BlogzineHazai pályaJeremie-dossziéStartupok

Jeremie I. dosszié 6. rész: Finext

Kitartóan tovább folytatjuk úttörő interjú-sorozatunkat, amelyben a Jeremie I. befektetőket kérdezzük körbe, hogy látják a hazai kockázati-tőke piac fejlődését, és alapjuk teljesítményét.

Most a Finext Startup Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. válaszait mutatjuk be.

1 – Hány startupba és pontosan mikbe fektetett be az alap eddig?

9 befektetési döntésünk van, ebből eddig 7 startup vállalkozásba történt folyósítás.  Az Alap további 2-4 új befektetési döntést tervez 2013-ra. Az eddig megvalósult befektetések a következőek: Webcam Laboratory, PocketGuide, eTotem, Wellness Operations, FMRH Kft., Intellitext Kft, és Egészségügyi Innovációs Kft.

2 – Mennyi pénzt helyezett ki az alap (folyósítottak) eddig pontosan?

A már folyósított befektetések esetében a Finext 3 milliárd fölötti összegre kötelezte el magát, ezzel meghaladva a kihelyezhető tőke felét.  A sikeres, tehát bizonyos stratégiailag fontos stádiumokat elérő, mérföldköveteket teljesítő portfóliócégeknél további befektetéseket is tervezünk, elősegítve a növekedési potenciál hatékonyabb kihasználását („Run with the winners”).

 3 – Kisebbséget vagy többséget kér az alap rendszerint a befektetéséért a startupban?

Ez mindig az adott vállalkozástól, annak helyzetétől, piacától,  értékelésétől függ,  de elmondható, hogy a cél a meghatározó (kisebbségi vagy többségi) részesedés a megfelelő védelmi jogok biztosítása mellett.

4 – Milyen szektor a fő befektetési célpont? Mik a kedvelt ágazatok?

Innovatív területek, Informatika, okostelefon alkalmazások, biotechnológia, szolgáltatások. Tehát jellemzően, de nem kizárólagosan, a magas hozam – magas kockázat profilú területek. Az ideális befektetési célpontnál fontos, hogy az alapkezelő hozzáadott értéke érvényesülni tudjon, vagyis tőkefinanszírozáson felül üzleti és innovációs infrastruktúrát, üzleti kapcsolatokat, segítséget menedzsment és HR területeken legyen képes magas szinten biztosítani portfóliócégeinek.

5 – Miként értékelitek a startup kínálatot? Kielégítő-e a kínálat befektetésre váró projektből? Ha nem, akkor ezt miként lehetne növelni

A Jeremie-nek köszönhetően a magyar startup szféra komolyan elkezdett fejlődni, egyre több innovatív vállalkozási csoportosulás és kezdeményezés van. Sőt egy egyre kiterjedtebb startup ökoszisztéma kezd kialakulni, amely mind a projektek életképességét, mind a sikerüket segítik, támogatják. Például, komoly különbség látszik azon projektek között, amelyek erre szakosodott tanácsadó cégek bevonásával kerültek a piacra és amelyek nem. Utóbbiak többsége sok tekintetben fejlesztésre szorul.

6 – Mire figyeljenek a startupok jobban, mielőtt jelenkeznek?

Próbálják beleképzelni magukat a befektető helyébe és legyenek nyitottak a pénzügyi kockázatok kezelésére tett javaslatokra. Ha ismerik az alapkezelő befektetési politikáját és tudják, hogy milyen parameterekkel rendelkező projektekkel kívánnak foglalkozni, akkor az sokat segíthet.

Hasznos lehet az alapkezelő aktuális portfólióját ismerni, hiszen abból is lehet következtetni arra, hogy milyen területeken tud a befektető szinergiát elérni és hol rendelkezik biztosan komoly kapcsolati tőkével.

Hasonlóképpen érdemes végiggondolni, hogy a Finext/Futureál által biztosított hozzáadott érték (tőke, infrastruktúra, K+F hálózat, üzleti kapcsolatok, menedzsment szolgáltatások) mennyire kompatibilis az adott projekt igényeivel.

7 – Milyen projekteket vártok igazán? Kiknek érdemes felkeresni az alapot?

Azon külpiacra érett vállalkozásokat, ahol nemcsak a termék vagy a szolgáltatás érett meg a nemzetközi piacralépésre, hanem a menedzsment is kompetens és megfelelően “mély” az adott területen. Szintén fontos, hogy a vállalkozás magas növekedési potenciállal, skálázható termékkel vagy szolgáltatással rendelkezzen.

Az elsősorban a hazai piacot megcélzó projektek közül azokat részesítjük előnyben, ahol egy már bizonyított üzleti modell helyi adaptációját kell megvalósítani, az adott területen jártas vállalkozók támogatásával. Ilyenkor is fontos az innovatív üzleti megközelítés, valamint az  erős brand, a jól definiálható és „válságálló” keresleti oldal, illetve az exithez vezető út (brand építése és értékesítése, piaci konszolidáció, stb.) , és látszania kell azoknak a területeknek, ahol a Finext vagy Futureal oldalról a megfelelő hozzáadott érték megmutatkozik.

8 – Mit szóltok a Jeremei II hamaros érkezéséhez? Hogy fogja ez a piacot érinteni

A Jeremie II magvető része egy komoly űrt hivatott betölteni.  A nagyon korai fázisú történetek, amelyek jellemzően termék vagy szolgáltatásfejlesztés előtt járnak, eddig csak pár üzleti angyallal, jellemzően magánbefektetőkkel tudtak érdemben tárgyalni. Mostantól több, erre a fázisra vevő,  intézményesített tőkebefektető társaság alakul, amely komoly segítség lesz az érettebb életciklusú projektekre is fókuszáló befektető társaságoknak, így nekünk is. Egyrészt mert kevesebb seed fázisú projekt fog beérkezni a Jeremie I-es és más tőkealapkezelőkhöz, másrészt pedig azért, mert egy magvető fázisban lévő vállalkozás üzleti angyal befektetéssel könnyen egy következő szintre emelkedhet, így a magasabb összegű tőke kihelyezésére szakosodott kockázati tőkealap-kezelők, az eddig is aktív tanácsadók mellett, potenciális beszállók is lehetnek ezen társaságok későbbi finanszírozási köreibe.

9 – Szükségesek-e itthon az inkubációs programok?

Igen. A Jeremie önmagában nagyon hasznos és jót tesz mind a gazdaságnak, mind pedig a vállalkozói kultúrának, amire ezek az inkubációs programok csak rásegítenek, felgyorsítják a tanulási folyamatot, jobb minőségű projektek születnek.

10 – Mi a Jeremie-I program legnagyobb vívmánya, sikere?

Az Innováció és az üzleti kultúra támogatása. Olyan új vállalkozások jönnek létre vagy kaptak lehetőséget a további növekedésre, amelyek a Jeremie források nélkül nagy eséllyel nem találtak volna finanszírozást és nem tudták volna megvalósítani dinamikus növekedésüket, terjeszkedésüket. Ezen felül a támogatott cégek jelentős nem pénzbeli segítséget kapnak stratégiai menedzsment, kapcsolati háló, infrastruktúra, és számtalan egyéb téren, amely jelentősen hozzá tudd járulni a piaci sikerekhez. Az Alapok működésének megismerésével az innovációra nyitott vállalkozói réteg is megtanulja az elvárásokat, ami hosszú távon is segíteni fogja a fejlődését a kapcsolódó cégeknek is.

11 – Mikorra várja az alap az első sikeres exit-et? Kik lehetnek a befektetők? Hány exittel lennétek elégedettek?

Jellemzően 3-6 éves tartási időszakot (holding period) tervezünk, sőt a „run with the winners” stratégiánk keretében a sikeres vállalkozásoknál további tőkebefektetéseket tervezzünk ezzel is támogatva a dinamikus piacépítést.  Általánosságban elmondható, hogy a leggyakoribb a szakmai befektetőknek történő értékesítés, A Finext portfóliócégeinek is ez a fő exit potenciálja.

Megosztás