BlogzineKülföldRiportok

A nagyvilágból jelentjük: Európa új startup üdvöskéi 50 ezer eurót söpörtek be

Szeptember eddigi legérdekesebb külföldi eseménye a londoni Seedcamp Week volt. Az öreg kontinens legrégebbi technológiai start-upokkal foglalkozó cége, a Seedcamp által rendezett versenyen húszan részesültek pénznyereményben, az elsőnek 25 ezer, a másodiknak 15 ezer, de még a harmadiknak is 10 ezer euró jutott.

Egyébként ezek közül már 16-ba korábban is invesztált a Seedcamp, de a maradék négynek is jutott a verseny után tőke. Bejelentették továbbá, hogy a szintén londoni The Accelerator Group öt cégbe fektet be, igaz azt nem árulták el, hogy melyekről van szó, és mekkora összegről.

A legérdekesebb 20 cégről az alábbiakban röviden be is számolunk, kezdve a fő díjazottakkal:

Vox.io

Zseniális megoldással álltak elő: installálgatás, tűzfal beállítások változtatása nélkül tudunk az applikációjukkal hang- és videóhívásokat kezdeményezni és fogadni egyenesen az internetböngészőnkből. Ezzel a harmadik helyet nyerték el az ismert londoni versenyen.

TransferWise

Ezüstérmes lett az olcsó devizaváltásban utazó TransferWise: csupán 1 fontos transzferdíj fejében középárfolyamon lehet pénzt váltani.

GrabCAD

Digitális világszintű piacteret hoztak létre gyártó cégek és CAD mérnökök, tervezők között, ami az aranyérmet és a 25 ezer eurós fődíjat hozta meg a cégnek. Ezt – igen gáláns módon – végül nem fogadták el a GrabCAD alapítói, mivel már elég tőkét kaptak olyan neves befektetőktől, mint a Matrix Partners vagy az Atlas Venture. Helyettük az alábbi cég kapta a fődíjat.

Farmeron

Mezőgazdaság és a számítástechnika közelebb hozására vállalkoztak a Fameron informatikusai: on-line tudják a gazdálkodók segítségükkel a termelési adatokat nyilvántartani, statisztikai elemzéseket tudnak készíteni, más gazdákkal lehet együttműködni és az értékesítésben is segít a rendszer. A GrabCAD kilépésével övék lett a fődíj.

A további 16 finalista, szigorúan ABC sorrendben:

AppExtras

Mobiltelefon applikációk fejlesztőit célozta mega az AppExtras. Segítségükkel a szoftverek készítői egymást tudják ismertebbé tenni. Az elgondolás arra épül, hogy a letöltött applikáció más programokat is a felhasználó figyelmébe ajánl, így növelve az együttműködők ismertségét.

Bilbus

A Bilpus segítségével kkv-k juthatnak hitelhez, mivel összehozza kölcsönadó pénzügyi intézményeket és a hitelképes cégeket egy e-piactérre. Az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában magánszemélyeknek már működik hasonló szolgáltatás, a maximum 400 £-ot maximum 30 napra kölcsönző Wonga.com. A Bilbus 10 és 50 millió USD közötti összeget biztosít, egy egyszerű hitelvizsgálat után, miután online módon könnyíti a hitelezők és a hitelfelvevők technikai papírmunkáját.

Blossom

Ez projekt management eszköz, melynek segítségével agiliseben lehet egy kezdő vállalkozást beindítani. Projekt menedzsment-alkalmazásokat több oldal is kínál, ez felhasználónként nem szokott 25 USD-nál kevesebbe kerülni havonként. Viszont a Blossom ingyen fogja ezeket kínálni, ami kihagyhatatlan a kisvállalkozóknak. Kérdés meg tudnak-e élni az oldal üzemeltetői a szájton eladott hirdetésekből.

Campalyst

Minden cég marketingtevékenysége során a legnagyobb kérdés, hogy vajon megérte-e egy adott reklámért fizetni. A Campalyst a céges Facebook oldalakat analizálja, és kiszámítja, hogy mekkora bevétel növekedést sikerült a közösségi médiának köszönhetően elérni. Kissé hihetetlennek tűnik, de a cég azt állítja, hogy a teljes folyamatot le tudja követni, egy status update-től a hirdető oldalán történő vásárlásig. Reklámügynökségek és webshop üzemeltetők számára érhető el a megoldás, havi előfizetési díjért cserébe.

Compilr

Böngészőből teszi lehetővé a programozást a Compilr. Ez körülbelül olyan, mint egy „Google Documents kifejezetten programozók számára”. Hogy mennyire hasznos, az is mutatja, hogy már 60 ezer regisztrált felhasználója van. A legnagyobb riválisuk a Cloud9, ami már 45,5 millió dollárnyi befektetést szerzett az Acceltől és az Atlassiantól. Compilr előnye viszont, hogy ők valójában fordítani is tudják a kódokat, és átlagos felhasználójuk 23 éves egyesült államokbeli férfi programozó – ezzel már fel kell vennie a kesztyűt a Cloud9-nek is.

Crashpadder

A világhíres díványcsere oldal, a Couchsurfing sikerét helyben felül lehet múlni. A Crashpadder.com az Egyesült Királyságban a legkedveltebb közvetlen szálláskiadó lett, igaz az nem ingyenes, hanem a fizetős altatásra jött létre. Annyiban azért hasonlít a Couchsurfingre, hogy ellentetében a Airbnb oldallal, itt csak úgy lehet kiadni a szállást, hogy a tulajdonos is otthon van, így információkkal is segíteni tudja vendégét az idegen városban. A Crashpadder.com nevű site 2010 januárjában indult, és közlésük szerint már 16 ezren regisztráltak szállásadóként 1800 városban összesen 93 országban, és 25 ezren vették igénybe a szolgáltatást. Nem kifejezetten olcsó a szolgáltatás: a cég tíz százalékot kér a bérleti díjból, és még 3 £ adminisztrációs díjat is bevasal.

Crowd

Ez egyben egy mobilos applikáció és webes widget, amivel megjeleníthetőek a nyilvánosan geotaggelt fényképek. Olyan érzésünk lehet, mintha mindig mindenhol látnánk, hogy éppen mi történik. Hogy ez miért jó? Kérdezzük meg az intenzív Foursquare felhasználó barátainkat.

The Efficient Cloud

PHP alapú host szolgáltatás felhő alkalmazásoknak. A The Efficient Cloud felhő alapú platformot biztosít, ami az admin felületet, a felhasználói felütet és ezek támogatását is tartalmazza, így semmivel sem kell foglalkozni, csak használni azt.

Fractal

Segítségével HTML alapú e-maileket lehet ellenőrizni. Ha bemásoljuk a kiküldeni kívánt levelet, minden lehetséges hibát és buktatót feltár, így biztos minden címzett el fogja tudni olvasni levelünket.

Holvi

Nonprofit szervezeteknek, csoportoknak és kisebb projekteknek lehet érdekes a Holvi szolgáltatása. Segítségükkel egy on-line rendszer helyettesíti a bankszámlát, itt transzparens módon mindenki láthatja, hogy mennyi pénz van az adott célra, ide lehet utalni. Az átláthatóság mellett az is előny, hogy ez a virtuális számla ingyen van.

Mopapp

Egyzere több alkalmazás áruház megfigyelését teszi lehetővé a Mopapp , és egyszerűen érthető kimutatásokat készít az applikációk készítőinek és kiadóinak a termék iránti kereslet teljesebb megértéséhez.

Oust.me

A Foursquare, a Gowalla és a Facebook Places által megadott koordináták segítsével játszhatunk, az Oust.me ugyanis virtuálisan elfoglalt területté változtatja azokat a helyeket ahol jártunk. Így talán kimozdulnak a játékfanatikusok a szobájuk mélyéről.

Psykosoft

Egy francia strart-up is bejutott a legjobb 20 közé: fejlesztésüknek köszönhetően bármely fénykép igazi lenyűgöző műalkotássá változtatható.

Rentlord

Lakás és szoba kiadókat céloztak meg a Rentlord fejlesztői. On-line lehet a kiadással kapcsolatos összes adminisztrációt elvégezni. Mivel a rendszer a közösségi médiával is össze van kapcsolva, az ismeretségi körből lehet albérlőt vagy kiadó lakást keresni.

Sportlyzer

Digitális edzőt kapnak, akik regisztrálnak a honlapon, ami segít a gyakorlatok elvégzésében és a motiválásban is.

Zin.gl

Társkereső oldal a zin.gl, ami nem a felhasználókra bízza a keresést, hanem Facebook, Foursquare és más közösségi oldalak információk adatai alapján hozza össze az összeillő párokat.

Megosztás