Blogzine

Magyar vénaszkenner szoftver az új Fradi stadionban

Az új Fradi stadion beléptető rendszere hazai vénaszkenner alkalmazásra épül.

A Fradi stadionban debütálhat a hazai sportpályákon a magyar fejlesztésű vénaszkenneres azonosítás, amelynek megalkotója a Széchenyi Tőkealap egyik portfóliócége, az Agorix Kft. által fémjelzett cégcsoport. A vénaszenzor használatával történő személyazonosítás világszinten is a legfejlettebb technológiát képviseli. Mivel a tenyér vénahálózata minden személynél egyedi, a szkenner 5 millió referenciapont vizsgálatával egyértelműen képes azonosítani kilétünket. Ez a technológiai megoldás Magyarországon elsőként a NIH-nél került felhasználásra, de a technológia a sport rendezvényekre való beléptetésekre is alkalmas. A Fradi stadion új beléptető rendszere jó referencia nagy európai stadionok üzemeltetői felé is, felhasználására az előzetes tárgyalások már meg is kezdődtek.

vénaszk

A sport, vagy tömegrendezvények a látogatók magas száma és gyors kezelése miatt biztonsági szempontból mindenképpen egy kiemelt területet jelentenek a személyazonosításra használt informatikai rendszerek számára. A gyors beléptetés és korszerű technológiák alkalmazása a rendezvények biztonságát növeli. A nyugat-európai stadionok és sportcsarnokok közönsége már számos éve, csak bizonyos azonosító adatok megadását követően vásárolhat belépőjegyet, vagy bérletet egy-egy rendezvényre, így ezekben az országokban az azonosíthatóság eddig sem volt kérdés, a Fradi stadionban alkalmazott módszer azonban m&e acute;g ezekhez képest is új megoldást jelent majd.

A Fujitsu vénaszenzorán alapuló azonosító megoldás a biztonságtechnológiai piacon komoly teret nyerhet a közeljövőben. „E technológia széles körben felhasználható, jelen esetben egy sportlétesítménynél került beépítésre, de alkalmazható számos más területen is, ahol a személyazonosítás gyors, megbízható megvalósítása biztonsági vagy technológiai elvárás”- emelte ki Hermann József, az Agorix Kft. ügyvezetője.

„A Széchenyi Tőkealap és más társbefektetők mindösszesen közel 200 millió forint tőkét biztosítottak a magyar vállalkozás számára az egyedülálló technológia kifejlesztésére” – mondta el Csuhaj V. Imre a Széchenyi Tőkebefektetési Alap elnök-vezérigazgatója. „Mivel a biometrikus azonosítás területe az előrejelzések szerint robbanás előtt áll, így a magyar vállalkozásnak minden esélye megvan arra, hogy betörjön a nemzetközi élmezőnybe. Fontos célunk, hogy a tőkeforrásainkkal helyzetbe hozhassuk a hazai vállalkozásokat, működjenek akár hagyományos, akár innovatív ágazatban.”

Vénaszkenner – a jelenlegi legpontosabb személyazonosítási technológia

A vénaszenzor a jelenlegi legfejlettebb technológia a személyazonosítás terén, amely érintésmentesen működik és az egyik legfejlettebb algoritmussal dolgozik. A vénaszkenner alapú BioSec rendszer több unikális jellemzővel bír; 5 millió referenciaponton azonosítja be a testrész vénatérképét 1 másodperc alatt és a jelenleg ismert legalacsonyabb hamis elfogadási aránnyal (FAR) működik, éppen ezért kiválóan használható ügyfél-azonosításra és beléptető rendszerek kialakításakor.

A megoldás alkalmazható például a pénzautomatáknál a személyazonosság hitelesítésére, belső azonosító rendszerekben, gépjármű indításgátlóknál. Az egészségügyben kizárhatja például a fiktív kezeléseket, műtéteket, vagy a hamis gyógyszerkiírásokat, az idegenrendészet területén pedig másodlagos azonosító lépcsőként építhető be az útlevél vagy a személyigazolvány mellé, amellyel hatékonyan kiszűrhetőek a hamis személyi azonossággal élők, vagy a hamis útlevéllel beutazni kívánók.

Megosztás