Vegyél te is Facebook részvényt!

Tegnap a Facebook leadta az IPO-hoz (az elsődleges részvénykibocsátáshoz) szükséges dokumentumokat az SEC-nek (amerikai pénzügyi felügyelet). A sztárcég 5 milliárd dolláros, azaz több mint 1100 milliárd forintos (!) kibocsátásra készül.
A mára fogalommá, filmtörténeti klasszikussá (és igévé, ld. facebookozni) vált, december végéig nem kevesebb, mint 845 millió felhasználó gyűjtő Facebook.com minden idők legnagyobb tőzsdei részvényértékesítésére készül, már ami az internetes cégeket illeti.

(Az eddigi csúcstartó a Google, amely 7,5 éve, 2004 augusztusában 1,67 milliárd dollárnyi részvényt adott el.)

Zuck villája: szép, szép, de Bill-éknek (...Clinton és ...Gates is) sokkal szebb van!

Azt, hogy mikor, milyen áron és mely tőzsdére menne ki a társaság, még nem tudni, de úgy tűnik a szerény Zuck mégis nagyobb villába szeretne költözni…
A pletykák szerint a Facebook nem kevesebb, mint 75-100 milliárd dolláros (azaz 16,5-22 ezer milliárd forintos!) piaci kapitalizációt célzott meg a részvénykibocsátás során, azaz akár egyből a világ 50 legnagyobb piaci értékű cége közé kerülhet.
A Financial Times Global 500-as, tavaly nyári listáján a Google 147 milliárd, az Intel 110 milliárd, a Cisco 95 milliárd, a HP pedig 89 milliárd dolláros piaci kapitalizációval van éppen jelen. Igaz a tőzsdei árak hektikusan változnak, így a piaci kapitalizáció (aktuális részvényár szorozva az összes részvény darabszámával) sem kőbe vésett, de azért a nagyságrendeket kitűnően jelzi.

Visszatérve a SEC-hez beadott tájékoztatóra. Ebből kiviláglik, hogy tavaly 3,7 milliárd dolláros bevétele volt az FB-nek: ez 88%-os ugrást jelent, miközben a nettó eredmény egymilliárd dollár, azaz 220 milliárd forint volt.
Nem rossz, egy odakint sokszor még ma is startupnak kikiáltott cégtől.

Igaz az értékelés is ambiciózus, hiszen egy mezei cég az évente termelhető nyereségének 8-10-szeresét éri. Persze jó kérdés, hogy a következő években egymilliárdról mennyire nő meg a Facebook nyeresége.

Zuck persze szerény. A Portfolio.hu friss cikkében a következő olvasható:

“A Facebook nem azért jött létre eredetileg, hogy egy vállalat legyen. Azért alakult, hogy egy társadalmi küldetést hajtson végre – hogy nyitottabbá tegye a világot” – olvasható az alapító és vezérigazgató, Mark Zuckerberg levele a prospektusban. Hozzátette, hogy a cég prioritása a szolgáltatások nyújtása lesz ahelyett, hogy nyereséget termeljen. “Nem az a legfontosabb célunk minden reggel, amikor felkelünk, hogy profitot csináljunk, de megértjük, hogy a legjobb út ahhoz, hogy teljesítsük küldetésünket az, hogy egy erős és értékes vállalatot építsünk fel.”

A dokumentumokból kiderül, hogy Zuckerberg, aki közel 1,5 millió dollárt keresett tavaly a társaság vezérigazgatójaként, 2013-tól – példaképéhez, Steve Jobshoz hasonlóan – évente 1 dolláros alapfizetésért dolgozik majd.

3 thoughts on “Vegyél te is Facebook részvényt!

 • 2012. február 3. péntek at 10:23
  Permalink

  Remélem egy következő cikkben leírjátok, hogyan lehet Magyarországról a legegyszerűbben Facebook részvényhez jutni!

  Reply
 • 2012. február 5. vasárnap at 15:57
  Permalink

  Egyetértek a cím /Vegyél te is Facebook részvényt!/ de akkor miért nem írják meg hogyan? ez félrevezető

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .