Hozzánk jön a CERN adatközpontja

Ahogy tegnap reggel ezt már megpendítettük, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban valósul meg a világ egyik legmodernebb, Európa legnagyobb adatátviteli kapacitással rendelkező informatikai rendszere. A CERN mintegy 40 milliárd forint értékű eszköztelepítése egyedülálló információtechnológiai, tudományos és gazdasági előnyökkel jár.

A világszínvonalú adatközpont a CERN@WIGNER projekt keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg. A megbízó a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN).

Budapesten jön létre a világ egyik legkorszerűbb, Magyarország első ultraszélessávú hálózatát használó adatfeldolgozó centruma. Az informatikai infrastruktúra mind a fizikai biztonságot, mind pedig az üzembiztonságot tekintve az európai IT-rendszerek élvonalába tartozik. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (MTA WIGNER FK) – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával – sikeresen pályázott az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nemzetközi tenderén.

A 30 pályázó közül a WIGNER FK nyerte el a megbízást arra, hogy otthont adjon a CERN kihelyezett Tier-0 infrastruktúrájának.

A CERN@WIGNER névre keresztelt projekt keretében 2012 végéig épül meg Budapesten a világszínvonalú WIGNER Adatközpont, amely kulcsszerepet tölt be a Nagy Hadronütköztető (LHC) adatainak feldolgozásában, többek között az ALICE, a CMS és a TOTEM kísérletekben. A CERN által felhalmozott és elemzésre váró kutatási adatok nagy részét a világon elsőként és egyedüliként a nagy biztonságú WIGNER Adatközpontba továbbítják a svájci központból.

Közép-Európa egyik legnagyobb infokommunikációs beruházása során a Wigner Fizikai Kutatóközpont XII. kerületi telephelyén, nettó 1100 m2 IT-területen fogja üzemeltetni a 24 kW/rack csúcsteljesítményű informatikai infrastruktúrát. A CERN és a WIGNER Adatközpont közötti optikai kapcsolat önmagában a teljes hazai internetforgalommal összemérhető adatmennyiséget továbbít majd. Az új adatközpont használati értéke óriási jelentőséggel bír a magyar kutatók számára, mert az összes tudományterületen megalapozza az innovatív kutatások informatikai hátterének fejlesztését hazánkban.

A CERN@WIGNER projekt által Magyarország egyúttal a nemzetközi technológia- és tudástranszfert biztosító kutatói közösséghez is csatlakozik, bekapcsolódva a nemzetközi tudásmozgósító rendszerek vérkeringésébe. Ezzel hosszú távú kutatástámogatási együttműködést alapoz meg, amely a következő évtized fejlesztéseit meghatározó, új európai kutatási informatikai trend élére helyezi hazánkat.

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja többek között a részecske-, mag-, plazma-, szilárdtest- és lézerfizika, az űrkutatás, valamint a bioinformatika területén végez felfedező és célzott kutatásokat. A WIGNER Adatközpont jelentős mértékben ösztönzi a magas hozzáadott értéket igénylő munkahelyek teremtését, főként a fizika és az informatika területén. A Wigner Fizikai Kutatóközpont olyan tudásközponttá válik, amelynek munkatársai, hazai szakemberek és kutatók nemzetközileg is versenyképes tapasztalatot és világszínvonalú tudást szereznek. A WIGNER FK az élvonalbeli tudáskoncentráció fellegvára lesz, továbbá meghatározó szereplője a nemzetközi tudásmegosztó kutatói közösségnek.

A WIGNER Adatközpont tervezése és kivitelezése során a fenntarthatósági és energiahatékonysági szempontokban megnyilvánuló környezettudatos szemlélet is kulcsszerepet játszik. A megvalósítás érdekében a Kormány elkülöníti a beruházáshoz szükséges 8,5 milliárd forintot a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 2012. évi forrásainak terhére.

Az alábbi linkre kattintva elérhetők a projekttel kapcsolatos képek, amelyek feltöltése a mai napon folyamatos:

https://plus.google.com/photos/100976817209172075618/albums/5738612058832367521

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .