Külföld

Itthon Helikopter-szimulátor Bécsben repülő autó, avagy mi mindent tanulhatunk a Sógoroktól?

Bejártam a régió legnagyobb rendezvényeit és nem első alkalommal fordulok meg a bécsi Pioneers eseményén sem. Minden alkalommal megvannak a pozitív és a még javítandó észrevételeim, de mégis úgy gondolom, hogy ha rendezvényről és mintaképről beszélünk, akkor ez az a fesztivál ahol a legjobb követendő példát megtalálhatja az aki startup központról és országról beszél.

2014-10-30 16.38.08

Legelőször is, amit érdemes eltanulni az, hogy egyáltalán VAN ilyen profitábilis rendezvény, amit minden évben hasonló időpontban, hasonló felhajtással, nemzetközi résztvevőkkel és tartalommal szerveznek szakmabeliek (!) a szakmabelieknek.

 

Aztán a másik tanulnivaló a felkészülés időtartalma, hogy nem 1-2 hónappal rendezvény előtt kell elkezdeni szervezkedni, meghívókat kiküldeni, stb. A Pioneers esetében abban a pillanatban, amikor bezárultak a fesztivál kapui, már megkapták a résztvevők a következő évi rendezvényre való kedvezményes elővásárlásról a kör e-mailt.

 

És ott van a helyszín. A központban elhelyezkedő Hofburg palotában tágas, szellős helyen tényleg minőségi környezetben találkozhatnak a résztvevők. Tudtommal nekünk is vannak ilyen helyeink. De vajon mikor lesz/lehet majd startup fesztivál a Budai várban vagy akár csak az Operában?

 

Fontos az ideális tömegméret is. Ez a 2-3000 emberből fel tudod venni a kapcsolatot a számodra fontosabbakkal, még a folyóson is marad annyi időd, hogy néha elkapj 1-1 lézengő befektetőt/startuppert. Bevallom, Nem nagyon tudok mit kezdeni a Web Summit 25 000 fős regisztrált tömegével. Persze a versenyzőknek, színpadon szereplőknek jó, de kapcsolatépítésre és érdemi munkára egyszerűen kezelhetetlen.

 

Háttércsapat. A fő szervezőkön kívül rengeteg gyakornok és diák és blogger segíti folyamatosan az esemény megvalósulását. Nem 5-8 ember által életre hozott és megvalósult történetről beszélünk, hanem több tucat ember szervezési munkájáról.

 

Összegezve: Vannak jó rendezvényeink itthon is, ahol születnek még eredmények is és kapcsolatépítésen kívül még valami tudással is felvérteződhet az odalátogató.
Azonban mégis mindig hiányzik valami belőle, hogy a közelébe érjen annak, amit itt most az elmúlt pár napban láttunk.
Azt gondolom, ha a “copycat” startupok megállják a helyüket, akkor ez fesztivál szinten is működőképes lehet. Csak tessék-tessék nézegetni, tanulni.

Na, ki lesz a következő szakmai oldalról, aki képes egy hasonlót összehozni Budapesten?

Megosztás