BlogzineEmberekHazai pályaKülföldRiportokStartup ember

Beszélgetés Rob Nail-lel, a Singulairty University vezréigazgatójával

Az University of California, Davis bachelor majd a Stanford University master diplomája után repülő autó hajtóművének fejlesztésén dolgozott Rob Nail, majd megalapította Velocity 11 nevű start-upját, ami robotokat fejleszt és gyárt rák elleni kutatásokhoz és gyógyszerfejlesztésekhez. Ezt a válság kitörése előtt egy hónappal adta el az Agilentnek. Azóta maga is fektetett be kezdő cégekbe, de ekkor rájött, hogy a saját szakterületén kívül nem sok mindent ért meg a világ problémáiból és lehetőségeiből. De találkozott a Szilícium-völgy sikeres vállalkozói által alapított Singulairty University alapítóival, akik felkérték CEO-nak. A budapesti Start-up Underground-on beszélgettünk.

– Miben más a Singualarity University?
– Mi nem vagyunk egy klasszikus akadémikus egyetem. Két típusú képzésünk van, mindegyik posztgraduális. Az egyik 10 hetes, a másik 10 hónapos, tehát egész éves. A legjobb szakemberekt válogatjuk ki szerte a világból, hogy együtt dolgozzanak érdekes projekteken, és megosszák egymással tudásukat, együtt találjanak megoldásokat. A célunk, hogy globális problémák megoldására keressék a megoldásokat, a kormányok ugyanis nincsenek a technológiai lehetőségekkel tisztában. Olyan gyors a fejlődés, hogy szinte fel sem foghatjuk, mi vár ránk a jövőben. A négyzetes fejlődés, a folyamatos duplázódás azt jelenti, hogy már csak néhány lépés után egyetlen lépés is felfoghatatlan különbséget eredményez.

– Mennyien juthatnak be hozzátok?
– Az első évünkben, 2009-ben 40 hely volt, amire 1200 jelentkezőből választottuk ki a legalkalmasabbakat az egy éves programra. Idén már 80-an tanulnak, több mint hússzoros a túljelentkezés.

– Akkor csak a sikeres embereknek szól a képzésetek?
– Mi nem egy bezárkózó intézmény vagyunk. Egyrészt más intézetekkel is együttműködünk. Emellett fontosak a virtuális hubjaink világszerte, szeretnénk minél több országgal kapcsolatot teremteni, és egy igazán globális think-tank-et kialakítani. Emellett versenyeket is szervezünk világszerte: már 20 országban indítottunk ilyenekt. Ezek célja, hogy minél több ember életét tegyék jobbá ötleteikkel, amihez támogatást biztosítunk. Ezeknek a projekteknek legalább 1 millió embernek javítania kell az életét egy adott költségvetéssel.

– Tulajdonképpen üzleti módszerekkel szeretnék a tudományos eredményeket terjeszteni?
– Ezt még így nem mondtuk, de ez egy jó megközelítés.

– Kik tanítanak a Singularityn?
– A legelismertebb professzorok a Stanfordról, MIT-ról vagy a Harvardról, és természetesen a kaliforniai start-up közösség sikeres vállalkozói, illetve nagyvállalati vezetők a Ciscotól kezdve a Googleig. De ennél is fontosabb a csapatmunka, diákjaink közös projekteken dolgoznak a képzés során, és egymástól tanulnak. Nem ritka, hogy egy-egy előadásra beül egy-egy nagyvállalat alapítója, mint a Google társalapító Larry Page.

– Miért jöttél most Magyarországra?
– Egyrészt szeretném a vállalkozói életformát népszerűsíteni, másrészt nemrég indítottuk el első programunkat Kelet-Közép-Európában. Egy versenyt hirdetünk, melynek során olyan ötleteket várunk, amikkel legalább 1 millió ember életét lehet jobbá tenni az elkövetkező három éven belül. A nyertesek teljesen ingyen részt vehetnek képzésünkön, és további 10 ezer dollárnyi támogatást kapnak.

– Magyarországon jártál korábban? Ismersz magyar cégeket?
– Most járok itt először, és nagyon tetszik a város!. Igazából csak Árvai Pétert, a prezi.com társalapítóját ismerem a Szilícium-völgyből. De nagyon érdekesnek tartom a Magyarországon zajló folyamatokat.

– Milyen a magyar start-up élet összehasonlítva Amerikával vagy Nyugat-Európával?
– Amerikában sokkal inkább vállalkoznak az emberek, különösen Kaliforniában. Sokkal nyitottabbak is. Nyugat-Európában nem érzem ezt az igazi átütő erőt, a folyamatos megújulást. Ázsiában hihetetlen energiák vannak. Magyarországon sok tehetséges fiatal van, akik érdekes ötletekkel állnak elől. Látszik hogy megindult egy jelentős fejlődés a start-up ökoszisztémában.

Megosztás

3 thoughts on “Beszélgetés Rob Nail-lel, a Singulairty University vezréigazgatójával

Comments are closed.