BlogzineKülföldMobiltechPiaci füles

A Nokia visszatér(t)

A londoni Nokia World 2011 megarendezvényen, pár perccel ezelőtt jelentette be Stephen Elop az új Windows-os Nokia okostelefonokat. A 800-as csúcsmodell novembertől érkezik Európába, de Amerikában és Kínában csak 2012-től lesznek elérhetők a finn cég újjászületését jelképező csúcs-kütyük.

Nem éppen gyorsan, bő két év késéssel, de végre a Nokia is érdemben beszállt az okostelefonok versenyébe. A „Birodalom visszavág” írják a blogok világszere, de ezt erősítette meg az élő közvetítés is, amelyet éppen most néztünk végig mi is itt az Insidernél.

A vezér szavaiból kiderült: Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban két héten belül elérhető lesz a végre-valahára kiforrott Windows szoftvert futtató Nokia csúcsmodell a 800-as.

A bejelentéssel együtt nevet is adtak a gyermeknek: az új széria neve Nokia Lumia. A Nokia éves központi rendezvényén pedig egyszerre hat (!) készüléket jelentettek be. Először a legdrágább Lumia 800 érkezik, és csak Európába. Az ára kártyafüggetlenül 430 euró lesz. Karácsony előtt a 800-as mellett a Lumia 710-es is kapható lesz, ám az csak egyes ázsiai országokban és Oroszországban. Ez utóbbi ára 270 euró.

A két erős birodalmi lépegető mellett a belépőkategóriában is érkezik a Nokia könnyű tüzérsége. Ezt nem kevesebb, mint négy új telefon képviseli, amelyet a fejlődő világnak szánnak. Az új modellek a Blackberry és a mini érintőképernyő összekombinálásával született Nokia C3 modell ráncfelvarrott, de pimaszul olcsó változatainak tűnnek.

A szóban forgó Asha 200, 201, 300 és 303-as modellek potom 60 és 115 euró közti áron próbálják majd a tömegeket meghódítani.

A startup világ számára a legfőbb üzenet: van jövője a Windows Phone applikációknak. Lehet ezerrel fejleszteni erre a platformra is, mert ha egy ekkora marketing gépezet elindul, annak a felhasználó számban is lesz érdemi hatása. Válság ide, recesszió oda.

Úgy tűnik a két mamutcég összefogásából valami működőképes sülhet ki.

Persze a tech guruk és a kütyürajongók egy része fanyalogni fog majd: a nagy versenytársaknál kisebb a 3,7 colos képernyő, kevesebb az app a Windows Phone Mago rendszer alá, az iPhone vagy a Samsung csúcsgépei szebbek, és hasonlók.

Ám a felhasználók többsége valószínűleg örömmel fogadja az olcsó, trendi Nokia Lumiákat, amelyek nem csak legendásan jó minőségű kamerákkal és ingyenes térképekkel szereltek, de egyúttal kompatibilisek is a népek 90+%-ának asztali és hordozható gépein ketyegő Windows rendszerrel.

Az új Nokiákon például az Office dokumentumok gond nélkül megnyithatók, az Outlook levelező pofonegyszerűen működik. Ám aki különcködne, az is becsatornázhatja nem csak a Facebook-os dolgait, de Gmail fiókját is a Windows telefonba. Sőt minden ismerőse üzenetét (akár chat-en, akár Facebookon, akár mail-en, vagy akár SMS-ben érkezett) egyetlen helyen összefésülve láthatja, követheti.

Gratula Microsoft, Gratula Nokia!

Mi felhasználók csak jól járhatunk azzal, ha kettő helyett három okostelefon ökoszisztéma közül választhatunk a jövőben.

Megosztás