Big Data: van benne rendszer

Hogyan lehet a zetabyteok világában eligazodni?

Felfoghatatlan mennysiégű digitális adat keletkezik napról-napra, ennek értelmezése és megértése egyre nagyobb kihívás. Az IBM felmérése szerint három üzleti döntéshozóból kettő a szükséges információk mérlegelése nélkül hoz fontos döntéseket, a vezetők több mint fele pedig a munkájához elengedhetetlen belső információkhoz sem fér hozzá. Mindeközben a világon naponta 2,5 exabyte mennyiségű adat keletkezik, a digitális univerzum méretét pedig 2,7 zettabyte méretűre becsülik (ha byte-okban számolnánk, 21 darab nullával folytatódna a szám). Ez csaknem felével több, mint tavaly, és 2015-ben az idei háromszorosa is lehet. Adatból tehát nincs hiány, a kérdés évek óta az, mihez kezdjünk e bőséggel, hogyan állítsuk a parttalanul áradó biteket a tudomány, az üzlet vagy a hétköznapok szolgálatába.

ibm power storage

Watson a dobozban

A nagy mennyiségű üzleti adat feldolgozása és hasznosítása ma a kis- és középvállalkozások számára jelenti a legnagyobb feladatot, hiszen házon belül nem mindig áll rendelkezésre a megfelelő szakértelem és erőforrás a privátfelhő-megoldások vagy nagyobb, célhardver alapú rendszerek kiépítésére. Az IBM február elején olyan technológiát mutatott be, amely a közepes méretű vállalatok számára is gazdaságos konstrukcióban kínálja a virtualizálás és az automatizálás lehetőségét a privát és hibrid felhő létrehozására.

Az IBM továbbfejlesztette Power Systems termékcsaládját, és új POWER7+ processzorokon alapuló, belépő szintű és középkategóriás rendszereket dobott piacra. A megoldást az IBM iparágvezető elemzőszoftvereire optimalizálták, és a világ talán leghíresebb számítógépének képességeivel fejlesztették tovább. A Power Systems és Storage System rendszerekhez az emberi ellenfeleit tévés kvízben legyőző Watson technológiájának számos elemét felhasználták. Az emberi nyelvet mindeddig legpontosabban értelmező szuperszámítógép különleges tudása ahhoz is hozzájárul, hogy összefüggéseket és mintákat fedezzünk fel a strukturálatlan adatok átláthatatlan tömegei között.

Big Data megoldások, nemcsak nagyoknak

A Big Data korában ez a tudás az üzlettől az egészségügyig, az ipartól a mezőgazdaságig bárhol hasznosítható. „A hatalmas adattömeg elemzésére képes Big Data megoldásokat és felhőalapú rendszereket eddig csak a nagyvállalatok tudták megfizetni, ma már a kisebbek számára is elérhetők.” – mondja Rod Atkins, az IBM rendszerekért és technológiáért felelős alelnöke. Az adatok gyors feldolgozása és értelmezése a kiskereskedelemben vagy a szolgáltatások területén is kézzelfogható hasznot hajthat, főképp ha a fogyasztói hangulat változását jelző információk is rendelkezésre állnak, például a közösségi oldalakról nyert adatokból.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .