BlogzineHazai pályaKülföldRiportokStartupok

2012: a startup-világ vége? Aligha.

Mi vár a feltörekvő (startup) cégekre, befektetőkre a baljós 2012-es évben?  Friss együttműködő partnerünk, a kockazatitoke.blog.hu szakértő szerzőjének, Tóth Lászlónak az írását közöljük újra, itt az Insiderblog.hu oldalon.

(Az eredeti cikk ITT található)

Boldog újévet mindenkinek! Immáron 2012-t írunk, és még mindig talpon a világ, bár a maják és a svájci UBS Bank is elég súlyos előrejelzésekkel állt elő. Az első szerint a világnak, a második szerint csak Magyarország gazdaságának lőttek. Na szép. Akkor mi lesz a kockázati tőkével? Nézzük meg mire számíthatunk ezen a területen 2012-ben! Először a nemzetközi előrejelzéseket vesszük górcső alá.

Nemzetközi és hazai viszonylatban sem számol egyetlen szakember sem a kockázati tőke jelentőségének csökkenésével, sőt többen ennek a tőkeszerzési formának az elterjedését és megerősödését várják, az eddig megfigyelhető tendenciák megváltozásával, finomodásával.

A világpiacon, és elsősorban az USA-ban megjelenő, és a világgazdaságba berobbanó internetes médiára, kereskedelemre és reklámpiacra specializálódó vállalkozások megalakításában és fejlesztésében a kockázati tőkebefektetők hatalmas befolyással bírnak. Gondoljunk csak a Facebookra, Zyngara vagy akár a Prezire. Többen számítanak viszont arra, hogy hamarosan ez a szegmens is konszolidálódik, így más befektetési területeket kell a kockázati tőkéseknek keresni. A puhatolózások már megkezdődtek, például a telekommunikáció, a mobil eszközök piacán vagy az informatika területén. Ez nem is meglepő, hisz ezek azok a szegmensek, amelyek viszonylag érintetlenül átvészelték a világgazdasági válságot, és komoly fejlődés előtt állnak.

Többen viszont óvatosságra intenek. Sean Parker (a Facebook első befektetője, aki ezzel társtulajdonossá és igazgatóvá vált) felhívja a figyelmet arra, hogy kiéleződött a nemzetközi verseny a befektetési alapok között is. Egyre több magánbefektető jelenik meg az intézményi befektetők mellett, akik ezzel átalakítják a kockázati tőkebefektetés piacát. (Hát igen, hová is vigyék a pénzüket? Tőzsdére? Mondjuk ha magyar állampapírokba raknák… Na jó, csak vicceltem.)

Ennek is köszönhető, hogy túlfinanszírozottnak tekinthetők az induló vállalkozások, amelyek nagy része később tönkre is megy. (Egyes becslések szerint a vállalkozások 95%-a nem tekinthető sikeresnek kockázati tőkebefektetés szemszögéből, ha ez nem is a tönkremenetelt jelenti minden esetben.)

Rob Chaplinsky, a Bridescale befektetési igazgatója a Szilícium völgyben megrendezett AlwaysOn Venture Summit 2011 konferencián elmondta, hogy a piacon megfigyelhető rendetlenségnek köszönhetően, Ő az inkubátorházakban látja a kockázati tőke jövőjét. Innen olyan vállalkozók és vállalatok kerülhetnek ki, amelyek már megérettek intézményi befektetők bevonására is. Felhívta arra is a figyelmet, hogy azok a kockázati tőkebefektetők, akik igyekszenek a kockázatuk mérséklése miatt a lehető legkésőbbi stádiumban befektetni egy cégbe, jobban teszik, ha átgondolják a stratégiájukat, mivel ez a lufi kezd kipukkanni.

Az exitekkel kapcsolatban megfigyelhető tendencia, hogy a tőzsdére vezetés háttérbe szorult, a cégek fúziójához vagy felvásárlásához viszonyítva, bár van rá példa. Ilyen többek között a Zynga vagy a LinkedIn is, és nagy várakozások előzik meg a Facebook lehetséges tőzsdére vezetését is. Ezek a tőzsdére vezetések többnyire 2011-ben következtek be, és a Zynga volt az első olyan cég, mely részvényeinek ára a várt többszöröződéssel kapcsolatban nem váltak valóra. A pesszimistább befektetők szeme előtt már a kilencvenes évek végi, kétezres évek eleji dotcom-buborék képe jelenik meg az internetes cégek tőzsdére vezetése kapcsán.
Na, de ne legyünk pesszimisták. Érdekes lesz 2012. Véleményem szerint a befektetésektől és a nagy cégek felvásárlásaitól lesz hangos a sajtó. Ezek egyre nagyobb összegeket fognak jelenteni, mivel már az intézményi befektetők nem szeretnének kisebb vállalkozásokba fektetni, mivel seed befektetéseket egyre többször hajtják végre üzleti angyalok. Érdekes lesz a piac reagálása a Facebook tőzsdére vezetésével kapcsolatban, ha ez bekövetkezik. Személy szerint izgatottan várom azokat a szegmenseket, amikbe a kockázati tőkések az informatika mellett lehetőséget látnak. Jelen állás szerint nagy hangsúlyt kap jelenleg is a mobiltechnológia, de a válság kilábalásával melyek lesznek azok az iparágak, amelyekbe érdemesnek tarthatják a tőkéjük kihelyezését. Szemünk a piacon!

Megosztás