BlogzineHazai pálya

Nagyvadakra lő a Riverside

Drámaian csökkent a régióba áramló kockázati tőke, derült ki a Riverside globális magántőke társaság háttérbeszélgetésén. A Riverside ugyanakkor növeli helyi aktivitását: tavaly 250 céget vizsgáltak meg a régió 13 országában. Itthon 10 nagy céget világítottak át, de magyar befektetésről még nem döntöttek, aminek az is az oka, hogy a társaság a nagyvadakra lő, hiszen legalább 15-20 millió eurót fektet egy-egy cégbe. A Riverside 420 millió eurós alapjából fektet régiós cégekbe.

A Riverside vezetői szerint a magántőke befektetések feltételei folyamatosan javulnak, és a kelet-közép-európai cégek egyre jobban hasonlítanak a nyugat-európaiakra. A Riverside több mint 20 éve van jelen a kelet-közép-európai régióban (CEE), de a jövőben még jobban szeretne összpontosítani a térségre. A Riverside 2010-ben, zárta a Europe Fund IV alapját, amelynek 420 millió eurós összegét az elkövetkezendő 5 évben tervezi befektetni európai – akár térségbeli – cégekbe. Az Európai Magán- és Kockázati Tőke Társaság (EVCA) adatai szerint, bár 2010-ben a CEE régióban a befektetések értéke csaknem felével visszaesett, a befektetések száma azonban mintegy 30%-kal nőtt. Ez az adat azt mutatja, hogy a térség továbbra is nagyszámú befektetési lehetőséget kínál a magántőke társaságoknak. Az alábbi ábrán azért látszik, hogy a válság előtt még az összes európai kockatőke 11%-a CEE régióba irányult, addig mára ez 3%-ra zuhant vissza.

Pedig például Lengyel piac továbbra is bivalyerős, míg a magyarok és csehek jócskán visszaestek a korábbi magas szintről (amely az alább fellelhető ábrán lesz egyértelmű).

Régiós stratégiájának megvalósításához a Riverside a német anyanyelvű országok vezetőjét, Kai Köppent vonta be a CEE régióban és Törökországban zajló befektetési munka irányítására. Emellett a lengyel Tomasz Glowacki veszi át a régiós és törökországi befektetési lehetőségek felkutatásával foglalkozó csoport vezetését. A Riverside-nak a régióban Lengyelországban, Csehországban és hazánkban van irodája. A Budapesten 1989 decembere (!) óta, azaz közel 22 éve működő irodát dr. Vidovszky Ferenc senior partner vezeti, Tahy Balázs befektetési igazgató és Szabó Áron elemző közreműködésével.

„Kelet-Közép-Európa azért egyre fontosabb a Riverside-nak, mert a magántőke befektetések feltételei folyamatosan javulnak, az itt működő cégek pedig egyre inkább hasonlítanak nyugat-európai társaikhoz” – nyilatkozta Kai Köppen, a Riverside CEE ügyvezető partnere. „Ennek több oka van. Egyrészt a hagyományos iparágak vezető szerepét itt is átvették a piaci átlagnál gyorsabb növekedést produkáló szektorok. Másrészt egyre több céget a megalapításuktól fogva azzal a céllal működtetnek, hogy valamikor eladják őket, azaz a kezdetektől fogva jól szervezettek és hatékonyak. Nem utolsósorban pedig az a vállalkozói réteg, amely a rendszerváltozás után ért el üzleti sikereket, közeledik a nyugdíjhoz, és eladná vállalkozását” – tette hozzá a Riverside régiós vezetője.

A Riverside évente több mint 200 befektetési lehetőséget vizsgál meg Kelet-Közép-Európában, és eddig 12 régióbeli céget vásárolt fel. „A varsói, a prágai és a budapesti iroda egyetlen csapatot alkot. Ez azt jelenti, hogy például Budapestről nem csak magyar, hanem lengyel, török, román és cseh cégeket is figyelemmel kísérünk. A régiós befektetési lehetőségeket a fogyasztásra épülő, az egészségügyi, az ipari és a környezettudatossággal kapcsolatos iparágakban keressük legaktívabban” – emelte ki Tahy Balázs, a Riverside magyarországi befektetési igazgatója.

Kik ők?

A Riverside vásárolta meg 1997-ben a salgótarjáni Salgglas Zrt.-t és tette versenyképes autóipari beszállítóvá. A céget 2007 januárjában eladták. Ma egy aktív befektetésük van Magyarországon: a kis és okos vérkép elemző laborgépet fejlesztő, gyártó és forgalmazó Diatron MI Plc. nevű cég. Ennek 90% feletti tulajdonrészét 2005 decemberében vették, de a Diatronnak már mintegy 20 milliárd forintos bevétele van, és felvásárolta az argentin Metrolab céget is.

Világszerte a Riverside piacvezető a felvásárlásra szakosodott vállalatok között. A Riverside olyan kis- és középvállalatok felvásárlására specializálódott, melyek cégértéke nem haladja meg a 200 millió eurót, s melyeket a menedzsmenttel együttműködve felvásárlásokkal és értéknöveléssel tovább erősít. 1988-as alapítása óta a cég több mint 260 ügyletbe fektetett be, összesen több mint 4,4 milliárd euró értékben. Jelenlegi portfóliójába Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben több mint 75 társaság tartozik. A vállalatok alkalmazottainak létszáma mintegy 14000 fő. A Riverside biztosítja az akvizíciók zökkenőmentes lebonyolítását is. Ezt részben a több mint 2,7 milliárd euró értékben kezelt tőkeállománynak, részben pedig a 20 irodájában dolgozó 200 szakemberének, valamint a hitelezői partnerekkel fennálló, nagy múltra visszatekintő együttműködésének köszönheti.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük