3D lézercsarnok és digitalizációs támogatás

Egészség, kultúra és család, biztonságos társadalom és környezet, valamint ipar és digitalizáció – ilyen témákra lehetett pályázni az NKFIH és az ITM Tématerületi Kiválóság Programjában. Most a Bay Zoltán Kutatóintézet kapott nem kevesebb, mint 760 millió forint támogatást kapott. Átadnak


Egészség, kultúra és család, biztonságos társadalom és környezet, valamint ipar és digitalizáció – ezekre a fókuszterületekre lehetett pályázni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) Tématerületi Kiválósági Programjában. A támogatott tématerületekből a Bay Zoltán Kutatóintézet kettőt is jegyez, amelyekre nem kevesebb, mint 760 millió forint támogatást kapott.

Igen különleges helyszínen, egy hosszú ideje precíziós lézervágó-kutató csarnokként funkcionáló, számos egyedi lézervágó-gépet tartalmazó csarnokban jelentették be, hogy 760 millió forint támogatást kapott a Bay Zoltán Kutatóintézet. Az intézet az NKFI Hivatal által koordinált és az ITM által támogatott úgynevezett Tématerületi Kiválósági Programban pályázott sikeresen.

E program négy részterületre oszlik:

Biztonságos társadalom és környezet
Ipar és digitalizáció
Egészség
Kultúra és család

A Bay Zoltán Kutatóintézet az első és a második témakörben is ígéretes kutatásokkal pályázott, és összesen 760 millió forint támogatást nyert el a 2019-es Tématerületi Kiválósági Programban – jelentette be Szigeti Ádám, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára. Mint elmondta, a Tématerületi Kiválóság Program idei költségvetése 14,6 milliárd forint volt. Ebből a keretből 26 egyetemen és állami kutatóintézetben összesen 55 projekt megvalósítását támogatják.

A Tématerületi Kiválósági Program alapvető célja, hogy a támogatott intézményekben erősödjön az alkalmazott kutatás-fejlesztési és innovációs fókusz és a kutatómunka produktivitása. Hosszú távon azt várjuk az új programtól, hogy növelje a kutatási tevékenységek nyitottságát, ösztönözze a kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma szereplőinek együttműködését, segítse a kutatási eredmények társadalmi, gazdasági és környezeti hasznosítását, a kutatási kapacitások optimális kihasználását, valamint kiszámítható, versenyképes, vonzó kutatói életpályát kínáljon az intézményekben – mondta el Szigeti Ádám.

Fontos, hogy a kutatások a legégetőbb társadalmi-gazdasági kihívásokra keressenek gyakorlatban is hasznosítható válaszokat, ezért a Tématerületi Kiválósági Programra benyújtott szakmai programoknak, tématerületeknek illeszkedniük kellett a megadott négy nagy kutatási terület valamelyikéhez. A Bay Zoltán Nonprofit Kft. két támogatott tématerületét Grasselli Norbert ügyvezető igazgató mutatta be.

Az ügyvezető igazgató elmondta: az intézet a megalakulása óta olyan alkalmazott kutatás-fejlesztési tevékenységekkel foglalkozik, amelyek ipari vállalatok, köztük kis- és a közép vállalkozások (kkv-k) mérnöki problémáinak megoldásában nyújt segítséget. A most elnyert 760 millió forintos támogatásnak köszönhetően – egyéves futamidejű projektek keretében – két újabb témában fognak naprakész kutatás-fejlesztési szolgáltatásokat kialakítani a kkv-k számára.

Az „Alkalmazásorientált anyag-, technológia-, elméleti és vizsgálati módszerek fejlesztése” tématerület a korszerű anyagokat és mérnöki technológiákat kutatja, többek között a 3D fémnyomtatási technológiák ipari alkalmazásának lehetőségeivel is foglalkozik. Mindez az ügyvezető igazgató szerint prototípusok előállításánál lehet hasznos, például a járműiparban.
Az intézménynek a fémmátrixú kompozitok (fém és valamilyen más anyag összevegyítése), fémhabok és fémemulziók területén folytatott alapkutatásokból már több szabadalma is született, többek között ezeket kívánják a kutatók az iparban alkalmazható technológiákká fejleszteni. Emellett az üzemelési biztonsággal, az üzemelő berendezések károsodási folyamataival, azok modellezési és vizsgálati módszereinek fejlesztésével foglalkoznak.

A másik tématerület biológiai kötődésű. A kutatóintézet a kezdetek óta végez mikrobiológiai kutatásokat, algákkal és baktériumokkal összefüggésben. Az „Új, termékorientált, biológiai alapú fejlesztések a körkörös gazdaságban” tématerületük a mikrobiológiai folyamatok hatásának multispektrális, analitikai és DNS-alapú nyomon követésére, valamint drónokkal nagy területekről begyűjtött adatok tudományos feldolgozására és új összefüggések keresésére koncentrál, ami elsősorban a környezetvédelem és az agrárium számára lesz hasznos. A kutatók vizsgálják a meddőhányók és ipari melléktermékek mikrobiális viselkedését, valamint a különböző értékes nyersanyagok – pl. ritkaföldfémek – mikrobiális úton való kioldásának, visszanyerésének lehetőségét is.

A Bay Zoltán Kutatóintézet 26 éve működik, közel 200 embert foglalkoztat, a dolgozók nagy része mérnök, laboráns és technikus. A kutatóintézetnek Budapesten, Miskolcon, Egerben, Szegeden és Kecskeméten is van telephelye. Ez utóbbiba nemrég vásároltak egy modern LED-es lézerrel vágó, egyedi berendezést.

Grasselli Norbert kiemelte: a most elnyert támogatás a fókuszált kutatómunkán túl korszerű kutatási eszközök, szoftverek beszerzésére, hálózati együttműködések építésére és fejlesztésére, valamint az elért eredmények széleskörű terjesztésére is lehetőséget teremt.

(x)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .