BlogzineKülföldKutatásMobiltechRiportok

A jövő már jelen van?

Kulcsszavakban a jövő IT-je: Analitika, mobil, felhő és nyílt platformok. Watson átformálja az oktatást és az egészségügyet is?

Huszonöt iparág több mint négyezer IT szakembere osztotta meg gondolatait az IBM-mel az elkövetkező évek számítástechnika trendjeiről.

A felmérés szerint az IBM Watson szuperszámítógép kifinomult analitikája több olyan iparág képét is átformálja majd, amelyben a nagy mennyiségű adatok gyors feldolgozása alapvető szempont. Emellett tovább növekszik majd az igény az analitika, a mobil számítástechnika, a felhő és a nyílt forráskódú technológiai megoldások iránt.

Az IBM 93 ország szakembereinek megkérdezésével készített 2011 év végi trendriportja szerint a jelenleg legszélesebb körben használt technológia az üzleti analitika – az ilyen típusú szoftverek szinte minden, szervezeten belüli üzleti folyamatban jelen vannak. A válaszadók többsége úgy véli, hogy az analitikai megoldások iránti kereslet további növekedése a szoftverfejlesztés dinamikájában is megmutatkozik majd. Erősödni fog továbbá az Apache Hadoophoz és a Linuxhoz hasonló nyílt forráskódú platformok jelentősége is.

Az IBM Watson szuperszámítógép lelkét adó technológia a válaszadók szerint elsősorban az oktatásban hoz majd áttörést. A másodikként említett alkalmazási terület az egészségügy volt, amit az űrkutatás és a hadiipar követett. A megkérdezettek 70 százaléka úgy véli, hogy Watson képessége a hatalmas adatmennyiségek feldolgozására elsősorban az analitika területén kamatozik majd, de csaknem ugyanennyi válaszadó szerint a mesterséges intelligencia fejlődéséhez is hozzájárulhat.

A felmérés további fontos megállapításai a következő évek legkeresettebb technológiáiról:
•    A válaszadók 87 százaléka szerint a nyílt forráskódú platformok és technológiák kiemelt szerepet játszanak majd az alkalmazásfejlesztésben.
•    A következő két évben a szervezetek 75 százaléka kötelezi el magát a felhő technológia mellett.
•    A megkérdezettek 51 százaléka nyilatkozta, hogy a felhő technológia már most helyet kap vállalatuk mobil stratégiájában.
•    A közösségi megoldások üzleti alkalmazásában a kulturális különbségek fontos szerepet játszanak. Indiában 57, az Egyesült Államokban 45, Kínában pedig 44 százalékos a közösségi technológiák elfogadottsága. A legelutasítóbb Oroszország, 19 százalékkal.

“A felmérés eredményei magukért beszélnek: a felhő, a mobil, a közösségi üzlet és az üzleti analitika kinőtte a „niche” kategóriát, és ma már része minden modern szervezet IT stratégiájának.” – fogalmazott Jim Corgel, az IBM fejlesztői kapcsolatokért felelős vezetője. „Azok az IT szakemberek, akik képesek lépést tartani e technológiák fejlődésével, már most felkészülhetnek a következő években jelentkező növekvő üzleti igények kielégítésére.”

Az IBM teljes trendriportja ITT érhető el.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük