatosan saját fejlesztésű technológiáján. Mindemelett erőteljes működési eredményeket és alapokat épített ki: már több, mint 5 000 étteremmel és 10 000 futárral dolgozik világszerte.

“Az ételkiszállítás egy igazán versenyképes piac, és ritka, hogy ebben az iparágban egy cég kiemelkedik a fenntartható üzleti modelljével. A Wolt egy ilyen ritkaság, és nagyon izgatottak vagyunk az elért eredményeiket látva. Alig várjuk, hogy mit hoz még a jövő, és örülünk, hogy részesei lehetünk a történetüknek” – mondta Laurel Bowden, a 83North partnere.
Magyarországon a Wolt egy éve van jelen. “Köszönjük az ügyfeleinknek és a már csatlakozott éttermeinknek a cégünkbe fektetett bizalmat. Nagyon büszkék vagyunk arra, amit a magyar operáció elért az elmúlt egy évben. Ez a befektetés további stratégiai lehetőségeket biztosít a terjeszkedésünk folytatására.” – Tajta Ákos, a Wolt Magyarország ügyvezető igazgatója.

Megosztás