Külföld

Mi ez?! Az iCatapul Global újra a placcon

(UPDATE 0410: AZ ESEMÉNY ELMARADT!!) Meglepődve olvastam az „iCatapult Global” új eseményének meghívóját egy áprilisi eseményükre: „Egyszer volt hol nem volt, egy ‘távoli galaxisban’ egy magyar vállalkozó részese volt egy 50 milliárd forintos exitnek… igen, jól olvastad. 50, és millárd. És valószinüleg nem hallottál arról…” – hát én tényleg nem hallottam még ilyesmit! Sőt utánanéztem.

Mert elkezdett érdekelni, hogy az iCatapult Global meghívóban szereplő mega exit és az említett cég valójában létezik-e az általam ismert és szakmailag „kompetens” adatbázisokban. Íme hogy is szól a meghívó és az esemény publikus reklámja:

Képernyőfotó 2015-04-01 - 1.18.54

 

Ugye furcsa a fenti nyelvezet és emiatt olvasóként elbizonytalanodunk és ezt gondoljuk most ez átverés vagy milyen csel lehet? Ugye? Nekem legalábbis így tűnt.

És óvatosságból fellapoztam a Crunchbase-t és az AngelListet, amelyek a start-up világ (tudtommal) legismertebb ilyen hírforrásai, adatbázisai. Nos az eredménye:

  • – Igen, tényleg létezik a Rakuten (= felvásárló) és a Viki (=eladó) is. Utóbbit a Techcrunch a kínai piac egyik legerősebb és feltörekvő videostreaming szolgáltatásának tartja.
  • – Állítólag a felvásárló (=Rakuten) előtt tárgyalt a Google-lal és a Yahoo-val is.
  • – És ez sem kispálya, amit ITT olvastam: „Rakuten said it will continue to bring Viki, which is already used by viewers in 200 countries, to new markets. The service now has three billion video streams and its users have translated more than 450 million words so far.”
  • – A Rakuten-nek korábban usd 100M-ért drága volt a Pinterest, de erre a site-ra nem sajnálta a 200M-et, mivel a Viki-t egyfajta „traffic generator”-nak tartja… (ITT)

Források ITT és ITT. 

Tehát a Techcrunch olvasgatása megerősítette az infot, de az Angellist-en nem találtam semmi infot róla. Egyedül a „former yahoo’-s CEO adatlapja jött be a keresésre:

Képernyőfotó 2015-04-01 - 0.57.19Szóval annak ellenére, hogy kissé fenntartással kezeltem a beharangozást, valódinak tűnik az info… És miért is voltam ennyire szkeptikus, mert mostanában rengeteg kérdést és pletykát hallottam az iCatapultról, aki anno az egyik legaktívabb szereplő volt a 2014-es év inkubációs piacán.

Az egyik leghíresebb és legsikeresebb eseményük 2013-ból
Az egyik leghíresebb és legsikeresebb eseményük 2013-ból

De ezek szerint mégis él az iCatapult! És örülök, hogy Hild Imre megint ennyire erős témát szedett elő! (Ugye még Imre a főnök?) Komolyan és grat érte!

És most a fenti kérdések miatt a Viki.com exit-téma is egészen más értelmet nyer. Izgalmas, mert az iCatapult Global ismét valamit szervez,  amelyet ezek szerint érdemes megnézni!

FRISSÍTÉS 0410, forrás FACE:

Képernyőfotó 2015-04-10 - 19.55.46

 

Megosztás