BlogzineHazai pálya

SUU: távirányítású kerekesszék, zajmérő, és biciklifék is nyert a Corvinuson

Az ökoszisztéma egyik legrégebbi, 2008-ban indult rendezvényén a StartUp Underground konferencián évről-évre egyre nagyobb a pezsgés.


Az elmúlt években, a kezdetben szinte egyedüli ilyen rendezvény, jó pár konkurenciát kapott. Idén tavasszal már tíz feletti a hasonló versenyek, megmérettetések száma, és tucatnyi a workshopok, találkozók és egyéb performance-ok mennyisége is a március közepétől június közepéig tartó konferencia szezonban. Az ezúttal a Corvinus fővám téri aulájában rendezett esemény azonban hozta az egyik úttörőtől elvárt színvonalat, és kapcsolatok építésének talán egyik legpezsgőbb lehetőségét jelentette, tekintettel a 400-hoz közelítő résztvevőre, a szép és releváns helyszínre, a tucatnyi kiállítóra köztük például a Prezi, a Cisco vagy a Microsoft cégre. Ráadásul az egyetemisták ingyen, a többség pedig mindössze jelképes árú, kétezer forintos jeggyel léphetett be, ami valóban széles körűvé, nem pedig bennfentessé tette a a konferenciát.

NEMZETKÖZIESEDÉS
A startupversenyek legfontosabb célját nem a díjak és plakettek jelentik, bár itt azokból sem volt hiány, hanem, hogy a csapatokkal és nemritkán prototípussal, teszt oldallal is megtámogatott, azaz már a megvalósítás első egy-két fázisába eljutott ötletek próbálják felkelteni a befektetők figyelmét.
A hat évvel ezelőtt, 2008-ban útjára indított StartUp Underground most az elsők közt próbált nemzetközi közönséget is megszólítani, illetve az állami szereplők közül jelen volt és beszédet tartott a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke, Korányi László is.
Egyébként pedig – a hézagos angol tudású magyar rögvalóság ellenére – nagy fegyvertény volt, hogy több megszólaló angol nyelven adott elő. Görög Mihály a Corvinus Egyetem rektor-helyettesének megnyitóbeszéde mellett néhány bemutatkozó startupper is a nemzetközi nyelvet választotta, és szerencsére nem is ok nélkül, hiszen lehetett találkozni külföldi vendégekkel is. Sőt, a magyarul prezentálók kivetített anyagainak némelyike is angol nyelvű, színvonalas, átgondolt anyag volt. (A verseny szervezői egy napos felkészítőt is tartottak az esemény előtt a döntőbe jutottaknak.)
Mint a fő szervező, Miskolczy Csaba elmondta, idén rekordszámú, 67 projekt nevezett a versenybe, akik közül, az eredetileg tervezett nyolc helyett, ezúttal végül tízen kaptak lehetőséget. Az ok az volt, hogy az előző évinél is színvonalasabb lett a felhozatal, így nagyon nehéz volt a nyilvános ehetőséghez jutó döntősök kiválasztása.

ERŐS PROJEKTEK
A verseny résztevői a 8 befektetőből álló (előminősítést is végző) zsűri, és a mintegy félezer (!) fős közönség elé állva 6-6 percben, frappánsan foglalhatták össze elképzeléseiket, álmaikat. A cégcsírák többsége erős ötletet hozott (a 10 döntőben fellépő projektet, illetve a zsűri összetételét lásd külön), elnézve őket, valóban nehéz lehetett a szervezőknek a választás.
Sajnos azonban a prezentációk, illetve az egyes projektek kidolgozottsága, különösen ami az üzleti elképzeléseket illeti, erősen hullámzó volt. Akadt, ahol az elképzelés erős volt, például a webes ötletelést, brainstormingot segítő Brickflow, amely még a Startup Chile programba is bekerült korábban, de az előadók nem voltak eléggé határozottak, és az egészséges önbizalom is hiányzott. Mégis, a harmadik helyet ők érték el, mert a zsűri engedékeny volt, azokkal, akik egy színvonalas elképzelést hoztak, még akkor is, ha a csomagolás épp nem volt tökéletes. (Igaz a Bricflow csapat nagyobb része épp külföldön dolgozott.)
Második helyen egy különleges eszköz, a Geréb János és Gábor által kifejlesztett hang-szennyezettséget mérő Resono végzett. Ők kapták meg továbbá Pethő Anikótól a HR tanácsadással foglalkozó, startupokkal is dolgozó Aarenson Consulting különdíját, amely személyiség-elemzési és fejlesztési szolgáltatást jelent.

A nyertes ugyanaz a csapat lett, amelyik az IVSZ épp egy héttel korábbi konferenciáját megnyerte. Csakhogy ezúttal Juhász Márton András (Marci) nem a Fertilitag NFC-s tapasszal, hanem a NeoRobot projektjével nevezett (és nyert), amely tulajdonképpen három egészségügyi fejlesztést (köztük a Fertilitag-ot is egy prjektben egyesíti. A Fertilitag egy olyan NFC-s tapasz, amelygyakorlatilag egy mobiltelefonnal kommunikálni képes, viselhető bioszenzor. Ez a chippel ellátott tapasz jelzi, hogy mikor a legalkalmasabb a női test a gyermek fogantatására, vagy éppen legkevéssé alkalmas (ez gyakorlatilag természetes fogamzásgátlásra alkalmas), illetve a stressz mérésére is alkalmas mindez. A másik projekt a prototípusként létező, fél éve tesztelt Gyrosphere, amely egy fejen viselhető speciális headset, amely kéz és/vagy láb akadályoztatása esetén is képes például a kerekesszék mozgatására, vagy akár 3D-s egér mozgatására is. Illetve egy harmadik projekt, amely egy félvezető alapú, szintén (például szemüvegként) viselhető, elektromos fájdalomcsillapító eszköz, szintén fejlesztési-tesztelési szakaszban. A három projekt együttes tőkeigénye 350 millió forint.

Az ámulatot keltő győztes mellett voltak persze olyanan vállalkozók is, akik erősen prezentáltak, ám ezt inkább a közönség díjazta, a befektetők sokkal inkább a projektek eredetiségét, illetve a már említett tényleges üzleti potenciált értékelték, vagy talán inkább próbálták pontosan megtippelni. Hiszen egy olyan projektről, amely legfeljebb néhány megrendeléssel bír, vadonatúj dolgot művel, szinte lehetetlen megtippelni a fogadtatást. Igaz, a zsűriben ülő, zömmel a Jeremie programban részt vevő kockázati tőkések általában mégis erre vállalkoznak, amikor 40-300 millió forinttal támogatnak meg egy-egy csapatot.

A közönségi online szavazás különdíját (a közönségdíjat) egy gyermekbiciklikre utólag felszerelhető vészfék, a Minibrake nyerte, amellyel a kerekezni tanuló csemetét távolról, biztonsággal megállíthatja a szülő, megelőzve így egy nagyobb balesetet.  A MiniBrake távirányítása külön eszközzel működik, hiszen egy esetleges veszélyhelyzetben nem tartják elég gyorsnak „a telefont előkapom a zsebemből, kioldom a biztonsági kódot, elindítom az applikációt és megállítom a gyerekem” megoldást.
Akik nem jutottak be, azok közül is sokan eljöttek, például az Online Tanterem, vagy a MammuthWorks versenyzői. Utóbbiak bemutató videója nem csak a konferencia szünetében, de például az ismert Gizmodo kütyüblogon is nagy sikert aratott. A hatalmas, 1:3 méretarányú távirányítós, robbanómotoros modellautó videóját az első három napban

EBÉDRE PIZZA JÁRT
A két és fél órás versenyt kerekasztal-beszélgetések, illetve a Corvinus Egyetem más termeiben szervezett workshopok követték. A hagyományos, ebédnek szánt pizzázás után, amelyet az egyik támogató biztosított, az Ebay egyik egykori vezetője, jelenleg a RelayRides online autómegosztó főnöke, Andre Haddad tartott fergeteges előadást arról, mi is teszi sikeressé, hogyan élhet meg, maradhat meg egy globális célokra törő, de kezdő vállalkozás mindig a legjobbnak. Erre persze Árvai Péternek, a Prezi ügyvezető igazgatójának is volt néhány – persze szerény – szava. Ugyanígy Balázs, a Microsoft kezdő cégeket támogató programját bemutató előadása is jobban sikerült, mint az átlagos szponzorspeech-ek szoktak.

Mivel csupán alulró jövőkezdeményezésről van szó, így a csokornyakkendős, frakkos pincére és az ingyenes koktélok ezúttal is elmaradtak. Az egyetemistáknak ingyenes, a többségnek pedig mindössze 2 ezer forintos jegy ellenére volt ismét ingyen pizza. Köszönet érte egy kis applikáció fejlesztő csapatnak a Catmoon-nak.
A kissé talán hosszúra nyúló, a 9.30-as kezdés ellenére csak este 6 után befejeződő heppeninget a Design Terminal épületében tartott After Party zárta, ahol a jó hangulatot kézműves sörök, pálinkák és a különleges helyszín mellett a rengeteg résztvevő éjfélbe nyúló laza netwörkingje jelenttette.

A zsűri tagjai voltak (tőkealap-kezelők)

 

Aarenson Consulting

Bonitás
Centrál Fund
Corvinus Tőkealap
DBH Investment
Docler Investment
Equilor Befektetési Zrt (főszponzor)
EIT Climate-KIC (stratégiai partner)
Finext

Kairos Capital

Makra Zsolt
Széchenyi Tőkealap

A döntőbe jutott pályázók (akikre később még visszatérünk)
(zárójelben, hogy a 10 pontból hány szavazattal jutottak döntőbe)

Resono (7)
Recobin, az Ökuka (6)
Slamby (6)
Brickflow (5)
Minibrake (5)
Bigo (6)
Neorobot (6)
Marketing Bank (6)
Meshlin (6)
Mobitix (6)

A versenyen elért helyezések és a nyertesek rövid leírása

1, NeoRobot (több eszköz egy cégben)
A Fertilitag egy olyan NFC-s tapasz, amely egy mobiltelefonnal kommunikálni képes, viselhető bioszenzor. A chippel ellátott tapasz jelzi, hogy mikor a legalkalmasabb a női test a gyermek fogantatására, vagy éppen legkevéssé alkalmas (így természetes fogamzásgátlásra alkalmas), illetve a stressz mérésére is használható. A másik projekt a prototípusként létező, fél éve tesztelt Gyrosphere, amely egy fejen viselhető speciális headset, amely kéz és/vagy láb akadályoztatása esetén is képes például a kerekesszék mozgatására, vagy épp egészséges játékosoknak is, akár 3D-s egér mozgatására. A harmadik projekt egy félvezető alapú, szintén (például szemüvegként) viselhető, elektromos fájdalomcsillapító eszköz, szintén fejlesztési-tesztelési szakaszban.

2, ReSono
A környezeti zaj valós idejű, forrásoktól függő egyedi mérése, monitorozása.

3, Bricklow
A webes ötletelést, brainstormingot segítő alkalmazás.

A közönségdíjas:

Minibrake

Gyermekbiciklikre utólag felszerelhető vészfék, amellyel a kerekezni tanuló csemetét távolról, biztonsággal megállíthatja a szülő, megelőzve így egy nagyobb balesetet. A távirányítás okostelefonról, egy applikációval történik. A csapat egy korábbi Blind Investment fordulót is megnyert (az One Minute Kft. szervezte verseny).

Megosztás