Hazai pályaKutatás

400 millióval száll be a Primus Capital a HYD gyógyszeripari cégbe

Ritka alkalom, hogy magyar finanszírozáshoz jut egy hazai hatóanyag fejlesztő. A befektető részéről is sok szaktudást és különös körültekintést igényelnek a gyógyszeripari befektetések, amelyek siker estén igen jövedelmezőek.

A HYD szabadalmaztatott, deutériummegvonásos eljárással fejlesztett termékei elsősorban a daganatos betegségek gyógyítását és megelőzését segítik. A Primus 400 millió forintos befektetését a vállalat két részletben kapja meg, és a tudományos eredmények validálására, egy humán fázis II-es klinikai vizsgálat lefolytatására fordítja.

A szabadalmaztatott deutériummegvonás egy teljesen új megközelítés a daganatos sejtek osztódásának gátlására, amely a legújabb eredmények szerint más élettani folyamatokat is előnyösen befolyásol, például a szénhidrát-anyagcserét. „A gyógyszeripar a közelmúltban figyelt fel a deutériumban rejlő lehetőségekre és arra, hogy a gyógyszerkészítmények hidrogénatomjainak deutériumra történő cseréje pozitívan befolyásolhatja a gyógyszerek hatékonysági és mellékhatásprofilját. Húsz évvel ezelőtt indult kutatásaink során egy eddig ismeretlen szubmolekuláris szabályozási rendszert fedeztünk fel, a deutériummegvonásra épülő fejlesztés egy új típusú gyógyszer – és élelmiszeripar alapjait rakhatja le.” – mondja Dr. Somlyai Gábor, a HYD ügyvezető igazgatója.

A Primus Capital figyelmét éppen ez a tudományos potenciál biztosította lehetőség keltette fel. A társaság által tulajdonolt és szabadalmak által védett tudományos eredmények alapján a vállalat és a befektető egyaránt arra számít, hogy deutériumcsökkentett víz és annak származékai komoly terápiás szerephez juthatnak mind a daganatos betegségek gyógyításában, mind a metabolikus betegségek kezelésében.
„A HYD esetében egy az átlagnál gyorsabb exit megvalósításában hiszünk, hiszen egy eredményes gyógyszervizsgálat esetén a társaság által birtokolt szabadalmak és tudományos eredmények komoly nemzetközi gyógyszergyári érdeklődésre tarthatnak majd számot” – mondja Szombati András, a Primus Capital befektetési igazgatója.
Magyarországon a deutériummegvonáson alapuló termékek előállítását és fejlesztését kizárólagos joggal a HYD végzi és eddig ezt saját forrásaiból finanszírozta. A vállalat több saját szabadalommal rendelkezik, 2011-ben közel 715 millió forint értékben forgalmazott deutériumcsökkentett vizet saját márkanév alatt.

A HYD a Primus III. Kockázati tőkealap hetedik befektetése a Multipass, a BBS Nanotechnológia, a Blueprint Entertainment, az IVM, a Comforce és az Adfit Zrt. után.

Megosztás