Blogzine

Videózás fizetségért

A YouTube sztárokról és a magyar YouTube-rólMagyarországnak is vannak már saját YouTube sztárjai. A magyarországi tehetségek – smink- és divattanácsadók, “megmondóemberek”, parodisták, zenészek, számítógépes játékos guruk – műsorait a YouTube-on már városnyian nézik rendszeresen, és egy-egy videójuk nézettsége akár eléri a népszerűbb tévéműsorokét is.

A legérdekesebb YouTube sztárnak járó címért jó eséllyel száll a ringbe a közel 70 éves hölgy, aki saját maga készíti, vágja főzőcskézős, és életük mindennapjait bemutató videóit. A nagyközönség számára most bemutatkozó tehetségek mellett már vannak a magyarországi YouTube-nak “nagy öregjei” is, olyanok, akiket már az egész ország ismer, mint Fluor Tomi és SP. De itt kezdenek valami újba olyan, a hagyományos médiavilágból ismert szereplők is, Dorogi Gabi és Lovász Laci.

A YouTube-on havonta 1 milliárdan néznek videókat, ezzel a világ legnagyobb színpadát biztosítja bárkinek. Tavaly márciusi Magyarországra hangolása óta pedig egyre több magyar videó, zene, tehetség találja meg közönségét a YouTube-on.

Az alábbi linkeken megismerkedhet 9 történettel a legizgalmasabb magyar YouTube sztárok közül:
Dorogi Gabi: “Hangos mesék, YouTube csatornaajánló, pénzügyi felvilágosító sorozat. Hiszek abban, hogy értéket közvetíthetek.”
Éder Krisztián (SP): “Zenei projektemet (SP) és fotós/videós munkáimat mutatom itt be.”
Fluor Tomi: “YouTube csatornám zene, werkfilm, videoblog. A tanácsom azoknak, akik álmaikat a YouTube segítségével szeretnék megvalósítani? Hajrá! Éljen a közösségi média! Nincs határ.”
Gál Istvánné Jolcsi néni (69 éves): “Kis filmjeim témái vegyesek: főleg velem megtörtént esetek, videós köszönetnyilvánítások, találkozások, érettségi évforduló, főzőcske műsor. Meg szeretném mutatni, hogy ilyen idős korban is lehet fejlődni, haladni a technikával. Kinyílt a világ előttem.”
Hollywood Hírügynökség: “Hetente megjelenő filmelemzői műsort vezetek, amiben humoros stílusban elemzek ki egy hollywoodi mozifilmet, és az azt övező társadalmi kérdéseket. … A YouTube-on azt mond az ember, amit akar, de csak annak, aki kíváncsi rá. Tökéletes szűrő, tökéletes médium. Nincsenek határok, nincsenek cenzorok. Az ember megvalósíthatja minden ötletét.”
Lakástalkshow Lovász Lászlóval: “Régóta szerettem volna hosszabb, mélyebb beszélgetéseket készíteni, és jött az ötlet, hogy legyen a YouTube a tévém. Arra gondoltam, hogy hetente meghívok a lakásunkba egy ismert embert, akire igazán kíváncsi vagyok. Leülünk, beszélgetünk. Ketten. Nincs közönség, nem kell sietni. Ami szóba kerül, szóba kerül. De biztosan úgy beszélgetünk majd, ahogy egyébként sosem beszélnénk egymással. Remélem, őszintén.”
Nojko: “A sminkeléssel és szépségápolással kapcsolatos tapasztalataimat osztom meg a csatornámon. Amikor másoknak segíteni tudok a videóimmal, az a legnagyobb sikerélmény.”
Pamkutya: “Videóink történetek egy beszélő kutyáról és zeneparódiák, mindig amihez éppen kedvünk van. A YouTube csatornánknak szórakozást, ismeretségeket, filmes lehetőségeket köszönhetünk, amik amúgy sosem lettek volna lehetségesek. Öcsém a továbbtanulását is ilyen irányba képzeli, úgyhogy talán az egész életét befolyásolja a csatorna.”
Pingvinharcos: “Videóim számítógépes játék-tartalmak. Gameplay-ek, tutoriálok, bemutatók, szakkommentárok különböző játékokkal kapcsolatban. A YouTube csatornámnak köszönhetek igazából mindent, ami vagyok. A mentalitásom, a gondolkodásmódom. Jelenleg már egy állást is.”

Az ismertségből, népszerűségből sokan sokféleképpen tudnak profitálni. Teltházas koncertek, szakmai lehetőségek, új munkahely, kapcsolatok, szponzorok várhatnak a YouTube-on felfedezett sztárokra. Életüket is teljesen átalakíthatják az itt szerzett élményeik, tapasztalataik, sikereik. Bár a YouTube-on a saját jogtiszta videóik mellett megjelenő reklámokból is pénzt kereshetnek a csatornatulajdonosok, de ennél talán még fontosabb az, hogy korábban elérhetetlennek tűnő lehetőségek, nyílnak meg előttük.

Megosztás