AppleBlogzineKeresőkKülföldMobiltech

2012: a beszédfelismerők éve?

Hosszú évtizedek munkája után végre áttörés tapasztalható a beszédfelismerők piacán. 2011 elején az IBM szuperszámítógépe, a Watson még úgy győzte le a Jeopardy! vetélkedőben emberi társait, hogy a kérdéseket digitálisan kapta meg, mivel az emberi szöveg gyors megértését még nem találták elég megbízhatónak. Ugyanezen év végén már majd minden okostelefonban elérhető a Google hangfelismerő rendszere és az Apple Siri személyes asszisztense.

A mostanság legsikeresebbnek ígérkező beszédértelmező rendszert bár Párizsban kezdték fejleszteni, már 3 éve átették székhelyüket az inspiráló Szilícium-völgybe, ahol nem meglepő módon a Siri-t fejlesztő SRI International is székel.  A VirtuOz ráadásul nem csak technológiai fejlesztésekben jeleskedik, hanem az üzleti modellje is újszerű. A 70 alkalmazottat foglalkoztató cég olyan virtuális asszisztenseket fejleszt, amik kérdéseinkre, problémáinkra tudnak megoldást kínálni. A Symantec honlapján a virtuális Nathan segít az installálásban vagy a problémamegoldásban; az amerikai AT&T telekom cég fő segítője Charlie, az online pénzküldés specialistája, a PayPal Sarah-t, a videojáték kölcsönző Gamefly Ryan-t „alkalmazza”. Vagyis igazából a VirtuOz megoldásaival segítik ügyfeleiket – így a telefonos menük nyomogatása helyett egy intelligens, nyelvünket beszélő automatával fogunk találkozni az ügyfélszolgálatok hívása után. A cégnek a fejlesztésekhez a tőke is rendelkezésére áll, 2011 júliusában zárt részvénykibocsátással újabb 7 millió dollár tőkét kaptak.

A start-up tervei között szerepel, hogy idén megduplázza klienseinek számát. A gyors növekedés azért is elképzelhető, mert például a Gartner piackutató cég szerint idén a Fortune 1000 vállalat 15 százaléka már használni fog ilyen intelligens automatizált ügyfélszolgálatot. Ezek egyébként nem sokkal fejlettebbek technikailag, mint az okostelefonok rendszerei, egy okosabb kereső teljesítményét tudják hozni – de mivel a cégek belső információit és tudástárát is felhasználják, nagy segítségükre lehetnek a problémával szembesülő ügyfeleknek. Talán csak az indiai ügyfélszolgálatok alkalmazottainak kell az új rendszertől tartaniuk.

Megosztás