Blogzine

Irány Kína!

100 millió eurós hitelszerződést írt alá az Eximbank

A Magyar Export-Import Bank (Eximbank) egy 100 millió euró összegű hitelszerződést írt alá a Kínai Export-Import Bankkal, a hitel elsősorban Magyarországon működő cégek Kínába irányuló exporttevékenységét hivatott bővíteni. Érdemes a globálisan terjeszkedő startupoknak is a 350 millió középosztálybeli fogyasztóval rendelkező Kínára figyelni!

A hitellel nemcsak hazai vállalkozások exporttevékenységét szeretné segíteni az állami tulajdonban lévő bank, hanem lehetőséget teremteni arra is, hogy a külföldi – akár speciálisan kínai tulajdonú – cégek számára is rendelkezésre álljon a hitelkeret.

A kormány elkötelezett a hazai vállalkozások export tevékenységének bővítése mellett, ennek érdekében a kormány keresi azokat a partnereket, amelyek nemcsak Európába, hanem más kontinensekre is tudnak exportálni, továbbá készek arra, hogy magyar kis – és középvállalkozásokat is bevonjanak az exportbővítésbe. Az export hiteleken túl állami és uniós támogatással, diplomáciai tevékenységgel kell ezeket a vállalkozásokat segíteni.

2013-ban számos új elemmel bővül az exportfinanszírozó hitelkeret konstrukció, mely a magyar exportőrök támogatásának szélesítését szolgálja: euró mellett az idei évtől már dollár alapon is igényelhető a kedvezményes hitel, valamint a hitelkeretből részesülhetnek az exportőrök beszállítói is.

Az Eximbank kínai partnerszervezetével egy együttműködési megállapodást is aláírt, amely szerint Magyarország 30 millió dollárral járul hozzá az 500 millió dollárral induló kínai közép-kelet-európai befektetési alap elindulásához.

A következő években az alapból 100 millió dollárt fektetnének be Magyarországon, elsősorban az infrastruktúra-fejlesztés, a telekommunikáció és az energetika területén, vagyis Magyarország szempontjából egy kedvező befektetési helyzet alakulhat ki.

A Nemzetgazdaság Minisztérium kiemelt célja, hogy olyan forrásbevonások történjenek, amelyek segítik a magyar vállalkozásokat befektetési lehetőségeik, exporttevékenységük bővítésében, amit  ez a két megállapodás is szolgál. A megegyezés jelentősen megnöveli a magyar vállalkozások exportlehetőségeit, és lehetővé teszik, hogy olyan beruházások legyenek az országban, amelyek hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés erősítéséhez.

A nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a magyar Eximbank és a kínai Wanhua tulajdonában lévő Borsodchem vegyipari vállalat 70 millió eurós hitelmegállapodást kötött exportfejlesztésre. Reméljük a kicsik sem maradnak ki a keleti bizniszből!

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük