BlogzineHazai pályaPiaci füles

Colabs: jön a Startup Weekend

Most hétvégén lesz a Startup Weekend a Colabs belvárosi központjában. Az egyik alapító, Nagy Péter szerint lassan rákerülünk az európai startup térképre.

Ma mintegy kétszáz, egyenként 5-20 főt foglalkoztató informatikai, infokommunikációs startup cég működik itthon. Számuk jelentősen nőtt az elmúlt években, főleg a Jeremie kockázati tőkeprogram keretében kihelyezett több mint 10 milliárd forintnak köszönhetően.

Nagy Péter, az  induló IT vállalkozásokat segítő Colabs Startup Center társalapítója szerint reális célkitűzés, hogy Magyarországot néhány év múlva jegyezzék az európai startup térképen.

Nagy Péter, a Colabs egyik alapítója

Nagy Péter kifejtette, Magyarországon Nyugathoz képest kis csúszással, a 80-as években indultak útjára az első IT startupok. Ilyen cég volt például az építészeti szoftvert fejlesztő Graphisoft és az adatmentésben élenjáró Kürt. Az áttörés az ezredforduló táján következett be, ekkor kezdtek el nagyobb arányban megjelenni a magyar startupok.

Az ismertebbek közül például a kereskedelemmel foglalkozó Vatera, az online marketing tanácsadással foglalkozó Indextools, az e-kereskedelmi tanácsadást nyújtó Gravity, a webkamerás közvetítést fejlesztő UStream, a kommunikációs megoldásokat nyújtó LogMein és a prezentációs szoftvert fejlesztő Prezi.com ért el  sikereket. Ezek azok a cégek, amelyek nemzetközileg is figyelemreméltó eredményeket produkálnak – mondta Nagy Péter.

A szakértő szerint a startupokban rejlő potenciált jól mutatja, hogy 2007-ben például a Graphisoftot 24 milliárd forintért vásárolta fel a német Nemetschek AG, valamint ugyancsak ebben az évben az Indextools-t a Yahoo! vette meg vélhetően több milliárd forintért.

A befektetői háttér vegyes: a Prezi.comnak például először dán, majd amerikai befektetői voltak, míg a UStreambe legutóbb japán és koreai befektetők szálltak be.

A szakértő kifejtette, a Jeremie kockázati tőkeprogramon keresztül az uniós források katalizálták a magyar startupokat, a program 2010-es indulása óta több mint 10 milliárd forint áramlott cégekbe.

Úgy vélte, ha hasonló léptékben fejlődik tovább a piac, akkor nemcsak régiós, de európai szinten is a startup élmezőnybe fog tartozni Magyarország, hiszen a tudásbázis és az infrastruktúra adott ahhoz, hogy az induló IT vállalkozások egyik központja legyen.

A szakértő elmondta, a cél elérése érdekében rendezik meg az idén is március 30. és április 1. között a Startup Weekendet, ahol a gyakorló szakemberekből és egyetemistákból álló ötletgazdák mentorok segítségével dolgoznak ki termék prototípusokat.

A tavalyi eseményen 8 ötletet dolgoztak ki, ezekből kettő üzleti vállalkozássá vált.

Megosztás