Hazai pályaKutatás

Pár napra a tudomány központja leszünk

A Magyar Tudományos Akadémia – partnerszervezeteivel, az UNESCO-val, az ICSU-val és az AAAS-szel együttműködve – ötödik alkalommal rendezi meg a világ egyik legnagyobb tudománydiplomáciai találkozóját, a World Science Forumot (WSF).

A fórum 2011. november 17–19. között ismét a tudományos világ központjává avatja Budapestet. A tudományos világrendezvényen több mint száz országból vesznek részt a legkiválóbb kutatók és a legmagasabb rangú döntéshozók, köztük Nobel-díjas tudósok, tudományügyi miniszterek, a tudománydiplomácia vezetői, a világ legnagyobb K+F befektetői, valamint a legnevesebb nemzetközi tudományos folyóiratok képviselői. Az Irányító Testület előkészítésével a résztvevők a fórum zárónyilatkozatában összegzik s így megkerülhetetlenné teszik a WSF 2011 eredményeit.

A WSF történetében idén új korszak veszi kezdetét. A rendezvény globális jellegét hangsúlyozva az Akadémia javaslatára 2011-től kétévente a világ más és más nagyvárosában kerül sor a találkozóra, a visszatérő helyszín négyévente Budapest lesz. A 2013-as tudóstalálkozónak Rio de Janeiro ad majd otthont.

Még bélyeg is készült hozzá

A budapesti világrendezvény idén a „A tudomány változó világtérképe” vezérgondolatát követi. A mindnyájunkat érintő globális kihívásokra – környezetvédelem, fenntarthatóság, betegségek, éhínség – adandó válaszok új irányokat szabnak a kutatásban, ami új tudományágak és tudományos nagyhatalmak létrejöttét vonja maga után.

A hagyományos tudományterületek és a jelenlegi központok szerepe átértékelődik. A WSF 2011 ezekről a folyamatokról ad áttekintést, összetett szempontrendszerrel, társadalmi, gazdasági hatásaik bemutatásával. Lehetőséget teremt arra a globális párbeszédre, amelyben megismerhetővé és megoszthatóvá válnak a legújabb kutatások, a legkiválóbb működési modellek és a legjobb gyakorlatok.

A megnyitó ünnepségen köszöntőt mond: Pálinkás József, az MTA és a WSF elnöke; Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke; Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára (videoüzenet); Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója; Yuan Tseh Lee, az ICSU elnöke; Alan I. Leshner, az AAAS vezérigazgatója; Aloizio Mercadante, Brazília tudományügyi minisztere. A fórumot az űrből a Nemzetközi Űrállomás asztronautája köszönti.

A megnyitóval kezdetét veszi a WSF 2011, amely három napon át közel száz előadásban vitatja, elemzi és értékeli a tudomány világunkat formáló hatását.

WSF

A World Science Forum a világ tudományosságának kitüntetett eseménye, a fórumok fóruma, amelyen a tudomány társadalmi érvényének, hatóerejének és jövőjének meghatározása és megvitatása kap teret.

Hármas célja, hogy

 • hangsúlyozza a tudomány jelentőségét, társadalmi érvényét, befolyását és felelősségét,
 • megteremtse és folyamatossá tegye a tudományos közösség, a társadalom és a politikai döntéshozók közti párbeszédet,
 • megalapozza az emberiség előtt álló világméretű kihívásokra adható hiteles válaszokat.

A WSF, a tudomány budapesti világfóruma egyedülálló, mert

 • valódi világrendezvény, amely a több mint száz részt vevő országgal, számos magas rangú vendéggel, a legkiválóbb Nobel-díjas kutatók és a legbefolyásosabb döntéshozók jelenlétével az idei EU-elnökség mellett a legjelentősebb nemzetközi esemény Magyarországon;
 • az egyetlen fórum, amely intézményesülten és nem csupán egy szakterületre fókuszálva, összetett szempontrendszerű párbeszédet folytat a társadalommal és a politikai döntéshozókkal a tudomány szerepéről, a tudományos felfedezések etikai, környezeti, gazdasági, szociális és kulturális következményeiről;
 • az egyetlen világtalálkozó, amely a többpólusúvá váló tudományos világ változásait figyelembe véve 2011-től négyévente más-más országban valósul meg, ugyanakkor – felértékelve a budapesti helyszín jelentőségét – négyévente visszatér a magyar fővárosba.

WSF 2011: A tudomány átrajzolódó világtérképe

A rendezvény célja, hogy

 • a tudomány átalakulásának földrajzi, tematikus és társadalmi vonatkozásait összefüggéseiben vizsgálja, bemutassa az új tudományos nagyhatalmakat;
 • rámutasson az új tudományágak jelentőségére és várható eredményeire;
 • számba vegye a mindenkit érintő globális nehézségek, a járványok, katasztrófák, éhínségek és a mindenki jövőjét befolyásoló kihívások, a környezeti-társadalmi gazdaságosság és egészségesség megoldási lehetőségeit;
 • hangsúlyozza a tudományos eredményeken alapuló döntéshozatal szükségességét;
 • végigvigye a közjóért felelős tudományos célok és kezdeményezések folyamatát, a tudásmegosztástól a döntés-előkészítő megfontolások kialakításáig;
 • a fórumok fórumaként statútumával és zárónyilatkozatával intézményesítse szándékait, megkerülhetetlenné tegye eredményeit.

Az idei rendezvény főbb témacsoportjai:

 • Új tudományos nagyhatalmak kialakulása
 • Új tudományterületek kialakulása
 • Új lehetőségek a globális kutatói együttműködésre
 • Új modellek, szabályozások és irányítói szándékok a tudománypolitikában és az oktatásban
 • A tudomány szerepe a világszintű problémák megoldásában (fertőző betegségek, éhínség, környezetvédelem)
 • A tudományos felfedezések következményei a gazdaságban és a kultúrában.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük