Blogzine

A klímák használata télen

A közhiedelemmel ellentétben a klímaberendezéseknek nem csak nyáron vehetjük hasznát otthonunkban. A fordított ciklusú (azaz hőszivattyúval is felszerelt) légkondicionálók üzemmódja egyetlen gombnyomással állítható át a nyári hűtésről a téli fűtésre, vagy akár automatikusan is működhetnek, hogy megteremtsék a kívánt hőmérsékletet a szobában. Ennek köszönhetően a legtöbb modern klíma egész évben használható hűtésre vagy fűtésre is.


Hogyan működnek a hőszivattyús klímák?

A hőszivattyúval felszerelt, vagyis „fordított ciklusú” klímák nevükhöz hűen fordított üzemmódban is képesek működni.
Amikor nyáron hűteni szeretnénk a szobát, akkor a klímaberendezés egy hűtőanyagon vezeti át a meleg levegőt, ami így lehűl, majd visszafújja azt a szobába, csökkentve annak hőmérsékletét.

Ha télen fűteni szeretnénk egy erre alkalmas klímával, akkor a hűtőanyag a kinti levegő hőjét szívja magába (még a hideg napokon is), és így melegíti fel a levegőt, mielőtt visszafújná azt a szobába, hogy felmelegítse azt.
A klímák továbbá működési elvüknek köszönhetően a párát is kivonják a forgatott levegőből, illetve szűrőiknek köszönhetően tisztítják is azt.
Külön előny, hogy mivel a légkondicionálók nem használnak gázt vagy lángot, sokkal kevésbé tűzveszélyesek, mint az alternatív fűtőberendezések.

Amennyiben most gondolkodik egy új légkondicionáló beszerzésén, akkor szerencséje van. A klíma beszerelése Budapesten sokkal egyszerűbb a téli hónapokban, mert ilyenkor viszonylag kevesen hívják házhoz a főváros szakembereit.

Milyen klímát válasszak a téli fűtéshez?

Habár a fűtési üzemmódot többféle klímaberendezés is támogatja, a legelterjedtebbek az úgynevezett split klímák, amelyek egy kültéri és egy (vagy akár több) beltéri egységből állnak. Ennek a megoldásnak az a legnagyobb előnye, hogy minden beltéri egység külön üzemeltethető, tehát nem muszáj például az egész otthont felfűteni vagy lehűteni – elég csak egy egységet használni egy szobában.

Mennyire gazdaságos klímával fűteni?

Azonos rendszerre bízni a fűtést és a hűtést nem csak hely- hanem költséghatékony megoldás is egyben.
Habár a hőszivattyús split klímák valamivel többe kerülnek, mint a csak hűtésre alkalmas változatok, sokat lehet spórolni velük, hiszen nem lesz szükség más fűtőkészülékek (pl. hősugárzók) beszerzésére, üzembe helyezésére és karbantartására.
A legnagyobb különbség azonban a villanyszámlán látszik majd meg.

A modern klímaeszközök inverteres elven működnek, ami a lehető leghatékonyabb működést biztosítja számukra energiahasználat szempontjából. Egy inverteres, hőszivattyúval felszerelt klíma átlagosan akár 70%-kal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy hordozható hősugárzó, ráadásul nem foglal helyet a szobában, vagy a tárolókban.

Télen persze többféleképpen is biztosíthatja, hogy klímája hatékonyan és gazdaságosan segítsen otthona felfűtésében:
Tartsa csukva az ajtókat és ablakokat otthonában, hogy a hő ne szökjön ki a felfűtött helységekből.
Húzza be a függönyöket vagy húzza le a redőnyt, hogy az üvegen keresztül is kevesebb hő távozzon a szobákból.

Ellenőrizze otthona szigetelését, különös tekintettel a nyílászárókra.

Éjszaka állítson be alacsonyabb hőmérsékletet a nappalihoz képest, hiszen a meleg takaró alatt nincs szükség extra fűtésre.
Hogy klímaberendezése hosszú éveken át megbízhatóan, biztonságosan és takarékosan működhessen, rendszeresen ellenőriztesse egy szakemberrel, aki elvégzi majd rajta a szükséges karbantartást. Ezt minimum a hűtési és fűtési szezonok között egyszer érdemes megtenni minden évben.

Megosztás