Blogzine

HVCA roadshow Debrecnben

Május 2-án a Debreceni Egyetemen tartanak konferenciát.

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület „Kockázati tőkebefektetések nyújtotta lehetőségek” címmel tart konferenciát a Debreceni Egyetemen. A május 2-i rendezvényen többek között az X Ventures, az Euroventures, a DBH Investment kockázati tőke vállalatok és a Riverside magántőke társaság szakemberei találkoznak debreceni és környékbeli cégek tulajdonosaival, vezetőivel.

Május 2-án 10 órától 14 óráig, a Debreceni Egyetem főépületében rendezi következő konferenciáját a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA). A „Kockázati tőkebefektetések nyújtotta lehetőségek” című rendezvény bemutatja, hogy mi a kockázati és a magántőke, és milyen elvárásokkal, milyen lehetőségeket kínálva keres befektetési célpontokat. Az eseményen nemcsak befektetési szakemberek, hanem tőkét már bevont cégek tulajdonosai is beszámolnak tapasztalataikról.

„A hazai vállalkozóknak igenis elérhető a tőke, minden vállalkozási élethelyzetre van megfelelő tőkefinanszírozás. A cégtulajdonosok, cégvezetők viszont nincsenek tisztában azzal, hogy a cégek finanszírozása a banki hitelezésen és a tőzsdére lépésen kívül más forrásból is megoldható. A május 2-i egy jó alkalom arra, hogy a debreceni és környékbeli vállalkozók személyesen találkozzanak tőketársaságokkal és befektetési tanácsadókkal” – nyilatkozta a rendezvény kapcsán Dr. Zsembery Levente, a HVCA Oktatási Bizottságának elnöke, az X Ventures Zrt. vezérigazgatója.

A szervezők szándéka az, hogy az érdeklődők választ kapjanak nem csak az elméleti, hanem az őket érdeklő gyakorlati kérdésekre is, ezért a konferencia második részében két panelbeszélgetés fut párhuzamosan. Az egyik panelbeszélgetés kezdő vállalkozóknak ad tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan érdemes céget indítani, míg a másik a növekedési fázisban lévő, akár 1-2 milliárdos árbevételű cégek vezetőit, tulajdonosait ismerteti meg a tőkebevonás gyakorlati kérdéseivel.

„Ahogy mindig vannak cégek, amelyeknek tőkére van szükségük, úgy a kockázati és magántőke társaságok is folyamatosan keresnek befektetési célpontokat. Mindkét félnek érdemes tudnia, mit várhat el, és mit várnak el tőle. Ha egy vállalkozó tudja például, hogy néhány év múlva befektetőre lesz szüksége, például azért mert ki szeretne lépni a külföldi piacra, már most érdemes elkezdenie a felkészülést nem csak a terjeszkedésre, hanem magára a befektetésre is” – tette hozzá Dr. Vidovszky Ferenc, a Riverside magántőke társaság Senior Partnere.

Háttérinformáció

Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület ( www.hvca.hu )

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) a magántőke és kockázati tőke szektor érdekeit képviseli Magyarországon. Az 1991-ben létrejött HVCA-t jelenleg a KKE régió egyik legdinamikusabb és legaktívabb szakmai szervezeteként ismerik. A HVCA tagjai közé tartozik szektor összes jelentős, tőzsdén nem jegyzett társaságokkal foglalkozó befektetője és tanácsadója.

X Ventures Zrt.

Az X-Ventures a Biggeorges-NV Csoport kockázati tőkebefektetési üzletága, amelyhez a Jeremie 1 nyertes X-Ventures Alpha (korábbi nevén Biggeorge’s-NV Equity) és a Jeremie 2 nyertes X-Ventures Beta (korábbi nevén X-Tech Capital) alapkezelők tartoznak. Az Alpha egy négymilliárdos saját tőkéjű, tízéves futamidejű-, míg a Beta egy 4,3 milliárd saját tőkéjű, 10 éves futamidejű kockázati tőkealap. Az elsősorban start-up befektetésekre fókuszáló, 50–400 millió forintos tőkét befektető Alpha alappal szemben a Beta célkeresztjében a már expanzióban lévő, önfinanszírozó, de a növekedéshez további forrásokat kereső cégek szerepelnek.

The Riverside Company ( www.riversideeurope.com )

A Riverside magántőke társaság olyan vállalatok felvásárlására specializálódott, melyek cégértéke nem haladja meg a 200 millió eurót. 1988-as alapítása óta a cég több, mint 300 ügyletbe fektetett be. Jelenlegi portfóliójába Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában és Ausztráliában több mint 75 társaság tartozik, ami mintegy 2,5 milliárd eurónyi kezelt vagyont jelent.

Megosztás