BlogzineHazai pályaKutatás

Talajtisztító magyar vasmolekulák

Magyarországon száz olyan terület is van, ahol jelentősebb talaj- és talajvíz szennyeződés maradt hátra a nagyipari termelésből. Ezeket merésekkel ki is lehet mutatni, de amit a  vegyipari tevékenység hátrahagyott nem olyan könnyű eltüntetni, mint amilyen könnyen létrehozták.

Hogy a felszámolása milyen költséges talajcserével, azt M6-os autópálya mutatja: itt az építésekor a töltésbe tüntették el az egykori Metallochemia gyártelep veszélyes anyagait. Vegyi üzemekből klórozott szénhidrogének is nagy mennyiségbe kerültek a talajba, ezt eddig a talajvíz hosszadalmas és költséges kitermelésével együtt lehetett semlegesíteni. Egy magyar kutatók által fejlesztett nanorészecske, a speciális nanovas képes arra, hogy semlegesítse a talajban és a talajvízben felgyülemlett klóros szénhidrogéneket.

A Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéke és az Auro-Science Consulting Kft. által kifejlesztett parányi részecskéket a talajba juttatva azok a hosszú szénhidrogén láncokkal reakcióba lépve azokat lebontják, és így már nem lesznek veszélyesek. Az első tesztelésre Törökszentmiklóson került sor, ahol a mára megszűnt Vegytek, illetve Rewos vállalatok vegyianyag-raktára helyén a talajvíz szennyezett. A nanovas felszín alatti közegbe történő bejuttatását, valamint a tesztfolyamat ellenőrzését a Golder Magyarország Zrt. végzi, ami egy nemzetközi környezetvédelmi szolgáltató cég évi 12 ezer projekttel világaszerte. Így ha a semlegesítési folyamat valóban a tervek szerint halad a következő években, akkor más országokban is fel tudják majd használni a magyar módszert.

Megosztás