Az év deal-je: 3,25 milliárd a Prezinek

A 2009-es 350 millió után most nem kevesebb, mint 3,25 milliárd forinttal száll be az Accel Partners kockatőke befektető a Prezibe. Az Accel olyan cégekbe fektetett eddig, mint a Facebook, a Dropbox, a Groupon, a Rovio, a Kayak és a Spotify. A Prezi ma bejelentette, hogy sikeresen lezárta az Accel Partners által vezetett Series B típusú, 3.250 millió forintról szóló finanszírozási fordulót.

Aki esetleg nem tudná: a Prezi egy zoomoláson alapuló prezentációs eszköz, melyben egymást követő diák sora helyett az előadó egy digitális vásznon szabadon elhelyezett információs térképet járhat végig. Ez az újszerű vizuális megközelítés a cég történetének 3 éve alatt már több mint 7 millió regisztrált felhasználót vonzott a világ minden tájáról.

(A vállalat történetéről továbbiakat az „5 milliomodik felhasználó” prezi című, 2011 októberében megjelent cikkből lehet megtudni.)

A Prezi.com legismertebb terméke az ingyenesen is használható, online prezentáció-szerkesztő alkalmazás. A cég kínálatában szerepel még az eszköz asztali, offline változata (Prezi Desktop), egy a prezentációk valós idejű, közös szerkesztését, illetve bemutatását lehetővé tevő alkalmazás (Prezi Meeting), valamint  a Prezi Viewer iPad app, melynek segítségével a prezik bárhol bemutathatóak akár internet kapcsolat nélkül is.

A Prezi Viewer felhasználóinak száma folyamatosan növekszik alig egy évvel ezelőtti indulása óta. Mára az iTunes App Store Top 10 ingyenes, a munka hatékonyságát növelő alkalmazásainak (productivity apps) egyikévé vált.

Egy vicces csapat Post It cetlikből varázsolt Prezi logót

Amerikai befektető cégek a 60-as évek óta segítik különböző vállalatok fejlődését, és ma is sok technológiai cég fordul befektetői alapokhoz finanszírozással, tanácsadással és vezetői iránymutatással kapcsolatosan. A Prezi a legújabb azok között a sikeres magyar vállalatok között, amelyek nem helyi, hanem közvetlenül amerikai tőkefinanszírozást vettek igénybe (ilyen például a Ustream és a LogMeln is).

A Prezi az első hazai alapítású vállalkozás, amely az egyik legkiválóbb szilícium-völgybeli befektető cég, az Accel Partners támogatását élvezheti. Az Accel olyan ismert cégek korai befektetője, mint a Facebook, a Dropbox, valamint társ-befektetőként részt vállalt a Groupon, Rovio (Angry Birds), Kayak és Spotify cégek tőkefinanszírozásában is. (Húha, ez nem semmi — a szerk.)

Kommentárok a befektetésről

Árvai Péter ügyvezető igazgató úgy véli, hogy a Prezi nagyszerű lehetőséget nyújt az ötletek megosztására, hiszen a technológia lehetővé teszi, hogy a felhasználó előtt ne csak az apró részletek, hanem az összkép is megjelenjen. A véleményvezérek, üzletemberek és az oktatás különböző szereplői szerte a világon Prezit használnak, melynek segítségével a hallgatóságot a mélyebb eszmecsere folyamatába is bevonhatják, miközben a vizuális megoldásnak köszönhetően a bemutatott gondolatok maradandó hatással lesznek rájuk. Nagyra értékeljük, hogy az Accel széleskörű, az üzletfejlesztésben szerzett tapasztalatát felhasználhatjuk vállalatunk növekedésében.

Az Accel részéről Andrew Braccia vezette a Prezi-vel folytatott befektetési tárgyalásokat, így tagja lesz a Prezi igazgatótanácsának is. Mint elmondta: „A webszolgáltatások elterjedése alapvetően változtatja meg a „dobozos” szoftverek hagyományos környezetét. A mai felhasználók a legjobb szoftvereket keresik, amelyek hatással vannak a szakemberek és oktatók életére világszerte. A Prezi átalakítja a prezentáció és a kommunikáció világát online alkalmazásainak segítségével. Boldogok vagyunk, hogy lehetőségünk nyílt részt venni egy ilyen kivételes vállalkozói csoport munkájában.”

A Prezi story

A Prezi egy valódi magyar sikertörténet, amely a legutóbbi évtized technológiai újításaira és a magyar tervezési és technológiai iparágak növekedésére épül. Az alkalmazás ötletgazdája, Somlai-Fischer Ádám a Budapesti Műszaki Egyetemen és Stockholmban tanult építészmérnök. Tanulmányai során az építészetet a digitális művészetekkel ötvözve létrehozott egy ZUI (Zooming User Interface) prezentációs eszköz prototípust. A prototípus 2006 és 2008 között zajló, kezdeti fejlesztésébe kapcsolódott be Halácsy Péter informatikus, a Budapesti Műszaki Egyetem új média oktatója, valamint Árvai Péter, aki korábban sikeres start-up vállalkozásokat hozott létre Svédországban. A szerény alaptőkével induló cégbe a TED konferenciákat jegyző TED Conferences és a Sunstone Capital fektetett be, ami lehetővé tette, hogy a Prezi három alapítója egy Királyi Pál utcai egyszobás irodából elindítsa a vállalkozást.

Az induló csapat tagjai kezdetben mindannyian egyetlen nagy asztalnál ültek, ahol felállítottak egy válaszfalat, így lett egy “telefon szoba” és egy „valódi munkára” szolgáló terület. 2008-ban, miután megkapták első tőkerészüket a TED Conferences és a Sunstone Capital befektetőktől, a cég egy nagyobb irodába költözött a Krúdy Gyula utcában. Ádám így kommentálta a Prezi történetének ezt az állomását: „Végre mindenkinek saját asztala lehetett.”

Három évvel és sok szakmai díjjal később a Prezi központja ma már egy kétszintes, Károly körúti iroda, ahol körülbelül ötven alkalmazott dolgozik (2012-ben ez várhatóan megduplázódik). Rendelkeznek egy teljesen felszerelt konyhával, saját szakácsot alkalmaznak, a dolgozók kényelmét pedig játékterem is szolgálja, ahol pingpongasztallal és mindenféle hangszerekkel kapcsolódhatnak ki a kollégák. Az iroda „élő” munkaállomásokból áll, amelyeket növényfalak választanak el egymástól. Az irodában dolgozók nagy része magyar, de dolgoznak Budapesten kanadai, francia, chile-i, izraeli és egyéb nemzetiségű alkalmazottak is. A budapesti irodában rendszeresen dolgoznak amerikai kollégák is a Prezi ösztöndíj-programjának köszönhetően, amely támogatja az alkalmazottak utazását a budapesti és a San Franciscó-i irodák között.

Árvai Péter vezérigazgató kijelentette: „Remélem, hogy a Prezi sikertörténete és az Accel több, mint három milliárdos befektetése további beruházásokat fog indukálni a magyar kezdő vállalkozások körében.” Az alapítók közeli kapcsolatban állnak Budapest fejlődő vállalkozói közösségével, rendszeresen tartanak hacker versenyeket és technológiai konferenciákat, ahol tanácsokkal látják el a jövő vállalkozóit.

A mostani befektetési körben újból részt vesz a Sunstone Capital is, amely 2009-ben 350,5 millió forint értékben fektetett a cégbe a TED Conferences céggel társulva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .