Blogzine

Hitel hiányában felértékelődik a szakmai befektető

KKV-k számára nagy kihívás manapság a finanszírozás, de befektetők segíthetnek.

Jelen gazdasági környezetben is széles a paletta a kis-és középvállalkozások számára elérhető finanszírozási formák terén. Az uniós pályázatok mellett a JEREMIE I alapokban is van még 2013 végéig kihelyezésre váró tőke, a JEREMIE II program pedig hamarosan aktív lesz 41 Mrd Ft-os keretösszeggel. Pályázatok, kockázati és magántőke mellett pedig a stratégiai partner, szakmai befektető is lehetőség – ez utóbbi befektetési formát járták körbe a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) és az M27 ABSOLVO közös rendezvényének előadói.
A JEREMIE programoknak köszönhetően a kockázati tőkebefektetések nem csupán nagy nyilvánosságot kaptak az utóbbi időben, hanem valós finanszírozási alternatívává is váltak a korai szakaszú vállalkozások számára. A befektetői partnerség azonban nem csak az induló vállalkozások kiváltsága. Bár stratégiai befektetésekről ritkán hallani, ez is létező alternatíva a tőkebevonás terén. Mi több, a stratégiai befektető nemcsak az innovatív vállalkozásokat keresi, hanem nyitott a tradicionális iparágak (mezőgazdaság, élelmiszeripar, építőipar) felé is. Így ha egy kis- és középvállalkozásnak nem elsősorban a pénzmozgás az érdeke, akkor sokat profitálhat a befektetés ezen típusából.

Tahy Balázs, a Riverside globális magántőke társaság befektetési igazgatója előadásában rámutatott arra, hogy lényeges különbségek vannak a pénzügyi és a stratégiai befektető között. Míg a pénzügyi befektető belátható időn belüli magas megtérülést, valamint exitet keres, addig a stratégiai befektetőt nem elsősorban a nagy megtérülés motiválja. Sőt, utóbbi számára jóval érdekesebb maga a vállalat, hiszen hosszabb távú együttműködésben gondolkozik.

Hogy mi a stratégiai befektetések célja, azt Alf Netek, a Kapsch Group marketingigazgatója osztotta meg a közönséggel. Meglátása szerint a technológiai vagy fejlettségi előnyök, a szinergia, a diverzifikált tevékenység, az új piacok elérése, vagy a piachoz való alkalmazkodás erősítése, közös hatékony beszerzési források elérése egyaránt célja lehet egy ilyen jellegű befektetésnek. Sok szakmai befektető részletes pontozási rendszert alkalmaz a befektetések értékelésére, és jól kialakított folyamatok mentén keresi a potenciális partnereket, befektetéseket.

Andreas Reinthaler, az M27 Csoport partnere azonban ennél is tovább ment – szerinte egy kis-és középvállalkozás számára a fejlődés egyik kulcsa lehet a stratégiai befektető. A hosszú távú fejlődéshez elengedhetetlen az új piacok meghódítása vagy az új technológiák kiépítése, ami esetleg friss tőkét is jelenthet egy magyar kis-és középvállalkozás számára. Fejlődni persze mindig lehet önerőből, de ha a fejlesztések költségét és idejét vesszük figyelembe, nem minden esetben éri meg. A stratégiai befektetéseknek viszont éppen ez a lényege: kisebb anyagi ráfordítással és alacsonyabb kockázattal lehetséges a vállalkozás piaci pozíciójának erősítése.

Potenciál a német, osztrák, svájci piac számára

A stratégiai partnerség terén érdemes a határon túlra is tekintenie egy magyar kis-és középvállalkozásnak. Jó hír, hogy a német, osztrák és svájci piac jelen gazdasági helyzetben is lát lehetőséget a hazai vállalkozásokban. A szoros gazdasági kötődés, a kiváló infrastruktúra és a magas termelékenység továbbra is vonzó. A termelési szektorban, különösen az autóiparban lévő beruházások számára Magyarország kedvező befektetési környezet. Ráadásul a magyar munkavállalók Európai szinten is jól képzettek, motiváltak, ám munkabérük jelentősen alacsonyabb német társaikhoz viszonyítva – mondta Andreas Reinthaler, az M27 Csoport partnere.
A külföldi közvetlen tőkebefektetések (FDI) magyarországi állománya meghaladja a 71,6 milliárd eurót. A Magyarországon végrehajtott külföldi közvetlen tőkebefektetések állományának legnagyobb része (15,8 milliárd euró, 23,2%) Németországból származik.

Tipp kis-és középvállalkozásoknak: hogyan jussanak el a stratégiai partnerig

Ahhoz, hogy egy kis-és középvállalkozás sikerrel járjon a szakmai befektetővel való tárgyalás során, az alábbiakkal érdemes rendelkeznie:
– koherens üzleti terv (írott formában, számításokkal alátámasztva)
– menedzsment csapat (nem egyszemélyes; erős angol nyelvismeret)
– átvilágításhoz szükséges adatok és dokumentáció
– világosan meghatározott piacok
– jól meghatározott ötletek: mit várunk a stratégiai partnertől, és mi az, amit mi kínálunk
– stratégiai befektetők céljainak megfelelő konszenzusok
– finanszírozási, adóügyi, jogi és külpiaci szakértők, tanácsadók

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük