Blogzine

Állami díj az év befektetőinek

Nincsenek innovítív, a helyi gazdasággal aktívan együttműködő vállalatok a díjazottak között. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) március 19-én átadta az „Év Befektetője” díjakat. A Szépművészeti Múzeumban megtartott gála keretében a kiemelkedő befektetői teljesítményt nyújtó cégeket díjazta a HITA.

Az immáron második alkalommal megítélt díj célja elismerni azon befektetőket, amelyek beruházásukkal legnagyobb mértékben járultak hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez, a foglalkoztatottság növeléséhez.

HITA_Ev_Befektetoje_Dij_DijazottakA díjakat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Dobos Erzsébet, a HITA elnöke adták át.

Díjazottak:

  •  „Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása”- Procter and Gamble
  • „Az év legnagyobb volumenű bővítése”- Ibiden
  • „Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata”- Bridgestone
  • „Az év legnagyobb regionális központját létrehozó vállalata”- Systemax
  • „Az év legnagyobb mértékben bővülő regionális szolgáltató központja” – Avis Budget Group BSC
  • „K+F együttműködésért”- AUDI Hungaria Motor Kft.
  • „Az év legjobb ipari parkja” – Pécs Déli Ipari Park
  • „Az év magyar beszállítója” – Csaba Metál Zrt.

Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása díjat a Procter and Gamble vehette át a Gyöngyösön megvalósuló, közel 85 millió USD értékű és 150 új munkahelyet biztosító beruházásának köszönhetően. A 175 éves múltra visszatekintő, napi fogyasztási cikkeket forgalmazó Procter & Gamble a Fortune 500-as listán az iparban első helyen rangsorolt vállalata (2012). Az amerikai központú nemzetközi vállalat 1991 óta van jelen Magyarországon, és olyan vezető márkákat forgalmaz, mint a Pampers®, az Ariel® vagy a

Head&Shoulders®. A gyöngyösi Pampers gyár a P&G második termelőegysége Magyarországon.  A vállalat tulajdonában lévő Hyginett Kft. Csömörön található gyára a P&G második legnagyobb női higiénés termékeket gyártó egysége a világon, jelenleg több mint 800 főt foglalkoztat.

„Az év legnagyobb volumenű bővítése” kategóriájában az Ibiden győzött. Két dunavarsányi beruházásuk összértéke 104 millió euró, az általuk létrehozott új munkahelyek száma 350. A japán cég 2004-ben kezdte meg magyarországi működését Dunavarsányban, ahol jelenleg dízel-gépjárművekbe beépítésre kerülő kerámia alapanyagú szűrő, az úgynevezett DPF (diesel particulate filter) gyártása érdekében üzemeltet két gyártócsarnokot és egy Műszaki Központot. A negyedik ütem részeként a harmadik gyártócsarnok alapkőletételére 2011 novemberében került sor, 2012 októberében pedig a negyedik gyártóterület építését is megkezdték.

„Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata” címet a Bridgestone nyerte el. A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft., a japán Bridgestone Tire (gépjárműabroncs-gyártó cég) hazai leányvállalata, 267 millió euró értékű kapacitásnövelő befektetéssel 505 új munkahelyet teremt tatabányai gyártóüzemében. A 2016-ig megvalósuló beruházás célja a Tatabányán már üzemelő gyártóüzem bővítése. A vállalat törekvése, hogy a gépjárműabroncs üzletágban megvalósított kapacitásnövelési folyamatok minél nagyobb arányban Magyarországon valósuljanak meg. Ennek alapfeltétele a magas szinten képzett mérnöki munkaerő megléte, valamint a projekt költséghatékony módon történő kivitelezése. A fenti követelmények figyelembevételével esett a Bridgestone választása Tatabányára.

„Az év legnagyobb regionális szolgáltató központját létrehozó vállalata” kategóriájának győztese a Systemax. A cég IT termékek (notebook, személyi számítógép, személyi kommunikációs eszközök) forgalmazásával foglalkozó, a New-York-i értéktőzsdén jegyzett amerikai nagyvállalat. A Systemax EMEA Technology Products Group (európai, közel-keleti és afrikai piacokért felelős Technológiai Termékcsoport) kis- és középvállalkozókat, nagy vállalatokat, a közszférát, az otthoni és irodai igényeket egyaránt kiszolgálja többcsatornás eladási programjának segítségével. A Systemax ügyfelei számára több ezer IT terméket kínál saját márkanév alatt az iparág vezető gyártóitól. A vállalat 200 új munkahelyet teremtő pénzügyi szolgáltató központot hoz létre Magyarországon, melyben a nyelvtudás mellett a magas színvonalú pénzügyi ismeret is elvárás. Az új szolgáltató központ feladata a társaság páneurópai terjeszkedési stratégiájának támogatása, adminisztratív és back office feladatok ellátása, a működési hatékonyság javítása. A létesítmény emellett a Systemax kelet-közép-európai értékesítési és marketing tevékenységének központjaként is szolgál.

 „Az év legnagyobb mértékben bővülő regionális szolgáltató központja” díjat az Avis Budget Group BSC kapta. A cég 2004 januárjában kezdte meg működését Magyarországon, így a cég az elsők között volt a Magyarországra betelepült regionális szolgáltató központok között. A 600 főt foglalkoztató szolgáltató központ az elmúlt kilenc év során folyamatosan fejlődött. A 235 új munkahelyet teremtő beruházás célja a szolgáltatási kör bővítése, valamint még színvonalasabb, nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatások nyújtása a már meglévő és a potenciális új ügyfélkör számára.

A „K+F együttműködésért” díj nyertese az AUDI lett. Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. több mint 10 éve működő motorfejlesztő központjában összesen 13 motorvizsgáló kabin áll kutató-fejlesztőmunka rendelkezésére, többek között klíma- és porvizsgálati járató padok installációjára, valamint hat darab komplett járató pad kiépítésére került sor. A fejlesztés hatására jelentős mértékben nő az egyetemekkel közösen végzett kutatási projektek száma. Az AUDI Hungaria új Járműfejlesztő Központja az ingolstadti egység után a konszern második olyan központja, ahol a mérnökök eljárásinnovációval, valamint a gyártási szempontokat figyelembe vevő járműteszteléssel foglalkoznak. Az új területen a vásárlói elvárásoknak megfelelő üzemi körülmények közötti hajtáslánc- és járművizsgálatokkal, járművek tartóstesztjével, komplett járművek numerikus szimulációjával és speciális analízisekkel foglalkoznak

A díj odaítélésénél a szakmai zsűri figyelembe vette a vállalat és az egyetemek, illetve kutatóintézetek kapcsolatát, a vállalat hozzájárulását az egyetemek működési körülményeinek javításához, a diákok felkészítését a tanulmányok befejezését követő munkába álláshoz, valamint a közös projektek számát és volumenét. Az egyetemi kooperáció legjelentősebb eredménye a győri Széchenyi István egyetemen alapított tanszékcsoport, melynek középpontjában a mérnökképzés áll.

A „Legjobb ipari park” kategóriában a Pécs Déli Ipari Park lett a nyertes.

Az elbírálásnál a szakmai zsűri figyelembe vette az ipari park és a helyi önkormányzat befektetés-ösztönzés terén tett erőfeszítéseit. Díjazta az ipari park vezetésének proaktív, befektető-barát hozzáállását, az HITA-val folytatott együttműködés színvonalát. A Pécs Déli Ipari Parkra a számos fejlesztési terve és megvalósult fejlesztése (elnyert DDOP 1.1.1-es pályázat, inkubátorház létrehozása), valamint a menedzsment kiváló működése (befektetőbarát gondolkodásmód, 3 nyelvű marketing anyagok és honlap; hatékony együttműködés az önkormányzattal, az egyetemmel, a HITA-val; sikeres részvétel a Befektetőbarát Települések Programon) okán esett a zsűri választása.

Az év magyar beszállítója” díjat a Csaba Metál Zrt. nyerte. A Csaba Metál Zrt. egy száz százalékig magyar magántulajdonban lévő vállalkozás, amely 1999-ben alakult a Majoros Metál Nyomásos Öntöde Kft. jogutódjaként. Magas nyomásos technológiával gyárt alumínium öntvényeket a gépjárműipar, a bútoripar és mezőgazdaság számára. Járműipari referenciái: Audi, BMW, (Chrysler), Ford, Jaguar, Mercedes, (Nissan), Renault, (Rover), (Toyota), Volkswagen, Volvo, Peugeot, Citroën, Ferrari, Porsche. Árbevétele 2011-ben 28 millió euró volt, alkalmazottainak száma meghaladja a 600 főt. A cég a következő minőségbiztosítási rendszerrel rendelkezik: ISO 9001, ISO/TS 16949, ISO 14001, a cég fejlesztői AutoCAD, ProEngineer és SolidWorks tervező szoftvereket használják.

A Csaba Metál Zrt. rendkívül innovatív: 2011-ben 2,1 millió eurót fordított gépbeszerzésre és laborberendezések vásárlására. Békéscsabai telephelyén a közelmúltban fejeződött be a telephely fejlesztési program, amelyhez a társaság 353,5 millió forint vállalati önerővel járult hozzá, a fejlesztési program összes költsége EU-támogatással együtt 706 millió forint volt. A kivitelezési munkálatok 2012 októberében fejeződtek be. Az új gyártórészlegbe modern gépsorokat telepítenek, új, nagyteljesítményű öntőgépet vásárolnak, amivel komplett sebességváltó házakat és motorblokkokat tudnak gyártani, hasonló méretű öntőgép (kelet-közép-európai országban) hazánkban még nem dolgozik. A gépi beruházás teljes költsége meghaladja a 900 millió forintot. Az Operatív Program keretéből 187 millió forint EU-támogatást nyert.

Megosztás