BlogzineHazai pálya

Gyorsabb szoftverfejlesztést ígérnek

Egy magyar cég, az Adaptive Consulting Kft. által tervezett informatikai rendszer segítségével akár 30-40 százalékkal felgyorsítható többek közt a szoftvertermékek fejlesztése, miközben minimálisra csökkenthető az erőforrások pazarlása.

Scrum egy Japán gyökerekkel bíró, a termékfejlesztési projektek vezetésére kidolgozott módszertan. Alapelvei és technikái rendkívül letisztultak, tökéletesen alkalmasak komplex, innovációt megkövetelő projektek irányítására.

Az új termék előállítását célzó projekt ún. sprintek keretében valósul meg, ezekben a 2-4 hetes fejlesztési ciklusokban a résztvevők konkrét, működőképes, prioritási sorrendbe tett funkciókat állítanak elő. „A hagyományos termékfejlesztési projekteknél a változó követelmények beépítése nehézkes, míg a Scrum folyamatos alkalmazkodást biztosít, így a fejlesztés során felmerülő új igények, piaci változások is hatékonyan lekövethetők” – ismertette a módszertan egyik legfontosabb előnyét Csutorás Zoltán, a ScrumMate-et fejlesztő Adaptive Consulting ügyvezetője.

A szakember tapasztalatai szerint az elsősorban szoftverfejlesztési projekteknél alkalmazott módszertan segítségével javul a csapatszellem, lerövidül a piacra lépés, miközben a termékbe csak a felhasználó számára értékes funkciók épülnek be, jelentősen csökkentve ezzel a fejlesztési veszteségeket.

Egy nagyobb projekt esetében, ahol a követelménylista (product backlog) akár több száz lényeges funkciót tartalmaz, a jellemzően papíron vagy Excel táblában végzett adminisztráció már rendkívül nehézkes. Erre kínál megoldást a másfél éves fejlesztéssel készült, nemzetközi piacra szánt ScrumMate (www.scrummate.hu).

Szoftvertől az autógyártásig

Az előfizetéses modellben és saját szerverre telepítve egyaránt használható projektmenedzsment rendszer csökkenti az adminisztrációs terhet, a résztvevők könnyedén áttekinthetik feladataikat, a fejlesztés aktuális állapotát, továbbá a ScrumMate képes a projekt várható előrehaladását is előrejelezni.

„A ScrumMate kezelői felületét úgy alakítottuk ki, hogy az intuitívan támogassa a Scrum alapú termékfejlesztést, melyhez minden, az irányításhoz szükséges eszközt tartalmaz, így iparágtól függetlenül bármely vállalat alkalmazhatja.

Az alkalmazás tervezésénél az elsődleges szempontunk az volt, hogy a rendszer a piacon egyedülálló áttekinthetőséget és egyszerű kezelést biztosítson. A termék egyszerűsége teszi lehetővé, hogy a komplex projektek is áttekinthetőek maradjanak. A letisztult felhasználói felületek mögött komoly tervezési munka áll” – mondta Csutorás Zoltán. A szakember hozzátette, hogy jelenleg a ScrumMate első béta verziója már ingyenesen elérhető a magyar felhasználók számára, a visszajelzések alapján továbbfejlesztett rendszerrel pedig még idén nyáron a világpiacra lépnek.

Számszerűsíthető versenyelőny

„Az energetikai szektor számára fejlesztünk informatikai platformokat. Mivel itt nincs kitaposott út, a jogszabályi környezet is gyakran változik, a kezdetek óta a Scrum módszertant alkalmazzuk a szoftverfejlesztések során. A ScrumMate segítségével a szoros határidővel és költségkeretek között futó projekteket is sikeresen kezeljük, miközben a megrendelőink számára biztosítjuk a rugalmasságot. A megoldást több mint fél éve élesben használjuk olyan termékfejlesztési projekteken is, melyeknek több ügyfelünk által megfogalmazott komplex igényrendszernek kell megfelelniük. A ScrumMate biztosítja számunkra a követelmények áttekinthetőségét, a projektek követhetőségét. Segítségével nem csak a fontosabb mérföldkövekre, hanem egy adott funkcióra is kérhetünk a várható elkészülési időpontra vonatkozó előrejelzést. A Scrum módszertan és a ScrumMate alkalmazása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az IP Systems az összes eddigi projektjét határidő- és költségkeret-módosítás nélkül tudta teljesíteni” – mondta el tapasztalatait Füzi Ákos, az idei Gyurós Tibor díjátadón az „Év IKT projektje” elismerést megnyerő az IP Systems ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette, a ScrumMate alkalmazása nem csak Magyarországon, de nemzetközi szinten is versenyelőnyt jelent számukra.

A megoldás az informatikai beruházásokon túl alkalmazható más iparágakban is olyan területeken, ahol fontos az innovációmenedzsment. A ScrumMate használata a maximum 100 követelményt tartalmazó projektek esetében ingyenes.

 

Megosztás

5 thoughts on “Gyorsabb szoftverfejlesztést ígérnek

  • Fehér Tigris

    Sok sikert, bár ilyen adminisztrációs szoftverből már Dunát lehet rekeszteni, egy népszerűbbet mondok csak: Atlassian JIRA.

    A SCRUM egyéként tényleg sok mindenre jó, de pont komplex projektekre nem. Elsősorban WEBes, iteratív fejlesztésre használják, és kb. úgy kell elképzelni, mintha egy házat szobánként (funkciócsoportonként) találnának ki, terveznének, majd építenénk fel. Nyilván egy egyszintes családi házat (egy websiteot) lehet akár így is építeni, és szobánként beköltözni, de egy 30 emeletes felhőkarcolót először bizony teljesen meg kell tervezni, aztán aláalapozni, aztán mind a 30 szintet megépíteni, és csak utána lehet költözni az eslő szintre is. Szobánként kitalálni a 30 emeletes épületet nem lehet. Ezért korlátozott a SCRUM fejlesztések scopeja, és komplex projekteknél már csak ráaggatják, hogy SCRUM, de valójában bőszen megtervezik az egész rendszert előre.

  • Zabalint

    A Scrum elméletben használható, de az én saját tapasztalatom és mások elmondásai alapján a gyakorlatban mindig vagy megbukik, vagy egy idő után teljesen haszontalan formasággá alakul.

    Leginkább azon szokott bukni, hogy a hibajavítások sosem tervezhetőek előre.

    • Fehér Tigris

      Ez azért kezelhető: A) a hibajavítást maintenance feladatként kell kezelni, szervezetileg és folyamatilag függetlenül a fejlesztési projekttől; B) hibajavító sprinteket kell beiktatni. Én már láttam sikeresen lebonyolított SCRUM projektet.

      Itt zárom is a SCRUM-hozzászólásaim, mert lassan már OFF leszek, a poszt nem erről szól.

  • Alpár

    Úgy látom csak 10-évvel vagyunk lemaradva:) Jobb helyeken már a SCRUM-ot Kanbanra cserélik.

    • Fehér Tigris

      Megeszem a kalapom, ha a KANBAN használható értelmes méretű rendszerfejlesztésre. Még kisebb scopera jó, mint a SCRUM. Már nem szobánként, hanem lassan téglánként és csaptelepenként építi a beköltözhető házat. Ja, és nincs vízszerelő, meg kőműves, hanem aki ráér, az szerelvényezzen, meg vakoljon. Na, kösz.

      Egy helpdesknél, vagy operation területen el tudom képzelni a KANBAN-t. De komoly szeoftverfejlesztésben sehogysem.

Comments are closed.