BlogzineHazai pályaPiaci fülesStartupok

Év végére 30 százalékon lehet a Jeremie!

A Jeremie alapkezelők a befektethető tőke több mint 25 százalékára vállaltak befektetési kötelezettséget eddig, azaz máig nagyjából 9 milliárd forintot fektettek be több mint 40 magyar cégbe.

A Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. prognózisa szerint a nyolc nyertes szereplő által elköltött tőke az év végéig elérheti a teljes befektethető tőke 30 százalékát. Ez összesen 10,8 milliárd forintot jelent, ami jelentősen növelheti a kkv-k túlélési esélyeit.

A jövőre induló Közös Magvető Alap további öt milliárd forint összegű mentőövet jelenthet a szektor számára.

A megrendült befektetői bizalom, és a romló gazdasági kilátások ellenére továbbra is erős a hazai kockázati tőke piac szereplőinek befektetési kedve. Ezt támasztja alá, hogy a Primus Capital elemzőinek becslése szerint a Jeremie-nyertes alapok az indulásuk óta – 2010 tavasza és 2011 szeptembere közötti időszakban – kilenc milliárd forint befektetéséről döntöttek a rendelkezésükre álló befektethető tőkéből.

Bizakodó kockázati tőkepiac

A bizakodó hangulat mellett a megváltozott piaci feltételek természetesen kihatottak erre a szektorra is: a befektetések hozama a korábbi évekhez képest várhatóan a tervezettnél valamivel később, kedvezőbb gazdasági körülmények között jelentkezik majd, amivel minden piaci szereplőnek számolnia kell.

„Az átlagos úgynevezett kiszállási idő sok tényezőtől függ, de míg a válság előtt 3-6 évről beszélhetünk, addig ma jellemzően 4-7 év kell ahhoz, hogy egy kockázati tőketársaság sikeresen tudjon kivonulni a vállalkozásból, amibe befektetett. A hosszabb megtérülési időszak összefüggésben van a nemzetközi makrogazdasági helyzettel, de specifikusan a magyar piaccal is, ahol jellemzően kevés az IPO exit, mivel a környező országokhoz képest tradicionálisan gyengébb a tőkepiacunk.” – hangsúlyozza Alpek István, a Primus Capital Kockázati Tőkealap kezelő befektetési igazgatója.

A kockázati tőkehozamok Magyarországon jellemzően évi 8-35 százalék közöttiek, ez függ a befektetett vállalkozás menedzsmentjétől, a befektető felkészültségétől és a befektetés időzítésétől. Az azonban jól látszik, hogy a várható nyereség minden esetben magasabb az állampapíroknál elvárható átlaghozamnál (6-7 százalék).

A Jeremie alapoknál átlagosan 150-400 millió forint közötti összeg az egy társaságra jutó befektetett tőke. Fontos kiemelni, hogy a tőkefolyósítás a legtöbb esetben nem egy összegben, hanem a céltársaság fejlődésével és terveivel összhangban, sokszor akár 2-3 évre elnyújtva, több részletben történik. Ez lehetőséget teremt a kockázatok kezelésére, valamint a transzparensebb működésre, azáltal, hogy a befektető bizonyos időszakonként felülvizsgálja a vállalkozás üzletmenetének alakulását és dönt a következő részlet folyósításáról.

Optimizmusra ad okot az induló Magvető (Seed) Alap is

A Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő szerint az új Jeremie pénzeket tartalmazó Magvető Alap beindulása további lökést adhat a kkv szektornak, és befektethetővé teszi az induló vállalkozói ötleteket. Azáltal, hogy pénzügyileg is értelmezhető terméket állítanak elő egy technológiai vagy üzleti ötletből, életképessé teszik a vállalkozást.

„Magyarországon jelenleg nincs hiány innovációból és a vállalkozói kedv is egyértelműen megvan a korai szakaszú és induló cégek esetében.  Nagyon sok vállalkozó indul neki a tőkebevonásnak, ugyanakkor az induló csapatok legtöbbje az ígéretek ellenére egyelőre nem befektethető.  A Seed Alap további vállalkozókat segíthet elindulni a cégalapítás és a profi megvalósítás irányába, hiszen csökkenti az indulással járó kockázatokat – a vállalkozók és a befektetők számára is.  ” – emeli ki Bruckner Zoltán, a Primus Capital Kockázati Tőkealap kezelő alapítója és befektetési igazgatója.

„Olyan támogató közeget alakíthatnak ki, amelyek segítenek elkerülni a vállalkozások tipikus gyermekbetegségeit, kezdeti, szokásos hibáit” – teszi hozzá a szakértő.

A többi kockázati tőkealaphoz hasonlóan, a Jeremie alapok sem tudják teljes tőkéjüket befektetni; az iparági átlag arány szerint az alap összes tőkéjének kb. 80 százalékát fektetik be.Ezt nevezik befektethető tőkének, a, fennmaradó kb. 20 százalék pedig fedezi az alap működési költségeit tíz éven át. Ebből következően, a befektetési tevékenységet a befektetett összeghez képest mérik, és nem az össztőkéhez.

A Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ről

A Jeremi Program nyertes Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2008 óta aktív szereplője a hazai kockázati tőkeszegmensnek. A Primus III. kockázati tőkealap kezelőjeként 6,2 milliárd forintos tőkével rendelkezik, és elsősorban olyan hazai korai szakaszú kis- és középvállalkozásokba fektet, amelyek innovatív technológiával, kiemelkedően versenyképes szolgáltatással vagy újszerű üzleti modellel rendelkeznek és 3-5 év alatt jelentős árbevétel- és értéknövekedést terveznek elérni.

A Primus Capital eddigi befektetései: Funzine (Primus I.), Intellio (Primus I.), Sense/Net (Primus II.), Nebotrade (Primus I.), IVM Zrt. (Primus III.), AdfitZrt. (Primus III.), ComforceZrt. (Primus III.), BlueprintZrt. (Primus III.), BBS International Zrt (Primus III.)

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük