BlogzineHazai pályaKutatásMobiltechPiaci füles

Nokia-Microsoft WinPhone labor a BME-n (Frissítve)

Január 25-én megnyílik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén a Microsoft és a Nokia közös fejlesztői laboratóriuma.

A megnyitó alkalmával az Egyetem szakmai konferenciára invitálja az érdeklődőket, amelyen a Windows Phone platformra történő hatékony szoftverfejlesztés kerül középpontba.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatói szeptemberben választhatták elsőként kreditekért a Windows Phone platform fejlesztési ismereteit átadó tantárgyat.

Az első szemeszter után, januártól a munka a Nokia és a Microsoft közös fejlesztői laboratóriumában folytatódik, amelyben a legkorszerűbb körülmények között bővíthetik tudásukat az egyetem diákjai.

Az új Nokia-Microsoft fejlesztői labor átadását a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke szakmai konferenciával ünnepli, amelyen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az első hat hónapban az egyetemen 58 diák vette fel tantárgyai közé a Windows Phone platformra történő programozást. A január 25-dikei rendezvényen kiválasztják az általuk készített legjobb három alkalmazást, amelyek készítői egy-egy Nokia Lumia 800-as telefonnal lesznek gazdagabbak.

„Az új, Windows Phone alapú Nokia eszközök bevezetése hatalmas lépés a platform nyújtotta lehetőségeket tekintve. Szeretnénk, ha minél több diák felismerné ezt a potenciált, és csatlakoznának azokhoz a sikeres magyar fejlesztőkhöz, akiknek az alkalmazásai a Windows Phone Marketplace-en a legtöbbet letöltött szoftverek közé kerültek. A szeptember óta publikált 268 magyar alkalmazásból 183-at hazai diákok készítettek, ami bizonyítja, hogy a fejlesztők új generációja épít a Windows Phone platformra” – tette hozzá Bátorfi Zsolt, a Microsoft Magyarország platformtechnológiai szakértője.

„A BME két évvel ezelőtt meghirdette a Kutatóegyetemi programját, aminek a fő eleme a szorosabb együttműködés az IKT iparral. A Nokia-Microsoft labor egy lépés ebbe az irányba. A labor lehetőséget nyit a hallgatóknak, hogy a Windows Phone platformra hatékonyan fejlesszenek alkalmazásokat, s a hallgatók hasznos tudással kilépnek a piacra. Ez a lépés összhangban van a BME kutatóegyetemi programjával” – fogalmazott Dr. Charaf Hassan, a BME egyetemi docense.

A fejlesztői labor mellett új, inkubátor projekt indul a 2007 óta működő Microsoft Innovation Centerben. A diákok az itt rendelkezésükre álló, legújabb technológiai eszközökön kísérletezhetnek, újszerű, eddig nem használt alkalmazásötleteket valósíthatnak meg. A diákoknak olyan feladatokat kell megoldaniuk, mint az érintés alapú kioszk alkalmazás készítése Microsoft Surface-re, Kinect Remote Kontroller programozása és a betörés figyelő alkalmazás fejlesztése Mini ITX-re, Windows Embedded Standard-ra. A diákok az így létrejött termékük piacra vitelében is segítséget kapnak.

KAPCSOLÓDÓ KONFERENCIA

A „Hatékony szoftverfejlesztés Windows Phone platformra. Tippek és tapasztalatok” című fejlesztői konferencia
Helyszíne: a BME Informatikai épületének Kozma László terme (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.)
Időpontja: 2012. január 25.(szerda) 9.00-17.00 óra

A konferencián Vajta László, a BME VIK dékánja, Papp István a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója és Marcus Störkel, a Nokia Komárom Kft. országigazgatójának köszöntője után a résztvevők átfogó fejlesztői információt kapnak a METRO design nyelvről, a játékokról, s magáról a platformról.

MÉG TOVÁBBI, IDE KAPCSOLÓDÓ INFÓK:

A T-Mobile-nál péntektől (január 20-ától) kaphatók Nokia Windows Phone alapú okostelefonok

A T-Mobile január 20-ától Magyarországon is megkezdi a Nokia két Windows Phone operációs rendszerű mobiltelefonjának, a Nokia Lumia 800 és a Nokia Lumia 710 forgalmazását. A készülékek lakossági és üzleti ügyfelek számára egyaránt elérhetők.

A készülékek igazi újdonsága a Microsoft Windows Phone 7.5 Mango operációs rendszer, amellyel az asztali számítógéppel azonos tudással bíró mobil az eddig megszokott tevékenységre használható. A Lumia tulajdonosok munkáját útközben is segíti a Word, az Excel, a OneNote és a PowerPoint mobil verziója. A telefonon létrehozható például Word-dokumentum vagy Excel-munkafüzet, amely az internetkapcsolatot igénylő SkyDrive szolgáltatással szinkronizálható, és később az otthoni, vagy irodai számítógépen folytatható a megkezdett munka. A SharePoint Workspace Mobile használatával a munkahelyen kívül is könnyedén megvalósítható a munkatársakkal való együttműködés.

A Nokia új telefonjainak nagy dobása az egy darabból álló telefontest és a lebegő hatású, ívelt AMOLED kijelző. A 3,7”-es ClearBlack AMOLED érintőkijelző 800×480 képpontos felbontással, 16 millió szín megjelenítésére képes.

A Nokia Lumia 800 a fotózáshoz 8 megapixeles kamerát, automatikus és érintéses fókuszt és LED-vakut vonultat fel, és természetesen képes HD minőségben videofelvételt készíteni. Az automatikus arcfelismerés funkcióval egyszerűen megcímkézhetők a készült fényképek, amelyek azután egy pillanat alatt megoszthatók az interneten keresztül a közösségi oldalakon, köszönhetően a beépített Twitter és Facebook alkalmazásoknak.

A készülékekre a környezetbarátok is büszkék lehetnek, hiszen energiatakarékos üzemmódban is működtethetők, PVC-mentesek, a felületük nikkelmentes, továbbá brómozott és klórozott összetevőktől valamint antimon-trioxidtól mentesek.

A készülékekben lévő összes anyag alapanyagként és energiaként újrahasznosítható. A csomagolásban nem található petróleum alapú műanyag, 100%-ban újrahasznosítható alapanyagból készült.

A T-Mobile, a hello holnap! környezettudatos stratégiájának részeként, mindezt egy speciális ajánlattal is kiegészíti: bármely saját tulajdonú régi készülék visszaváltható, akár 10 000 forint értékben Nokia Lumia 800 vagy 710 vásárlása esetén. A beszámítási kedvezmény egy alkalommal, egy készülék erejéig vehető igénybe.

„ A Nokia Windows Phone mobiltelefonok sikeresek lesznek a hazai piacon is. Várakozásaink szerint 2012-ben az okostelefonok iránti ügyféligény tovább fokozódik, ezért a bővülő keresletet bővülő kínálattal igyekszünk kiszolgálni mi is. A Nokia Lumia készülékek megjelenése kínálatunkban jó hír a hagyományosan Nokia készülékeket választó, de okostelefonra váltani kívánó ügyfeleink számára. Azt reméljük, hogy hazai bevezetésükkel további lehetőségek nyílnak meg a mobil szélessávú szolgáltatások területén.” – hangsúlyozta Király István, a Magyar Telekom marketing vezérigazgató-helyettese.

Megosztás