Blogzine

IT-szakembereké a jövő

Az egyre égetőbb szakemberhiányra a multik és az EU is reagált. 

Az Európai Bizottság a március elején útjára indította a “Nagykoalíció a Digitális Munkahelyekért” kezdeményezést, amelynek célja, hogy csökkentse a kínálat és kereslet különbségét az információtechnológiai és telekommunikációs állások európai piacán. A fő célkitűzés a jelenlegi csökkenő tendencia megfordítása és az IT szakemberek számának növelése a munkaerőpiacon.

Az európai ICT-ágazatban foglalkoztatottak száma 2011-ben 6,7 millió fő volt, ami a teljes munkaerő 3,1%-ának felel meg. A 2000–2010 közötti időszakban az ICT-munkaerő aránya évente átlagosan 4,3%-os ütemben nőtt. Egy (az Empirica által 2013 márciusában) készített legújabb, még nem közzétett tanulmány szerint az Európában 2015-ig kialakításra kerülő digitális munkahelyek száma elérheti a 864 000-et. Az egyetemről kikerülő, ICT-diplomát szerzettek számának visszaesése és a szektorban dolgozók elkövetkezendő években várható nyugdíjba menetele azonban veszélyt jelent az ICT-munkahelyek gazdasági növekedési potenciáljára nézve. Meg kell erősíteni a tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai képzéseket, emellett pedig vonzóbbá kell tenni e tudományterületeket, különösen a nők számára.

A helyzet súlyosságát szermlélteti, hogy az Európai Bizottság, a koalíciót bejelentető, konferenciáján az Oracle Academy csatlakozott a programhoz és egyben felajánlotta egy olyan kezdeményezés vezetését, amelynek célja, hogy összehozza az informatikai és telekommunikációs piac vezetőit, oktatási minisztériumokat és egyéb releváns szervezeteket az informatikaoktatás támogatására.

Kevés olyan szak van, ami annyi lehetőséget nyitna meg a hallgatók előtt a 21. században, mint az informatika és a mérnöki tudományok. Az elmúlt évben az Oracle Academy több mint 364 000 hallgatót támogatott az Európai Unióban 450 millió euró értékben, olyan technológiai programok formájában, amelyek felkészítik a hallgatókat a munkaerőpiaci belépésre. Az Oracle teljes portfóliót kínál, amely szoftvereket, tananyagot, technológiát, oktatói képzést és a vizsgaanyagokat is magába foglalja. Az Oracle folyamatosan fektet erőforrásokat az Oracle Academy-n keresztül abba, hogy segítse az európai kormányokat az IT munkaerőhiány leküzdésében és felkészítse a diákokat a munkaerőpiaci belépésre az EU tagországaiban.

Megosztás