BlogzineHazai pályaPiaci fülesRiportokStartupok

Pörögnek a cégfelvásárlások

Főképp a Jeremie programnak köszönhető, hogy 23 százalékkal nőtt a magyarországi vállalati összeolvadások és felvásárlások (Mergers & Acquisitions – M&A) száma 2011-ben, igaz az ügyletérték csökkent – derül ki az Ernst & Young friss felméréséből. A tranzakciók számát tekintve régiós szinten a negyedikek vagyunk, Törökország, Lengyelország és Románia után.

A felmérésben résztvevő CSE országok (Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Görögország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia és Törökország) többségével összhangban a magyarországi fúziók és felvásárlások (M&A) piacán 2011-ben az előző évhez képest növekedés volt tapasztalható.
Bár a vizsgált országok mérete, háttere és gazdasági növekedése eltérő, többségükben az M&A tevékenység volumene növekedett, az M&A piac csak 4 országban zsugorodott. Összességében Közép- és Délkelet-Európában a teljes tranzakciószám 2011-ben a korábbi évhez képest 11 százalékkal bővült.
Hazánkban, többségben maradtak a belföldi tranzakciók és a stratégiai befektetők, és a legvonzóbb ágazatnak a szolgáltató szektor bizonyult. Magyarországon főként az amerikai, cseh, brit, német és lengyel cégek fektettek be, míg a magyar cégek Szlovéniát, Lengyelországot és Romániát vették célba felvásárlásaikkal.

Az M&A piac Magyarországon
2011-ben a beazonosított tranzakciók száma Magyarországon 111 volt. Ez önmagában 23%-os növekedést jelent az egy évvel ezelőtti 90 ügylethez képest, ami a régiós átlagot tekintve pozitív jelnek tekinthető.
A tranzakciók értékét az ügyletek 43%-ában hozták nyilvánosságra, amely némileg magasabb, mint az egy évvel ezelőtti 40%.
A nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján a magyarországi M&A piac becsült mérete 2011-ben 29%-kal, 2,5 milliárd dollárról 1,8 milliárd dollárra csökkent. Ugyanebben az időszakban a 100 millió USD-t meghaladó, nagy értékű ügyletek száma 6-ról 1-re csökkent. A 100 millió USD-nél kisebb tranzakciók átlagos értéke 7,7 millió USD volt 2011-ben, ami 2,3 millió dolláros csökkenést jelent 2010-hez viszonyítva.

Ez elsősorban a Jeremie program részeként létrejött kisebb méretű tranzakciók számának emelkedésével magyarázható. (A piacméret becslésekor nem vettük figyelembe a MOL Nyrt. 21,2%-os részvénycsomagjának visszavásárlását a Surgutneftegaztól).

Befektetői kör – Stratégiai és pénzügyi befektetők
Az ügyletek túlnyomó többségét minden országban stratégiai befektetők kötötték, a régiót tekintve 76%-os összesített arányban. A pénzügyi befektetők aránya Magyarországon volt a legnagyobb (ld. Jeremie alapok), utána Románia, Szlovénia és a Cseh Köztársaság és Horvátország következett.

A magyar tranzakciók 40%-ában szerepeltek pénzügyi befektetők, szemben az előző év 28%-ával, ami szintén az első Jeremie program sikeres elindulásával kapcsolható össze.
A magyar tranzakciós piacot 2011-ben is a belföldi ügyletek uralták (az összes ügylet 64%-a), amelyek aránya 2%-kal nőtt 2010-hez képest.

KÜLFÖLDÖN VÁSÁRLÓ MAGYAR CÉGEK

A külföldre irányuló ügyletek száma 2011-ben a tranzakciók összesített számához viszonyítva alacsony maradt. 2011-ben az összes ügylet mindössze 4%-a irányult külföldre: a MOL felvásárolta a TUS Oil üzemanyagtöltő állomásokat Szlovéniában, az E-Star felvásárolta az EETEK csoportot, az Atev Zrt. felvásárolta román versenytársát, a Phoenix Farmot és a Netrisk pedig a szintén román asigura.ro-t.

SZEKTORÁLIS MEGOSZLÁS
A régióban a legaktívabb célágazat (a tranzakciók száma szerint) a feldolgozóipar volt, amelyben 2011-ben 163 ügyletre került sor. Ezt a szolgáltató ágazat, valamint az energia és bányászat követte.
Érték alapján a legnagyobb tranzakciók a telekommunikációs- és média szektorban, a vegyiparban, valamint a banki és a pénzügyi szolgáltatások terén zajlottak le. Minden országnak megvolt a legnépszerűbb ágazata, de a feldolgozóipar, illetve az energia és bányászat a legtöbb országban az első helyen szerepelt.
2011-ben, hazánkban az ügyletek száma alapján a szolgáltató szektor volt a legvonzóbb – 19 ügylettel. Ezt az informatika és a feldolgozóipar követte, mindkét iparág részesedése nőtt az előző évhez viszonyítva. A tranzakciók értéke 2011-ben a vegyipari szektorban volt a legnagyobb, utána pedig a banki és pénzügyi szolgáltatások tranzakciói következtek.

„A 2010-es felmérésünkben bemutatott csökkenést követően a 2011-es év a tranzakciók számának emelkedését hozta, ami azonban főként az erőteljes első félévenek köszönhető. A jövőben túlsúlyban maradhatnak a hazai tranzakciók és a Jeremie program folytatása is bizakodásra adhat okot. Az erősebb cégek pedig továbbra is fel fogják kelteni mind a magyar, mind pedig a külföldi befektetők érdeklődését”– mondta Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatásainak vezető partnere.

Az Ernst & Young M&A barométeréről

Az Ernst & Young M&A Barométer összefoglalja és elemzi a saját gyűjtésből származó, valamint a neves külső adatbázisokból (például a DealWatch és Zephyr) összegyűjtött nyilvánosan elérhető információkat.
Az M&A Barométer a magánszektor tranzakcióit összesíti és vizsgálja, de nem tartalmazza az alábbi tranzakciókat:
•    Többségi részvényes által megszerzett további kisebbségi érdekeltségek,
•    Ingatlantranzakciók (kivéve, ha a célcsoport és/vagy a vevő ingatlanvállalat vagy ingatlanbefektetési alap),
•    Tőkepiaci tranzakciók (kivéve, ha irányításbeli változást eredményezett),
•    Licencvásárlások,
•    Vegyes vállalati megállapodások,
•    Zöldmezős beruházások,
•    Nyilvános részvénykibocsátások (IPO),
•    Privatizációk,
•    15% alatti kisebbségi tulajdonrész vásárlása,
•    Több országot érintő tranzakciók (az ügyletek értékét nem tartalmazza az elemzés országonként).

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük