Külföld

UBER – az 50 mrd-s Google bedőlés

Nos van egy usd 258M-es deal, ami forintban olyan 50 milliárdot jelent. Legalábbis a Google ennyit tolt be az UBER-be, ami most a Valley-ben az egyik legmenőbb mobilos limo szolgáltatása…És ez most egy baleset miatt bedőlni látszik. (Info by WIRED)

Nos a sztori kissé érthetetlen a politika posványban és polgárháborúban dokkoló régiónkból nézve. Van egy Google nevű mamut, amely betol 50 milliárdnyi forintot egy mobil-app-os limoszolgáltatásba, amely egyik sofőrje véletlenül elüt egy kislányt. A sofőr éppen nem az Uber szolgálatában állt, de a szülők a frissen akvirált céget perlik be, amely emiatt a tönkszélére kerül és a közvélemény figyelmébe kerül. Számos vitát generál.

(*Amúgy az UBER-ben összesen eddig 307 millió dollárnyi tőke került, ebből az utolsó 2013-as rondban került be 258 m, amit a Google Ventures + TPg Growth + Benchmark tőekalapom dobtak össze! Mondjuk így is durván nagy összeg, egy 4 éves cégbe…)

Uber CEO Travis Kalanick. Photo: Jon Snyder/WIRED
Uber CEO Travis Kalanick. Photo: Jon Snyder/WIRED

Jogi kockázat az USA-ban! – mondjuk erre azonnal. De az egész innen nézve hiper nonszensz és felfoghatatlan, mert itthon azon rinyálunk, hogy „start-up központ lehetünk-e”, meg víziózunk ezerrel azon a pénzen, amit az EU majd egyszer biztosít pályázati Jeremie / GOP /  Gazella forrásként. Amit az EU ad és támogatásként… Nem a piac! Mert kint már ilyen szinten beépült a hétköznapokba egy start-up felfutása, majd halála (lásd UBER)

Jön egy sikersztori, jön egy felvásárlás, majd jön egy „banánhéj” és annyi… Csak arra akarok utalni, hogy ott kint már egy start-up-on 50 milliárdnyi piaci forrású tőke múlik. Annak a sikere vagy elvesztése. És nem egy egész ágazat több éves teljesítménye. Értitek? Hogy akarunk mi ebbe a körbe bekerülni?

Hát csak úgy, hogy kicsiben elkezdünk így gondolkozni. Elkezdünk végre privát befektetéseket látni. Elkezdünk eredendő piaci, ipari, innovációs potenciált építeni. Nem lufit fújni. Nem hülyeségekről beszélni.

uber2
UBER hivatalos fotó.

 

És ezt főleg saját magamnak mondom és nem mások kritikájának szánom!

Mert hónapokig azt szajkóztuk (én is), hogy így Jeremie, meg úgy! Meg nem okés! De nem ez a kérdés, hanem húsvér piaci befektetőket kell keresni, akár nagyítóval. Piaci-hús-vér pénzekkel kell dolgozni: befektetni-felfuttatni-veszteni-majd újra nyerni. Akár kis pénzben. Mert ez vezet el a hús-vér piaci befektetésekhez! Nem az állami invesztíciós rendszer – nem az nem adja meg ezt! Csak iparágakat „kényelmesít” el.

Szóval ebből az aspektusból izguljunk az „überért”! Hátha megmenekül! De ha nem, akkor is a befektető Google köszöni, jól lesz! És jól marad! Vírul tovább, mert ez neki csak az egyik kis ugye… 50 milliárdért, forintban.

Megosztás