Hazai pálya

NEW AGE – Ringbe start-up-ok! 1. rész

Tavaly már látszott, hogy a szervezők (Enterprise Hungary) valami olyannak tették le az alapkövét itthon, ami hosszú évekre a hazai közösség meghatározó eseményévé válhat… most tényleg?! Ezt gondolom?! Ezt akkor is így gondoltam?! Neeem. De most már ezt látom. Mert olvasom új esemény meghívóját… Nézzétek: Get in the Ring! A legimpozánsabb tervek, amiket két éve itthon láttam! Vauv! Indul itthon valami! Figyeljétek!

NEMZETKÖZI VÍZIÓK

Mert leginkább 2 éve a Kovács Peti féle CEE versenyek kapcsán gondoltuk azt, hogy a magyar start-up szféra végre beléphet a nemzetközi vérkeringésbe. Aztán Záboji Mester tevékenysége (Isten nyugosztalja a Mestert!) volt még olyan, ami a nemzetközi színtéren is érdeklődésre tartott számot. És aztán tavaly a „maga szerénységében” megtartották az első Get in the Ring” versenyt, amelyen anno még talán 100-150 résztvevő volt ott, mégis már akkor lehetett érezni, hogy itthon is „készül valami”… Mert ugyan sokan emlegették, hogy aktív hazai versenyre, más start-up közösségre van szükségünk, de ezért (Shy-on kívül) senki nem tett lépéseket.

tumblr_nmd6d8iAHE1qz7lxdo1_500

 

LEJT A PÁLYA VAGY NEM? 

Egyedül a Shy-féle „Hackaton in the Box” eseményei mutatták, hogy itthon 2014-2015-ben kísérletezik valaki… Igaz, Shy elmondásásból leszűrve nem sokan „akarták” ezt pénzügyileg támogatni itthon, és nem nagyon lett sikeres a Hackaton-széria üzletileg és a profit tekintetében, holott Shy nagy köveket mozgatott meg, tömegeket vont be, számos vidéki helyszínen járt és igen fontos start-up evangelizációt végzett itthon! De mindezt a nagy lelkesedést a pénzügyi siker valahogy miért nem akarta lekövetni? Ez nem értjük.  Izé. Mondjuk ilyenkor. Sajnos.

tumblr_nvj79i8B7v1qz7lxdo1_500

 

Persze az jó kérdés, hogy egy ilyen eseménynél ez számít-e ez és a szponzorok által befizetett pénzben kell-e mérni a sikerességet? Nem! Semmiképpen sem ez az értékmérő! Sőt (ne haragudjatok az őszinteségért) ennek elmaradása nem is Shy vagy a többi szervező hibája volt. Mert ők aztán mindent megtettek a közösségért. Talán inkább a „közeg” nem volt rájuk fogékony, vagy nem akarta tudomásul venni, hogy elindult valami itthon… És „közeg” alatt érthetjük a működő és befektető tőkealapokat, a pénzügyi cégeket, és más patrónusokat, akik a piacon potenciálisan támogathatták volna azt a bizonyos start-up eseményt… És itt nem említjük azokat akik tényleg támogatták is! Utóbbiért respekt!

tumblr_nnw94rVPNc1rxobalo2_r1_500

AKIKET MINDEZ NEM ÉRDEKEL… CSAK NYOMJÁK! EZERREL!

Aztán tavaly volt teljesen más esemény is! Mert tavaly elmentem az Enterprise Hungary első eseményére a Get in the Ringre és azt láttam ott, hogy bizony nagyon könnyen, és gördülékenyen – gyorsan, azaz magától értetődően mennek ott a dolgok. Nem panaszkodik senki, sőt optimistán néz a „nagy start-up jövőbe!”. És ez már akkor furcsa volt nekem. (Főleg a fentiekben leírt tapasztalatok után.) Mert valami nagyon kilógott a hazai startup hangulatból! Mert valamit nem értettem. Nevezetesen hogy mégis vannak itthon olyanok, akik nem akarnak szponzort, nem keseregnek, nem sopánkodnak. Sőt inkább akarnak – hisznek – tesznek – terveznek. Minden sopánkodás, szenvedés, nehézség nélkül.

tumblr_nmcmcdrefw1r44q44o1_1280

Ahogy az üzletben mondják: „könnyebb a lejtős pályán versenyezni, mint a buckás terepen”. És a Get in the Ring első versenye esetében ezt a „pozitív” lejtőt lehetett érezni: mindenki laza, oldott, előítéletektől mentes volt. Nem érdekelt senkit, hogy most van-e szponzor és van-e támogatás, és pénzügyileg működik-e… és ezt jó volt nézni! Felszabadult volt minden. (Én is pozitívakat írtam. Így érződött a hangulat akkor.) Valami olyan csapott meg az első versenyen, mint amilyen annak idején (=2010-2014)  a Startup Underground közösségi összegründolása során volt. (Lás ott úgy született meg az esemény, és ment 3-4 évig, hogy a saját pénzünket dobtuk össze és a „többi nem érdekelt” minket… )

 

KÖZÖSSÉGI FEELING 

Nos az első Get in the Ring versenyen is ez a hangulat csapott meg! És most itt a második esemény, ezzel is mutatva, hogy lesz még több! Lásd a szakmai szabály szerint, ha az „első” után tudsz „másodikat” tartani, akkor már senki sem ment meg a sikeres sorozattól… így legyen!

tumblr_nontsrcZT41rqnjjfo1_1280

No de ennyit a sztori hátteréről és inkább nézzétek meg az esemény beharangozóját! Jelentkezzetek a versenybe!

A szervezők már várják a versenybe a legtehetségesebb start-up-ok jelentkezését. Hajrá! Itt:

www.getinthering.hu

—-

Disclaimer: itt megjegyezzük, hogy az InsiderBlog a tavalyi esemény (és az idei) médiapartnere. Ennyiben elfogult. De ilyen alapon a Shy-féle „Hackaton-in-the Box”eseményeket is támogatta, és számos konferencián jelen volt. 

—-

UPDATE (11.08) Pontosítás az FB-ről Shy, alias Turcsán Tamás tollából: 

Képernyőfotó 2015-11-08 - 0.15.47

 

 

Megosztás