Kutatás

Full-szubjektív 2012. évértékelő – 1. rész

Nos elkezdtem merengeni azon, hogy 2012-ben mit ért el a startup közösség itthon? Az 1. részben az új szereplők piacra lépését elemzem: Blind Investment, Kairos, NFÜ stb.  (Figyelem, mindez blog. És véleményalapú. Csak így olvasd plz!)

A hazai startup ökoszisztéma fejlődése egyértelmű: amíg 2011-ben még azon gondolkoztunk, hogy a kockázati tőke (alias Jeremie-1) megveti-e itthon a lábát, addig 2012-re már komoly gazdasági és hatalmi érdek-verseny bontakozott ki a folytatást illetően. Az összes üzleti érdekcsoport képviseltette magát a nagy versenyben, a Jeremie 2-ben, amelyről igazából csak a politikailag szennyezett közvélemény és talán hazai sajtó nem vett tudomást. Ugyanis furcsa módon az eredményről alig született újságcikk. Érdemben talán csak a Figyelő és a blogunk foglalkozott a hátterével. No meg az LMP kritizálta egy kissé a folyamatot, amelynek talán éppen a „kárpótlásként” emlegetett Jeremie 3 lehet a következménye. Persze ezt inkább majd 2013-ban deklarálhatjuk és láthatjuk majd.

ÚJAK A KÖZÖSSÉGBEN: Kairos, Blind Investments

Aztán szigorúan személyes véleményként (figyu: ez egy BLOG, azaz léci ne kérd rajtam számon, ha néha erős véleményt és személyeset is írok…) elmondhatom, hogy megjelent néhány perspektivikus álmokat dédelgető új szereplő. Közülük volt, aki klassz ‘antrét’ véve lépett be a hazai közösségbe és volt aki, kissé erőtlenül és járatlanul szemlélte mi várja majd itthon. Előbbi csapatba tartozik talán a nagy mogul, a KIBU csapata, aki 2011 végén bejelentette, hogy ‘ehte startup’ programot indít. Aztán amikor valamit rosszul írtunk róluk, reklamáció helyett, amolyan kezdeményező gesztusként meghívott minket a bázisára, hogy első kézből beszélhessen céljairól és működéséről. Hát levoltunk nyűgözve! Ezt nevezik profi újranyitásnak, és a dolgok király újragombolásának. Üdv a fedélzeten a KIBU! Aki amúgy a hazai sikersztorik igazi és eddig egyetlen bölcsője! (Ugye tudjátok kit indított el? .)

NEHÉZKES BELÉPÉSEK, DE JÖVŐRE JOBBAK LESZNEK

Aztán nekem – sajnos negatív élményként –  emlékezetes volt, amikor az Antavo startup bekerült a Seedcamp programba és azon nyomba megkritizálta a róla megjelent postunkat (ezt töröltük is), majd – az informális értesüléseink szerint – azonnal „sikeresen” (sic!) negligáltatta a nemzetközi versenyből egy másik feltörekvő társát, a Webee-t… Hát szomorú volt hallani, hogy ez megtörténhetett. Aztán kissé nehézkesen lépett be a hazai startup életbe a KairosInvendor-Szabó Balázs team. Balázs vehemensen és jó-ötlettől-vezérelten leszervezte a számunkra misztikus eredménnyel járó londoni startup bemutatót, majd utána a Kairos Society versenyét. Szerintem ez hiper-nagy teljesítmény volt és az ősz nagy reménysége! Respekt érte, de valahogy a kommunikáció nem volt teljes: alig tudtunk közösségileg a történésekről. Ezen még javítani ‘kéne! Pedig nagyon érdekelt volna minket! (Igaz, utána javítottak és már előre szóltak a Kairosos eseményről – köszi érte!)

Aztán itt van 2012-es új belépőként és üde ellenpontként a Blind Investment! A BÉT-en ősztől havi rendszerességgel megrendezett ötlet-versenyükün teljesen új modellként, az igazi mikro-startup „vak”-támogatása indult meg. Először nem mertünk hinni az ötletben, aztán kiderült, hogy sokan jelentkeznek és valóban a mikro-lokális-mini-biznisz-ügyekre is mer egy új szereplő pénzt áldozni. Hiszen például akár egy sütit készítő ötletre, vagy egy gyerekek nyelvoktatását segítő eszközre is képesek voltak 3-3 milliós „blind” tőkét kihelyezni. Respekt! Ezt nem gondoltuk, hogy bárki is meglépné és beindulhat ilyesmi itthon!

Szóval az új szereplők: Blind Investment, Balázs alias Invendor mind másképpen nyitottak, de felhívták magukra a figyelmet és izgatottan várjuk a folytatást!

EZ IS ÚJ VOLT ÉS SZOMORÚAN JÖTT KI!

Aztán az állam először írt ki startup pályázatot, de itt nem tudtuk (azóta sem) eldönteni, hogy „sírjunk vagy nevessünk”? Ennek a megalkotásában (sajnos?) részt vettem, hiszen felkért és ingyenes (sic!) szakértőként bevontak a kiírás megalkotásába. Sajnos ezt követően nyomon követhettem, hogy miképpen „manifesztálódik” a bürokrácia révén egy szakmailag releváns ügy és hogyan fordul rossz irányba az ‘egyéb-pénzes-érdekviszonyok’ mentén a primér szakmai cél és miképpen jelenik meg egy pályázat úgy, hogy másnak fizetnek azért, amit már egyszer valaki ingyen megírt… Hát ilyen is van! -gondolhatjuk bölcsen. De persze ezen gyorsan túlléptünk! Aztán megindult szerencsére más pályázatok kiírása, amelyek talán az újévben újabb és immár jobban előkészített löketet adhatnak a startup világban.

AZÉRT VOLT JÓ ÁLLAMI DOLOG IS

De ne legyünk ennyire igazságtalanok, hiszen volt pozitív abban, hogy az állam végre megjelent az eddig csak közösségileg és „tőkeügyileg” hajtott szektorban. Igen, ez jó hír! A NIH is aktivizálta magát és konferenciákon tematizálódott a startup ügy és annak gazdaságélénkítésben betöltendő szerepe vagy legalábbis annak tervezete. Ennél többről nem beszélhetünk, hiszen nem derült ki 2012-ben, hogy a KKV-k alatt van-e élet és létezik-e itthon a mikrovállalkozási szegmens? Nem tudjuk régóta, hogy létezik-e arra gazdaságpolitikai stratégia, hogy az induló kisvállalkozások képesek-e dinamizálni a gazdaságot és egyáltalán mit fejtenek ki? – ezeket most ne firtassuk! Talán 2013-ban erre is választ kaphatunk.

KÖZÖSSÉGI EREDMÉNYEK

Közösségileg viszont mérföldes lépéseket tettünk! Sikert sikerre halmozott a magyar startup közösség! És bizton álíthatom, hogy ezek nagyon jó nemzetközi visszhangot váltottak ki! És itt nem a nagy sikersztorijaink „konferencia-mantraként” emlegetett meneteléséről beszélek (lásd Prezi-LogmeIn-Ustream triumvirátus)! Hanem arról például, ahogy Szabó Csaba, SU nagykövet vezetésével elindulhatott itthon elsőként a régióból a Singularity University versenye. Erre a Szilícium völgyi think-tank egyetem vezetői is ellátogattak és (saját fülemmel hallottam) nagyon jó véleménnyel voltak a magyarok munkájáról és a régióban betöltött úttörő szerepükről! Ez fantasztikus érzés volt és szerintem 2013-ban is folytatni kell!

KOWORK, COWORKING, KOWÖRKING

Aztán nagy eredmény, hogy bővült a közösségi irodaterek száma. Megjelent a DBH gründolásában a KoWerk és egy megamodern iroda (bocs, itt elfogult vagyok, mert jelenleg itt székelek..) és a Dehelán Gábor, ex-Myco-s vezető által gründolt the-hub iroda.  És ha jól emlékszem, akkor elindult a Kaptár. A Loffice, mint a hazai coworking mozgalom megteremtője Bécsben indított irodát, plusz „x”-edik új közösségi irodáját nyitotta meg Budapesten. Ez pedig azt mutatja, hogy üzletileg is szükség volt 2012-ben a helyszínek bővülésére. Aztán újraindult a SUU szervezésében az Üzleti Angyal Klub (amelyben szintén elfogult vagyok, hiszen szervezem). Szóval közösségileg több új dolog indult, bővült, fejlődött.

NEXT 

Az értékelést a 2012 nagy sztorijainak értékelésével folytatjuk. A publikált képek vintage gyűjteményem részei voltak.

Hamarosan folytatom.

(gondolom, még beigili-evés előtt megírom)

 

 

 

Megosztás

3 thoughts on “Full-szubjektív 2012. évértékelő – 1. rész

Comments are closed.