Több és nagyobb összegű befektetést hajtottak végre a hazai kockázati- és magántőkések

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) friss jelentése szerint az egyesület befektető tagjai:
– 2022. második negyedévében 39 tranzakció keretében összesen 31,079 milliárd forintot fektettek 38 vállalkozásba.
– Az átlagos tranzakció méret 797 millió forintot tett ki, ami lényegesen magasabb összegű, mint a 2021 második negyedévében regisztrált 303 millió forint.
– Az egyesület 5 alaphoz köthetően, 19 kiszállást regisztrált.
– A vizsgált negyedévben 10,704 milliárd forint értékben került sor forrásbevonásra.

Növekedés a tavalyi első félévhez képest
2022. 2. negyedévében 39 tranzakció során 38 vállalkozás jutott összesen 31,079 milliárd forint kockázati tőkéhez. Ez a befektetett összeg 201,8 százalékkal magasabb, mint a 2021 Q2-es és 383 százalékkal több, mint a 2020 Q2-es érték.
A tranzakciók száma is nőtt az előző évek hasonló időszakában mért ügyletszámokhoz képest. Idén a második negyedévben 39, tavaly 34, tavalyelőtt pedig 35 befektetésre került sor.

A befektetések megoszlása életciklus szerint
Idén a második negyedévben végrehajtott 39 tranzakció közül 18 esetben első körös befektetésre került sor, ezek az ügyletek a teljes befektetett összeg 61,6 százalékát teszik ki.
A Egyesület 18 tranzakciót rögzített magvető, start-up és késői fázisban tartó cégek esetében, ezek a befektetések az összes tranzakció számának és értékének egyaránt 46%-át teszik ki.
Az inkubációs ügyleteknél 31 millió, a magvető ügyleteknél 543 millió, a start-up ügyletek estében pedig közel 297 millió forint az átlagos befektetési összeg. A növekedési és kivásárlási szakaszban tartó cégeknél ugyanez a mutató 3, 231 milliárd forint.
A legnagyobb értékű egyedi tranzakció egy 6,247 milliárd forintos késői fázisú tranzakció, míg a második legmagasabb értékű ügyletre 5,387 milliárd forint értékben egy magvető fázisú cégben került sor.

Kedvelt iparágak
2022 második negyedévében a tőkebefektetések összesen tíz különböző szektorba irányultak. Összegüket tekintve a befektetések 50 százaléka az ingatlan, illetve üzleti & ipari szolgáltatások piacára került. Ebben a két szektor adta a befektetések értékének felét és az ügyletek egyharmadát. A legnagyobb értékű befektetések az építőipari, valamint az üzlet & ipari szolgáltatások szektorban történtek.

Kiszállások

A félévben öt alaphoz köthetően 19 kiszállás történt. A legtöbb (4) exitre az élettudományok terén működő vállalkozásoknál került sor.
A kiszállások módját tekintve a leggyakrabban (9 esetben) management kivásárlás történt, 2 esetben a befektető a könyvleírás mellett döntött, míg 8 eset nem volt kategorizálható.
A 2022 második negyedévében kiszállt befektetők az eladott társaságokban átlagosan 6,7 évig voltak tulajdonosok.

Tőkegyűjtés

A vizsgált negyedévben 10,704 milliárd forint értékben került sor tőkegyűjtésre, azaz a befektethető tőke összege ennyivel nőtt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .