BlogzineHazai pálya

Debrecenben járt a Colabs (tudósítás, frissítve)

Debrecenben járt a Colabs. Helyszíni tudósításunk következik, partneroldalunk, a Kockazatitobe.blog.hu jóvoltából.

(Tóth László (Compleo Kft.) írása, amely először a Kockazatitoke.blog.hu oldalon jelent meg, az írást Laci engedélyével közöljük)

2013. február 19-én 18.30 órától került megrendezésre Debrecenben a Colabs Startup School. A roadshow első állomása Szeged volt, és ahogy hallottam, már az sem sikerült rosszul. És hát nem tudom a szervezők hogy érezték, de a debreceni állomás is egész korrektre sikeredett.

Nem csak azért, mert végre Debrecenbe is eljöttek  az itthoni sikersztorik hanem mert lehetett látni, hogy van érdeklődés, vannak Debrecenben is aktív emberek, akik tanulni, fejlődni szeretnének, és nem mellékesen pedig sikeres startupokat nevelni.

debrecen

Bevezető (mármint az eseményé)

Kicsivel a kezdés előtt érkezve már csak a hátsó padokba tudtam leülni. Ok, bevallom nem azért, mert az első sorokban nem lett volna hely, hanem mert gondoltam ha unalmas lesz a dolog, akkor kislisszanok. (Végig maradtam!) Nem volt telt ház, de pont kényelmesen elfértünk. Nem kezdtem el számolni az embereket, de szerintem több, mint százan jelentek meg a rendezvényen. Ami szerintem azért sem kis teljesítmény, mert a rendezvény előtti csütörtökön lehetett egyáltalán megtudni hol is lesz az egész, mi lesz a program, és akkor kezdődött el Debrecenben a rendezvény promója.

 

Kis csúszás az elején (belefér), majd Nagy Péter bemutatta a Colabs-ot. Aztán Bakó Zsolt beszélt arról, mi is az a Colabs Startup School, hogy tulajdonképpen a látogatásuk, és az egész roadshow célja nem más, mint a vidéki nagyvárosok startup nyüzsgsének beindítása, ösztönzése. Persze Ő is megjegyezte, hogy egy fecske nem csinál nyarat, a lényeg, hogy aktivizálják magukat az emberek, legyen több összejövetel, stb.

 

Milyen volt a film?

Motiváló. Ha röviden akarnám összefoglalni, akkor ennyit mondanék. Nekem nagyon tetszett, aki nem látta, legközelebb ha alkalma lesz nézze meg! Megszólaltatnak benne fiatal és sikeres startuppereket és kevésbé fiatal, de sikeres befektetőket. Ami a startupperekről kiderül: mindenki tud programozni, mindenki gyorsan beszél (biztos az időhiány és a pörgés miatt, amit pl. egy befektetői prezentáción megszoktak). Tippjeik a sikerhez: a csapat, a jó termék, a piac, és a szerencse. Persze igyekeztek a vállalkozói élet nehézségeit is megmutatni a filmben, például hogy 10 startupból 9 megbukik, de hát csak úgy mellékesen, mégiscsak a lehetőségekről és a sikerről szólt a film.

startup-kids3

Számomra izgalmasabb volt, amikor a befektetők nyilatkoztak (már csak szakmámból kifolyólag is, hisz ezt szeretem csinálni). Ők pedig elmondták, hogy ők sem zárják ki a szerencsét, mint sikertényezőt, és hát ők is elég nagy bukási aránnyal számolnak (10 befektetésből 6 bukással számolnak).

 

Ustream, LogMeIn, IND, Hamza Péter

A filmvetítés után a legsikeresebb magyar startupok mutatkoztak be. A Ustream-et Schwarz Gábor üzletfejlesztési és értékesítési vezető, a LogMeIn-t Láng András, termékfejlesztési vezető, az IND-t Simon Gábor alapító mutatta be, Hamza Péter pedig elmesélte a saját sztoriját, hogyan kezdett bele egy stock fotó oldalba, futtatták fel nemzetközi piacon, majd adták el pár évvel ezelőtt. Szerintem minden cég sztoriját lehet ismerni, magyar sikersztorik, büszkék lehetünk rájuk, ezért én most nem részletezném. Tartalmas, elgondolkodtató, érdekes előadásokat hallhattunk, de a teljesség igénye nélkül, tényleg csak pár gondolatot szeretnék felvillantani, amik előjöttek.

 

– A USTREAM-hez spanyolul kifejezetten jól beszélő emberekre égető szükség van, mert Spanyolországban elég dinamikusan terjeszkednek. cv@ustream.tv -re várják a jelentkezéseket, tárgyba kéretik beírni legalább azt, hogy Debrecen. Érdekes volt egy „héj, indíts startup-ot, mert sikeres lehetsz és a magad ura” rendezvényen álláshirdetést hallani. Persze Hamza Péteren kívül mindenki elmondta, hogy tárt karokkal várják a fiatal tehetségeket. De hát na, ilyen helyeken érdemes vadászni….

 

– Láng András előadásában elég sok elgondolkodtató dolog volt. Egyik ilyen, hogy nekik azt tanították a befektetőik, hogy nincs szükség arra, hogy első legyél az ötleteddel a piacon. Meg kell nézni mások mit csinálnak, és jobbat kell alkotni. Tőle származott az est „aranyköpése” is, miszerint: „sales, support, marketing az bizony csak a körítés”. :)

 

– Hamza Pétertől megtudtuk, hogy startupként nehéz beágyazódni egy nagyvállalati kultúrába. Döcögősen mennek a dolgok, sok időt vesz igénybe a menedzsmenten átverni bármit is, és így épp a legnagyobb versenyelőnyét tudja elveszteni a startup, nevezetesen a gyors alkalmazkodóképességét. Örült is, mikor eladták a startupjukat, és kiléphetett a nagyvállalatok gépezetéből. De várjatok, ezt a sztorit hallassátok!

A cégeladásnál a vásárlók ügyvédei nem figyeltek, és elfelejtették a kivásárlásnál kikötni azt, hogy az alapító pár évig nem kezdhet hasonló vállalkozást (!!!!!). Mivel ez kimaradt, Péter elkezdte építeni az új cégét, új oldalt hozott létre, mely szintén egy stockfotó oldal, a Stockfresh. És hát köszöni jól van, mára ez a cég is megáll a lábán, és még egy csomó ötletet akar megvalósítani, amit korábban nem tudott.

 

Aztán pedig jöttek a kérdések. Kicsit sajnáltam, hogy elszaladt az idő, és kb. 4-5 kérdést tudott a hallgatóság feltenni. Volt szó startupos buktatókról, felvásárlásokról (ahol az IND mesélt pár érdekes dolgot arról, hogyan tudtak felvásárolni egy németországi céget), illetve az esemény végszavaként az előadók próbálták hasznos tanácsokkal ellátni a hallgatóságot.

 

– Tanuljatok angolul! (by Hamza Péter)

– Kitartónak kell lenni, soha ne adjátok fel! (by Simon Gábor)

– Kezdésként próbáld meg pár mondatban elmagyarázni az embereknek mibe akarsz belefogni. Ha az ő szemük is felcsillan, akkor kezd el csinálni! (by LogMeIn)

– Találkozzatok! (mármint az ott jelenlévők egymással, by Bakó Zsolt)

 

 Összegzés

Nagyon jó kis este volt. Miskolciak, aki tud jövő héten menjen el! Reméljük ott a szervezés hamarabb kezdődött, és sok emberhez eljut a jóhír :) Bocs, hogy megint a szervezéssel jövök, ne vegyétek zokon, de tényleg rosszul jött ki, a közel 20 perc csúszás kezdésnél, mert hiányzott egy kábel a filmvetítéshez, vagy hogy mikrofon helyett csak egy mikroportot tudtak az épp beszélők egymásnak adogatni. De ezeken kívül én nem tudok egy rossz szót sem szólni. Tényleg jó kis este volt.

(FIGYELEM, FRISSÍTÉS !)

A tudósítás megjelenése óta kis kiegészítésre is jelzést kaptunk a szervezőknek segítő InsiderBlog partnertől, Bor Gergelytől, aki a Facebook legnagyobb magyar startup közösségét is szervezi, így alább turbózzuk tovább a posztot.

A debreceni rendezvény szervezésében a Colabs partnere a helyi
startupélet aktivistája, Bor Gergely (Corvex Zrt.) volt, aki maga is
„startup kid”, okostelefonos projekteket vezet Debrecenben, ~200
MFt-os tőkebefektetésből.

Sajnos a helyszínen a kisebb csúszás miatt
nem jutott idő a helyi kezdeményezések bemutatására, röviden érdemes
megemlíteni ezeket:
– DebTech meetup (link: meetup.com/DebTech/ ), rendszeres
startupszekcióval és helyi innovatív projektek bemutatásával
– Debreceni startup klub (link: https://www.facebook.com/groups/debstartup/ )
– Debrecen Bár (link: debrecenbar.com )
– TEDx Nagyerdő (link: http://www.tedxnagyerdo.com/nagyerdo/ )
– ONIK diákegyesület (link: http://www.onik.hu/ )
– Debrecenben készül a Magyar Startup Közösség (link:
https://www.facebook.com/magyar.startup.kozosseg ), Magyar Startup
Eseménynaptár (link:
https://www.facebook.com/magyar.startup.kozosseg/app_395522293811523 )
és a StartupDigest Hungary (link: startupdigest.com/Hungary ) hírlevél
tartalma is (Bor Gergely, Szarka László, Szufelják János)

 

Megosztás

One thought on “Debrecenben járt a Colabs (tudósítás, frissítve)

 • Sziasztok!

  Köszönjük, hogy lehoztátok ti is a beszámolót.

  A posztban Láng András, LogMeIn termékfejlesztési vezető neve helyett hibásan Láng Péter jelent meg. Kérlek javítsátok ezt!

  Köszi,
  Zsolt

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük