Riportok

Zavar a start-up erőben és a Google-minta

Köztudott, hogy a „Google, a Facebook is csak egy nagy start-up!”. Aztán emiatt itthon vitába kerültem egy régi befektető barátommal. Mert külföldön ezt senki nem vitatja. Most akkor ez hogy is van nálunk?

ELŐZMÉNY

tumblr_mxor2eIldW1qz7lxdo1_250Müller Tomi FB post-ja kapcsán vitatkoztunk és a vita mögött felsejlett egy érdekes hazai befektetői gondolkozás. Egyáltalán miért beszélünk mi itthon start-up-ról? Amikor a befektetők ezt igazából nem is biztos, hogy elismerik… vagy legalábbis nem szeretik Hiszen szerintük ezek a cégek „csak” technológiai vállalatok…

Legalábbis ez derült ki az érdekes vitából, amihez hasonló megjegyzéseket már számos fórumon hallottam, de igazából csak most kristályosodott ki benne, hogy mire is utalhat… Íme a vita (a nevek kihagyásával):

Képernyőfotó 2013-12-14 - 20.46.48

És a vita (nevek nélkül):

tumblr_mxoqzzMd7W1qz7lxdo1_500– BEFEKTETŐI KOMMENT: „Szia Tamas! Utolso kerdesedre a valasz: ugy lehetseges, hogy a jeremie 2-4 alapok novekedesi alapok, azaz nem feltetlenul kell startupba fektetniuk…”

– TAMÁS VÁLASZA: „Köszi, igen ez természetes csak mégis olyan furi volt megélni, hogy valaki akinek tőkéje van (mármint eutól kapott tőkéje) azt mondja a Startup szóra hogy az tutira nem érdekel :-)”

– BEFEKTETŐ VÁLASZA:  „Azert fura neked Tamas, mert a jo ertelemben vett startup oruletben elsz. Viszont sikerekbol olyan keves van, hogy egy kezemen meg tudom szamolni. Van egy startup lufi es van egy elfordulas a startupktol befektetoi oldalon. Gondold at az osszefuggest!”

– CSABA KÉRDÉSE (lásd jelen írás szerzője): „A Facebook is start-up, sőt a Tesla is… már mint nemzetközileg. Ők akkor nem férnek be a „növekedési” fázisba? „

– BEFEKTETŐ VÁLASZA CSABÁNAK:  „Csaba, szerinted. Ezt tegyuk hozza. Szerintem tozsden jegyzett technologiai oriascegek. Definicios vitakat nem nyitnek itt…”

tumblr_mwefatc33Y1qz7lxdo1_400 (1)

MOST AKKOR START-UP A GOOGLE? 

tumblr_mxor5cLPQj1qz7lxdo1_500És igazából már alig bírok ezzel a furcsa hazai vélekedéssel vitatkozni, hiszen a Facebook, Google az iparágunk és ökoszisztámánk piacvezető cége és ez teljesen nyilvánvaló minden iparági szakember számára. Elkezdtem bőszen utánakeresni az interneten és egy nagyon izgalmas cikkre találtam, ajánlom mindenkinek elolvasni, aki kíváncsi a start-up szellemiségre és arra, hogy a Google miért is lett az iparágunk vezetője és miért nem „csupán egy a technológiai cégek” közül? Mert éppen ez különbözteti meg a többi csúcs vállalkozástól: az IBM-től, az Apple-től vagy a start-up világot elszendergő Microsofttól.

Csak egy idézetet tennék be a többit olvassátok el, izgalmas! És ebből a hazai befektetők is megérthetik miért előremutató nem „egy technológiai” cégbe, hanem egy „technológiai start-up-ba” befektetni… Íme a Wired-ből:

mf_larrypage_f
Illustration: Grafilu; photo: Getty (WIRED)

„(Larry) Page is a reflexive champion of big—sometimes quixotic—ideas. Even Googlers, no Luddites themselves, joke that Page “went to the future and came back to tell us about it.” One engineer recounts the time he went to discuss an ill-fated project with Page and ended up talking about the finer points of nuclear fusion. “What Larry asks himself is not ‘How can I help this person?’” he says. “Instead he’s asking himself, ‘Ten years from now, what is going to have the maximum impact on humanity?’”

Page’s mandate now is to renew Google’s energy and drive, and in some ways he is the perfect person to perform that task. He is also perhaps the quirkiest person to ever run a $30 billion company. Google has had a wild ride over its first 12 years. It’s about to get even wilder.”

(Idézet forrás WIRED: ITT)

 

Megosztás