BlogzineHazai pálya

Ismét TEDxYouth@Budapest

A sikerhez vezető utak, a kudarc és a siker kapcsolatait járja körbe a hazai kreatív fiatalok egyik legfontosabb magyarországi eseménye, amelyre a szervezők várják a vállalkozó kedvű fiatalok jelentkezését.

Budapest már harmadik alkalommal helyszíne a TEDxYouth-nak, a népszerű videó előadásokkal világhírt szerzett Technology, Entertainment, Design (TED) kezdeményezés kifejezetten fiatalokról szóló fórumának. 2012. november 17-én több tucat tehetséges, újító és formabontó fiatal többek között olyan kérdésekre keresi a választ, mint

  • Mi számít sikernek?
  • Hányféle siker van?
  • Mi rejlik a siker mögött? Szabadság, erő, kitartás vagy lemondás?
  • Hogyan lehet mesteri módon kombinálni az alkalmazkodást és az egyéniséget a siker érdekében?
  • Mikor kell ragaszkodnunk elképzeléseinkhez a siker érdekében, és mikor kell elég bátornak lenünk ahhoz, hogy belássuk: már nem éri meg?

„A rendkívül sikeres emberek sorsát látszólag az intelligencia és a tehetség alakítja, az ambíció hajtja. A TEDxYouth szervezőinek azonban meggyőződése, hogy a sikerhez nem mindig, vagy nem csak ezekre van szükség. Ha meg akarjuk érteni, mi módon lesznek valakikből kiválók, meg kell hallgatnunk, hogyan gondolkodnak a világról és alaposabban szemügyre kell vennünk legszélesebb értelemben vett körülményeiket is. A siker mindig szubjektív, így az egyéni siker története mindig sokkal érdekesebb, mint azt első pillantásra gondolnánk” – állítja Szörnyi Krisztina, a TEDxYouth@Budapest főszervezője.

A népszerű TED konferenciák, TED és TEDx előadások videói mára világszerte egyet jelentenek az újszerű, innovatív gondolkodásmóddal és meghökkentő ötletekkel, a TEDxYouth@Budapest pedig ahhoz kíván teret nyújtani, hogy a hazai fiatal tehetségek is bemutatkozhassanak a nagyközönség előtt, a közvélemény felfigyeljen a 30 év alatti korosztály gondolkodóira és cselekvőire.

November 17-én személyes, a TED-előadások hagyományait követő formában mutatkoznak be azok a fiatalok, akik a rendkívüli ötletek és formabontó megoldások mögött állnak. Fiatal tehetségek, akik versenyeken, pályázatokon, tanulmányaik során, szakmájukban vagy hobbijukban újító elképzelésekkel tűnnek ki, kimagasló eredményeket érnek el.

Az idei TEDxYouth@Budapest eseményre az előadók kiválasztása már megkezdődött, amelynek keretében pályázni is lehet egy-egy projekttel, sikertörténettel. A szervezők szeptember 28-ig várják a 30 évnél fiatalabb előadók jelentkezését. Mindazokét, akik sikeresnek érzik magukat, vagy akikről mások ezt gondolják; akik az élet egy fontos területén legyőzték önmagukat és túljutottak eléjük tornyosuló akadályokon; akik valami kivételeset és újszerűt alkottak. (A 2012-es pályázati felhívás itt érhető el.)

„Nekem a sikert az jelenti, amikor sikerült átlépnem saját korlátaimat, kicsit feszegetni a határaimat, elérni valami olyasmit, amiről azt gondoltam, hogy nem fog menni” – meséli Takács Viktória, vitakultúra-fejlesztő, az első TEDxYouth@Budapest esemény fiatal előadója, aki ma már a konferencia szervezőcsapatának tagja.

A siker témakörét az egész napos esemény négy szekcióban járja körül. Az „Ötlet” szekcióban arról esik szó, hogyan találjuk meg a siker alapját képező, igazi ötletet vagy tevékenységet, hogyan fedezzük fel újra és újra a bennünket körülvevő világot. Az „Innováció” részből kiderül, hogy a mai 30 év alattiak hogyan adnak új definíciókat a régiek helyett. A „Motiváció” címszó alatt szereplő előadók bemutatják, hogyan tudnak hatással lenni mások életére, és ez hogyan vezethet el a sikerhez, amely sokszor nem csupán egyéni, hanem közösségi szinten is nyomot hagy. Az utolsó, „Alkotás” szekcióban pedig ahhoz szeretnének példákat felsorakoztatni a szervezők, hogyan teremtenek a mai fiatalok új értékeket a gyakorlatban.

A TEDxYouth@Budapest 2012-vel kapcsolatos fontosabb tudnivalók:

A pályázatok benyújtásának határideje: 2012. szeptember 28.

Időpont: 2012. november 17. (szombat), egész nap

Helyszín: Belvárosi Színház, 1075 Budapest, Károly körút 3.

Esemény: Egész napos konferencia kb. 60 perces szekciókkal, amelyekben 5-15 perces előadások váltakoznak 40-50 perces, kötetlen beszélgetést lehetővé tevő szünetekkel.

Mottó: „A siker sosem az erőforrásokon, hanem a találékonyságon múlik.” (Tony Robbins)

A TEDxYouth az 1984-ben Amerikában elindult „TED – Ideas worth Spreading” kezdeményezéssel szoros kapcsolatot ápoló új platform, amely a TED (www.ted.com) szellemiségében gondolkodó és cselekvő fiatalokat mutat be. A TED és TEDx partnerei először 2010. november 20-án, az ENSZ Egyetemes Gyereknapján világszerte több mint 40 városban rendeztek TEDxYouth eseményeket, ehhez kapcsolódott és kapcsolódik minden év novemberében a TEDxYouth@Budapest. Ezen a napon a világ a fiatalokra figyel, az innovatív, friss, újító ötletekre és nézőpontokra, gyerekek, fiatalok által megvalósított projektekre és ifjú kiválóságokra – hiszen a jövő az ő kezünkben van. Különleges látásmódjuk, érzékenységük, nyitottságuk segíthet más szemszögből látni a világot és magunkat.

Megosztás

One thought on “Ismét TEDxYouth@Budapest

  • prospero

    Múltkor írtam a szervezőknek, h lenne egy-két klassz startup ötlet. Még csak válaszra sem méltattak, biztos nagyon elfoglaltak a szervezéssel.

Comments are closed.