Blogzine

Ismét Lisszabonban mutatkoztak be a magyar startupok

Európa legjelentősebb webtechnológiai rendezvényén, a 70000 látogatót vonzó lisszaboni Web Summiton mutatkozhatott be öt kiemelkedő magyar startup a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány szervezésében.

Idén is öt kiemelkedő magyar startup kapott bemutatkozási lehetőséget a Web Summiton a lisszaboni magyar nagykövetség meghívására a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) standján Budapest Főváros, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség támogatásával. A résztvevőket a X. Be Smart startup verseny keretében választották ki.

A Casp – Computer Assisted Super Pipeline geotermikus erőművek hatékonyabb működését szolgáló vezérlést fejleszt.
A Family Finances pénzintézeteknek fejleszt applikációkat és szolgáltatásokat, amelyek különös figyelmet fordítanak a Z-generációra.
A PénTech Solutions online, automatizált megoldást készített a faktoringra, amely elsősorban a kis- és középvállalkozások likviditását javíthatja.
A Sineko fejleszti a Graid nevű, strukturált radiológiai leletezést támogató szoftvert, amely a határokon átnyúló orvosi kommunikációt segíti.
A Winedata komplex online szőlészeti termelést támogató megoldás, amely segít javítani a szőlő minőségét és hatékonyabbá tenni a termelést.

A startupok nem csupán a magyar közösségi standon voltak láthatóak, hanem a kiemelt vállalkozásoknak fenntartott, ún. Alpha szekcióban egy-egy napra saját standon is bemutathatták fejlesztéseiket, találkozhattak a potenciális üzletfelekkel és befektetőkkel, többen pedig pitchelési lehetőséget is kaptak a konferencián. A cégek képviselői folyamatos érdeklődésről számoltak be: üzleti megkeresések, befektetési ajánlatok is érkeztek, többek között a világ vezető tanácsadó és energetikai cégeitől.
A Be Smart nyertesekkel a hazai közönség is találkozhat, november 28-án a Startupok Éjszakáján a Bálna Budapestben, valamint azt megelőzően a Startupok Délutánja tematikus rendezvényein a Bölcs Várban.

A 2019. évi Web Summitra, Európa legnagyobb webtechnológiai fesztiváljára 163 országból 70469 vendég regisztrált, akik 22 színpadon több mint 1200 előadót hallgathattak meg. Az eseményen 1800 startup, 1500 befektető és mintegy 2500 újságíró is részt vett. A magyar nagykövetség becslése szerint hazánkból közel háromszázan keresték fel a Web Summitot.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke a magyar stand megnyitóján hangsúlyozta, hogy a magyar startupok munkája nyomán hazánk már felkerült a világ startup térképére. Bizonyítja ezt az is, hogy a múlt évben Budapest elnyerte a Startup Europe Díjat a startupok számára legjobb közigazgatásoknak szóló kategóriában, valamint idén tavasszal brit elemzők szerint Európa startupok számára legjobb városa lett. A mostani a 41. startup delegáció az elmúlt 5 évben a BVK szervezésében, amelyek során 175 magyar startup mutatkozhatott be a világ legnagyobb innovációs eseményein, 12 ország 19 városában. Lisszabon kiemelten fontos hely, itt két év alatt 4 delegációban 20 startup kezdhetett üzleti kapcsolatépítésbe a támogatásukkal.

Halmai Miklós lisszaboni nagykövet bátorította a magyar vállalatokat, hogy jöjjenek nyugodtan Portugáliába, mert a magyar nagykövetségre mindig számíthatnak. Tapasztalatai alapján elmondta, hogy a két ország vállalkozói között a digitalizációhoz kapcsolódó, valamint az űripari együttműködésekben lát nagy lehetőségeket, ezért állami vagy önkormányzati szinten is érdemes a magyar cégeket megismertetni, a vállalkozókat és az ügynökségeket összekapcsolni. A magyar cégek versenyelőnyeként említette továbbá, hogy olyan piaci tudással és kapcsolatokkal rendelkeznek a Nyugat-Balkán, Románia vagy Ukrajna irányában, amilyennel a portugálok nem nagyon. A nagykövet azt is elmondta, hogy Portugália nagyon jól pozícionálta magát a digitális területen az elmúlt években. Jelzésértékűnek nevezte, hogy a Google az országba hozta az egyik technológiai központját, a NATO pedig 2017-ben ide telepítette a kiberfenyegetéseket kezelő IT akadémiáját.

Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke hangsúlyozta, hogy egy új szemléletű vállalkozói generáció nő föl, akiknek magasabb a kockázatvállaló képessége, és a nulladik pillanattól nem lokális, hanem globális szolgáltatás vagy technológia fejlesztésében gondolkodnak, meg merik méretni magukat a piacon. Az ő támogatásuk legalább olyan fontos, mint a hagyományos vállalkozásoké. Arra ösztönözte a résztvevőket, hogy építsenek új üzleti kapcsolatokat a rendezvényen, és ne veszítsék el a nyitottságukat.
Horváthné Négyessy Katalin külgazdasági attasé kifejtette, hogy a Web Summit a magyar startupoknak számos, európai szinten egyedülálló lehetőséget hordoz. Sok más mellett ilyen például, hogy a rendezvényen felvonul a nemzetközi befektetők gyakorlatilag teljes spektruma, melyek között cégprofil, befektetési projektméret, földrajzi terület és egyéb paraméterek szerint specifikáltan találhatnak potenciális beruházóra a kiállító cégek. Emellett az ország jelentős befektetői csoportjai számos érdekeltséggel rendelkeznek a portugál nyelvű világ más országaiban is, így kiváló kapcsolatot jelenthetnek az afrikai vagy a dél-amerikai kontinens felé.

Megosztás