BlogzineKülföldMobiltech

Digitális könyvtár a metrón

Bukarestben a föld alatti vasúton már akkor is olvashatunk, ha otthon hagytuk a könyvünket.

Könyvtárszerűen is néz ki a digitális könyvek tára, ugyanis az állomos falán lévő QR kód leolvasásával lehet a kívánt könyvet elérni. A  Piata Victoriei  metróállomásán már működik is a rendszer, de hamarosan másokon is következik a földalatti e-könyvtár. Ezzel a fiatalokat szeretnék olvasásra buzdítani leginkább, akiknél úgyis mindig ott lapul egy okostelefon vagy tablet, és a metrón üldögélve vagy álldogálva talán könnyebben kezdenek bele egy regény olvasásába. Erre lehet is idejük a 70 km-es hálózaton, amit az elkövetkező években 14-el bővítenek (összehasonlításul: Budapesten 32 km metró van).

Októberig 49 román nyelvű könyv és 10 hangoskönyv tölthető le ingyen, ez után fizetős lesz a szolgáltatás. Aki esetleg a szomszéd fővárosba járna, és a nyelvet is beszéli, itt szerezhet több infót. A digitális könyvektől egyébként sokat várnak, mivel Romániában drasztikusan esett az utóbbi évtizedekben a könyvek utáni kereslet, így már csak évente átlagosan egy könyvet adnak el, szemben a lengyel és magyar 8-10 darabbal, és a románok fele egyáltalán nem olvas könyveket.

Modern Bombardier szerelvény a bukeresti metrón – nálunk csak álom egyelőre

A nyomtatott helyett a digitális könyvek felé nyitni az olvasás népszerűsítése érdekében nem lehet rossz elgondolás, hiszen például az Amazon az Egyesült Királyságban már több e-könyvet ad el, mint nyomtatottat: a Guardian beszámolója szerint 100 klasszikusra 114 digitális könyv jut.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük