BlogzineHazai pályaKutatás

Üzleti informatika oktatás IBM szoftverekkel

Közös szándéknyilatkozattal erősítette meg együttműködését a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és az IBM Magyarország. Az informatikai óriás az intézmény 2 éve elindított gazdaságinformatikus képzését támogatja a jövőben, elsősorban ingyenes szoftverek rendelkezésre bocsátásával.

Az IBM alkalmazásai a hivatalos tanrendbe is beépülnek Dr. Magda Sándor, a főiskola rektora és Veres Zsolt a vezérigazgató megállapodásának köszönhetően.

Az informatika alapozó tárgyként illetve üzleti és agrárinformatika kurzus formájában korábban is fontos eleme volt a főiskolai tantervnek, de önálló szakként eddig csak a felsőfokú szakképzések kínálatában szerepelt. Az elmúlt években érezhetően nőtt az érdeklődés az informatikai képzés iránt a régióban, a térségben működő multinacionális cégek, kis- és középvállalkozások egyre inkább gyakorlati ismeretekkel felvértezett, az üzlethez is értő informatikusokat keresnek. Tavaly közel nyolcvanan kezdték meg tanulmányaikat a gazdaságinformatikus szak államilag finanszírozott helyein, idén szeptembertől várhatóan százhetvenen csatlakozhatnak be a képzésbe. Ez biztos hátteret ad az oktatás technikai feltételeinek fejlesztéséhez, melyet a maga eszközeivel az IBM is örömmel támogat.

A megállapodás értelmében az IBM COGNOS, RATIONAL, Blueworks, BPM, Websphere és Tivoli programjainak oktatása a hivatalos tanrend részét képezi. Az alkalmazások olyan készségek és kurzusok elsajátításában kaphatnak szerepet, mint az infrastruktúra menedzsment, folyamatmenedzsment, üzleti intelligencia és az informatikai rendszerek fejlesztése. Ezzel a diákok az üzleti életben a diplomaszerzést követően hasznosítható szaktudást kapnak, és tudásukat akár az IBM számos magyarországi irodájának valamelyikében is kamatoztathatják.

Megosztás