Forráskód-minősítő eszközt fejlesztettek Szegeden

Világviszonylatban is új, a szoftverek forráskódjának vizsgálatára épülő minősítési eljárás bemutatójára került sor szeptember 20-án a budapesti Kopaszi-gáton. Az innováció a Szegedi Tudományegyetem eredményeihez köthető, ahol 8 éve folynak kutatások szoftverminőség-biztosítási területen. A fejlesztés egyik célja, hogy a megrendelők ellenőrizni tudják a megvásárolt szoftverek valós minőségét, ezáltal csökkentve az üzemeltetési kockázatot.

A szoftverek nehezen megfogható, mérhető termékek, így a fejlesztő cégeknek komoly szakmai kihívást jelent a szállított termékek színvonalának garantálása, a megrendelők oldaláról pedig annak ellenőrzése.

A problémát felismerve a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztési Tanszékével együttműködve 12 hónapos projektbe kezdett a FrontEndART Kft.. Közös munkájuk eredményként született az ISO/IEC 25000 szabványon alapuló objektív kódminősítési eljárás.

A fejlesztés világszinten is újdonságnak számít, hiszen alkalmazásával a szoftverfejlesztő cégek számára mérhetővé és fejleszthetővé válik termékeik karbantarthatósága. Az üzemeltető cégek ellenőrizni tudják a megvásárolt szoftverek valós minőségét, ezáltal csökkentve a tesztelési költségeiket és az üzemeltetési kockázatokat. A szolgáltatás az objektív tanúsítvány mellett részletes elemzést is nyújt a megrendelők számára, amely kritikussági sorrendben mutat rá a szoftver gyenge pontjaira, a fejlesztés gátjaira, elhárítandó hibáira.

Rozenberszki Zsolt az R&R Software értékesítési igazgatója a sajtótájékoztató előszavában elmondta: „A mai kiélezett piaci helyzetben a megrendelőinknél extrém árérzékenység tapasztalható, amelynek  elsősorban a minőség eshet áldozatul; döntő szerepe sokszor szinte kizárólag az ajánlati árnak van. A minőséget középpontba helyező szállítók versenyhátrányba kerülhetnek a virágéletű, rövid távú sikerekben érdekelt cégekkel szemben. Középtávon azonban már a megrendelői oldalon is egyértelművé válik, hogy a rendszer fejlesztése közben megspórolt kiadások a későbbiekben többszörös költséget jelenthetnek a karbantartás és az üzemeltetés, illetve a szükségessé váló csere során. Az R&R Software éppen ezért minden lehetőséget megragad a szoftverminőség jelentőségének hangsúlyozására, valamint a partnereink számára fejlesztett rendszerek minőségének garantálására. Cégünk az elsők között volt a minősítésre használt modell ipari alkalmazásában, az eredményeket pedig jelenleg is saját kódbázisunk minőségének javítására, a minőség fenntartására használjuk.”

Hazánkban számos innovációs eredmény nem kerül át a piaci gyakorlatba. Ezt a fejlesztést egy piaci igény hívta életre, valós problémára kínál megoldást. Ez biztosítja, hogy a jövőben a fejlesztésre lesz fizetőképes piaci kereslet.

2 thoughts on “Forráskód-minősítő eszközt fejlesztettek Szegeden

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .