Szoftverfejlesztés Debrecenből

Sorra nyeri az uniós pályázatokat a Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter.

Fejlesztési szakaszába lépett az uniós pénzekből finanszírozott Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében támogatott, közel 725 millió forintos összköltségű ViveHuman verifikációs program. A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeBody Kft. (még nincs honlap) szakemberei egy olyan szoftver kifejlesztésén dolgoznak, amelynek segítségével egy termék, szolgáltatás vagy rendszer fizikai létrehozása nélkül könnyedén lefolytatható a működtetéshez szükséges szimuláció.

Korábban a klaszter okosmérésre nyert 800 millió forintot, illetve 1,5 milliárdot 3D technológiák fejlesztésére.

Debrecen látképe a jövőben?

A virtuális verifikáció a minőségbiztosításban és a minőségellenőrzésben kiválóan alkalmazható vizsgálati módszer annak megállapítására, hogy egy termék, szolgáltatás vagy rendszer teljesíti-e a vele szemben támasztott követelményeket. Ennek szellemében a SziMeBody fejlesztői egy olyan szoftver megvalósításán dolgoznak, amelynek segítségével az ergonómiai vizsgálatok virtuális ellenőrzése alacsony költségek mellett elvégezhető. Felhasználása olyan mérnöki tervezőmunka során ideális, ahol az embert érő hatások vizsgálata elengedhetetlen. A felelős mérnökök meghatározzák a tervezett környezetben elvégzendő munkafeladatokat és megadják a szimulációs környezet emberre vonatkozó paramétereit. A modellezés megkezdése után a virtuális munkások a virtuális környezetben kísérletet tesznek az előre meghatározott feladatok végrehajtására. Mindeközben a ViveHuman program folyamatosan vizsgálja a virtuális környezet változásait, és jelzi, ha a végrehajtás során veszélyes helyzetet érzékel vagy éppenséggel azt is, ha a feladat megvalósíthatatlan. „Szakembereink által végzett fejlesztés célja egy olyan önálló grafikus kezelőfelülettel rendelkező dobozos szoftver kifejlesztése, amelynek segítségével ergonómiai vizsgálatok virtuális verifikációja könnyedén elvégezhető. A termék felhasználási területe igen szerteágazó: a hadiiparban, vegyiparban, repülőgépgyártásban valamint vízi-, földi- és légi járművek balesetvédelmi vizsgálatánál nélkülözhetetlen lesz majd. Terveink szerint a termék online szolgáltatásként is elérhető lesz” – nyilatkozta Tóth István, a Szilícium Mező klasztermenedzsere.

Kurtán Zoltán a sikeres pályázatot elkészítő és a projekt menedzselését végző DBH Group vezérigazgató-helyettese szerint a sikerhez nem csak a támogatás megléte szükséges, az ötletek megvalósításához a megfelelő folyamattudatosság nélkülözhetetlen. Többek között a hasonló modellt követő cégek számára nyújt majd kiváló lehetőséget a kifejlesztendő szoftver, mert bevezetésével egyszerre tudják csökkenteni a beruházási és a működési költségeket.

 

One thought on “Szoftverfejlesztés Debrecenből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .