BlogzineHazai pályaKülföld

Japán kutatók magyar szoftvert használnak

Magyar szoftverfejlesztő termékére esett a távol-keleti szigetország kutatóinak választása.

Sikerrel alkalmazzák Japánban az ITware Kft., hazánk egyik vezető szoftverfejlesztő cégének mérésadatgyűjtő rendszerét. A Kojimori nevű beágyazott szoftvert a szigetországban jelenleg több mint 160 helyen – köztük a Kagoshima Egyetemen zajló kutatásoknál is – felhasználják már.

A Kojimori egy innovatív, felhő alapú mérésadatgyűjtő rendszer, melynek érdekessége, hogy a különböző típusú, és eltérő távolságban elhelyezett mérőeszközökről gyűjtött értékeket helyben és távoli szervereken is egyaránt elérhetővé teszi.
A Japánban már széles körben használt alkalmazással főként a mezőgazdaságban, üvegházakban, hotelekben, gyógyfürdők meleg vizes medencéinél és sí-központokban találkozhatunk. A szoftver a távoli hő-, fény-, hang-, oxigén- illetve páratartalom mérő műszereken érzékelt paramétereket a központokba juttatja, és így könnyen ellenőrizhetővé teszi az adatokat.

A japán Kagoshima Egyetem is felhasználja már e beágyazott szoftvert. Az egyik kutatása során – melynél a professzorok a Kojimori adataira támaszkodnak – hidropóniás termesztéssel, azaz termőföld nélkül, speciális összetételű tápanyagnak köszönhetően nevelnek magas cukortartalmú paradicsomokat. A kutatás weboldalán valós időben követhető nyomon a termesztés folyamata, a növények fejlődése. A monitorozás mellett kontrollálhatók, és grafikonok, valamint statisztikák formájában egyetlen kattintással lekérhetők a legfontosabb adatok az aktuális hőmérséklettől és páratartalomtól a CO2 koncentrációig.

„Fontos volt számunkra, hogy eszközeinkhez az ITware olyan megbízható szoftvert készítsen, amely felügyelet nélkül, távoli helyeken, sokszor mostoha körülmények között, kültéren is stabilan működik. A Kojimori beágyazott szoftvernek köszönhetően mérőműszereink adatai most folyamatosan, távolról is ellenőrizhetővé váltak.” – mondta Masatoshi Hiroura úr, a japán FB Triangle Co. vezetője a magyar szoftverről.

A közeljövőben elkezdődik a Kojimori más eszközökre történő implementálása is, ezzel lehetővé válik majd például napkollektorok vagy épp spektrométerek adatainak a távoli feldolgozása. Mivel több japán cég is érdeklődik a magyar szoftver iránt, annak népszerűsége tovább nőhet a szigetországban.

Az ITware szinte az egyetlen olyan informatikai vállalat Magyarországon, amely több mint egy évtizede beszállítója és fejlesztőpartnere a legnagyobb magyar mobilszolgáltatónak, valamint egyedi szoftverfejlesztéseivel hazai és nemzetközi vállalatok megoldásszállítója. Saját fejlesztésű alkalmazásaival élen jár a mobil adatkommunikációs megoldások létrehozásában és nemzetközi szinten is úttörője a mobiltelevíziózás elterjesztésének. Az ITware sikereinek záloga az, hogy nem kizárólag terméket értékesít immár 2001 óta, hanem komplex megoldássokkal szolgál az ügyfelek igényeire. Az ITware elsősorban egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozik, de tevékenysége az üzleti tanácsadástól az új rendszerek fejlesztésén és kialakításán át az üzemeltetésig felöleli a teljes információtechnológiai spektrumot.

 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük