BlogzineJeremie-dosszié

(Bréking) Jeremie III kiírás

Újabb 12 milliárd kockázati tőke!

Már két hónapja megírtuk, hogy várható a harmadik Jermie kiírás, és a mai nappal ez meg is jelent az NFÜ honlapján (link). Így megint eljön Jeremie…. (a második Jeremie pályázattal kapcsolatban ajánljuk a Figyelő cikkét)

A mostani körben összesen 12 milliárd forint a tét, négy alap juthat 3 milliárd támogatáshoz.

Nem sok társaságnak lesz lehetősége pályázni, mivel a leadási határidő 2013. április 19., (péntek), 9:00 és 12:00 óra között.

Ez azt jelenti, hogy új kockázati tőke alapok bejegyzésére nincs túl sok lehetőség, mivel minden egyes új alapot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) kell bejegyezni. Az ügyintézési határidő azonban a pályázati megjelenés és a leadás közti időnél (10 nap) hosszabb is lehet (lásd itt és itt például). A pályázathoz azonban lehet csatolni a folyamatban lévő PSZÁF eljárások iratanyagát is.

A Jeremie III. pályázat során összesen 12 milliárd forrásra lehet pályázni, amiből 4 alap részesedhet 3-3- milliárd forint értékben.

Az egyes alapok maximum 2,5 millió euró (mai árfolyamon 750 millió forint) összeget fektethetnek egy társaságba (ebbe a kapcsolat vállalkozásokat is bele kell számolni), ami jóval nagyobb összeg az eddigiekhez képest. Ezzel lehetővé válik, hogy a  korábban befektetéshez jutott cégek további tőkét vonjanak be a Jeremie alapoktól.

Fontos kiemelni, hogy csak a közép-magyarországi régión kívüli cégek juthatnak ebből a forrásból befektetéshez. Kérdéses, hogy lesz a központi régión kívül elegendő befektetési célpont.

Nincs olyan kemény korlát a lehetséges befektetésekkel kapcsolatban, mivel annyi az elvárás, hogy a kiszemelt társaságnak (jogelődjeit is figyelembe véve) legfeljebb öt naptári éven belül alapítottnak kell lennie, továbbá árbevétele nem haladhatta meg az öt milliárd forintot ezen időszakban.

A pályázati kiírás szerint a Jeremie I. és II. nyertesei nem indulhatnak a mostani kiíráson, de mint korábban is láthattuk, ennek a kitételnek sok értelme nincsen, mivel a tulajdonosok új alap gründolásával már indulhatnak.

A magyar kockázati tőke a GDP arányában eddig is kiemelkedő volt az Európai Unióban (lásd például itt), ám a harmadik Jeremie kör hatására még tovább javulhatnak hazánk mutatói e téren.

A legújabb Jeremie pályázat megnyitja a lehetőséget az előtt, hogy a korábban befektetést nyert vállalkozások további kockázati tőke forráshoz jussanak.

Megosztás

One thought on “(Bréking) Jeremie III kiírás

Comments are closed.