100 ezer dollárra hajt az életmentő magyar startup!

Tegnap indulta  WIWE  kampánya, az eszköz előre jelzi a stroke és a hirtelen szívhalál kockázatát.

A hirtelen szívhalál világszerte – és Magyarországon is – vezető halálok, amelynek túlélési aránya mindössze 10 %. A stroke a második leggyakoribb halálok, amely a WHO adatai szerint a világon, éves szinten több mint 5 millió ember életét követeli.  Becsült adatok szerint Magyarországon jelenleg évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és mintegy 12 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Az esetek harmadában, a stroke közvetlen kiváltó oka az un. pitvari fibrilláció, amely EKG-val felismerhető és kezelhető.

A WIWE egy olyan magyar fejlesztésű diagnosztikai eszköz, amely az EKG görbe tulajdonságait kiértékelő – a világon egyedülálló – intelligens algoritmus segítségével megmutatja a hirtelen szívhalál és a pitvari fibrilláció következtében kialakuló stroke kockázatát. Az eszköz két részből áll: egy elegáns hordozható mérőműszerből és egy okostelefonhoz/tablethez kapcsolható applikációból. A készülék a 12 elvezetéses EKG I csatornájával egyenértékű mérést végez 60 másodpercig. Az applikáció megjeleníti az EKG görbét, felismeri a Pitvari Fibrillációt (PF) valamint a Kamrai Heterogenitás (KH) kóros mértékét, ami viszont a hirtelen szívhalál szükséges feltétele. A WIWE ezen kívül képes mérni a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust is, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló.

A WIWE mögött több éves kutatómunka áll, amelyet Dr. Kozmann György (D.Sc.) egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai K+F Központ elnöke, az MTA doktora és munkatársai végeztek, a műszer fejlesztése és tesztelése 2014 októbere óta folyik. A tervek szerint a készülék 2016 áprilisától rendelhető, szeptembertől lesz elérhető a tengerentúlon is.

wive

Az egri székhelyű Sanatmetal Kft. egy 100 %-ban magyar tulajdonú vállalkozás, mely a WIWE-n kívül traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti és fogászati implantátumokat gyárt és forgalmaz. A nemzetközi szakma Európa top 40 orvostechnikai gyártója között tartja számon, éves árbevétele meghaladja a 4 milliárd forintot. A vállalat tavaly elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díját.

Azok, akik az Indiegogo-n támogatják a projektet early bird kedvezménnyel és válaszható színekben hamarabb is hozzájuthatnak a készülékhez, ehhez a minimum támogatási összeg 149 dollár.

A WIWE honlapja: http://mywiwe.com/hu/

A WIWE Facebook oldala: https://www.facebook.com/WIWEHungary/?ref=ts&fref=ts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .